:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 543
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът пак дава милиони по комуникационната стратегия за ЕС

С 919 000 лв. само МВнР ще утвърждава положителния образ на страната
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Mинистърът на външните работи Румяна Желева може много да се поучи от грешките на един от предшествениците си Соломон Паси, който измисли комуникационната стратегия, но не можа да докаже реални резултати от прилагането й.
Кабинетът не се отказва от комуникационната стратегия за ЕС, която поглъщаше по 5 млн. лв. годишно, за да бъде подобрен образът на България пред света. Тя обаче е преформулирана чрез програмните бюджети на ведомствата. Затова не е ясно дали сумата ще се запази. Стратегията бе подложена на унищожителна критика за непрозрачния начин, по който се изразходваха парите, и за липсата на елементарна отчетност.

Идеята на програмните бюджети е да се поставят ясни цели за следващите 3 г. Правителството обаче ги е описало доста общо. Така например МС е посочил, че ще "провежда ефективна координация на комуникационните дейности и ще запознава гражданите с дейността на правителството". Тази цел е записана в програма за "определяне и осъществяване на вътрешната и външната политика", която за т.г. ще бъде обезпечена с 5 145 000 лв. Но въпросната сума не е предвидена само за комуникация, а и за гарантиране изпълнението на политиката на кабинета и подобряване на взаимодействието между администрациите. Не е ясно дали част от средствата ще бъде дадена на външни изпълнители, както досега. Външното министерство запазва почти същата сума, която харчеха досега за комуникационна стратегия - около 1 млн. лв. Миналата година МВнР планира 1.157 млн. лв. за утвърждаване на образ на България в чужбина, но в крайна сметка парите бяха намалени на 976 400 лв. През следващите 3 г. ще бъдат харчени по 919 000 лв. за това. Леко се завишават инициативите на Държавния културен институт със задграничните мисии.

Затова пък нито лев повече няма да отиде по програмата за съхраняване и укрепване идентичността и културата на българските общности зад граница. През м.г. бяха предвидени 831 000 лв., впоследствие намалени до 659 000 лв. От тази година Агенцията за българите в чужбина е под шапката на МС и годишните й разходи възлизат на 426 000 лв., като не са предвидени целеви пари за подпомагане на българските общности зад граница.

--------РЕМОНТИ

Над 40 млн. лв. е планирало да похарчи т.г. външното министерство за основни ремонти на мисии зад граница и за покупката на нови сгради. През 2009 г. МВнР е придобило 3 сгради за 12.5 млн. лв. и е извършило ремонт на 35 имоти за 15.6 млн. лв. През т.г. ще бъдат купени 4 имота за 20.8 млн. лв., а други 25 ще се ремонтират за над 21 млн. лв. Преди около месец началникът на кабинета на министъра Димитър Кюмюрджиев обяви, че някои от сградите на мисиите ни са с предписание за затваряне - така стои въпросът с посолствата в Лондон и Хага. Половината от всички 220 имота в чужбина се нуждаят от спешни ремонти. Във Вашингтон например сградата пропада заради конструктивен дефект.

Външно предвижда да продаде 4 имота за 15 млн. лв. Предвижда се откриване на посолство в Латвия, догодина - в Малта, а 2012 г. - в Люксембург.
2209
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД