:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 550
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Соята може да ви даде втора младост

Изследване на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего доказва експериментално, че консумацията на храни, съдържащи соя, помага за заздравяването на костните тъкани на жени в постменструална възраст, съобщи Мигнюз. Както посочват учените, отдавна известното с това си свойство растение съдържа извънредно важни химически елементи от групата на изофлавоните, които оказват силно влияние върху плътността на костите.

Изследванията през последните години показват, че потреблението на съдържащи соя хранителни продукти играе важна роля за профилактиката на широк спектър заболявания, свързани с процеса на стареене на организма. Анализ на данните за рисковете, които водят до развитие на остеопороза, показва, че жителките на Азия, където соята активно присъства в кухнята на местните народи, много по-рядко се обръщат към доктора с типичните оплаквания, свързани с развитие на остеопороза и други заболявания на костните тъкани, отколкото представителките на Западна Европа, които се отнасят скептично към лечебните свойства на соята.

Американските учени провели няколко независими изследвания, за които са били привлечени 208 жени на възраст от 45 до 74 години. Всички участнички в експеримента минали през специален курс на лечение с хормонални препарати. В дневното меню на контролна група пациентки били включени допълнително и продукти, съдържащи изофлавони: тофу, соево мляко, заместители на месо от соя, супа от мисо, а също зелен чай, сос от прорасъл боб и соя.

В края на изследването учените установили, че при жените, които активно са консумирали съдържащите изофлавони продукти, плътността на костните тъкани на практика била идентична с тази на представителките на нежния пол, които още не са навлезли в т. нар. менопауза.
1645
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД