:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът девоенизира МВР на първо четене

Опозицията обяви, че законът е слаб и изобщо не бива да се гласува
снимка: Велислав Николов
Депутатите девоенизираха изцяло МВР вчера. Със 148 гласа "за", 34 "против" и 4 въздържали се парламентът гласува на първо четене новия устройствен закон за МВР. Това стана след близо 4-часови спорове, остри словесни престрелки и много критики от опозицията.

Освен пълна девоенизация в системата законът въвежда за първи път и конкурсното начало при заемането на всяка по-горна длъжност, вливането на НСБОП, гранична полиция и жандармерията в една меганационална служба "Полиция", създаването на криминална полиция. Това са изисквания на Евросъюза.

Законът, представен от вътрешния министър Румен Петков, бе атакуван остро от ОДС и ДСБ. Двете групи недоволстваха, че проектът на МС не е минал през правната комисия, не се предвижда създаване на централизирано звено, което да включва всички дознатели, и че не гарантира сигурност за гражданите.

Бившият шеф на контраразузнаването и настоящ депутат от ДСБ Атанас Атанасов обяви, че проектът е слаб и не бива да се гласува. Йордан Бакалов от ОДС пък заяви, че той е поредната заблуда на БСП, защото в него няма нищо от това, с което социалистите са се ангажирали в предизборната си програма.

Веселин Методиев от ДСБ смята, че законът прави МВР господар на целия архив на държавата. ОДС отвърна с предложение полицията да бъде организирана на шерифски принцип, като се дадат повече права на районните инспектори. В обръщение се завъртя и тезата, че законът ще позволява претърсване на жилища, без санкция на съда, защото имало разминаване в понятията с НПК.

Чуха се гласове,че все пак много от забележките могат да бъдат взети предвид между двете четения и да бъдат включени в окончателния вариант. Проектът беше защитен от участниците в коалиционното управление - БСП, ДПС и НДСВ. Всички те обявиха, че той не е съвършен, но е необходим. Много от промените пък били искани от опозицията от години.

Румен Петков пък даде да се разбере, че е склонен да се съгласи с опозицията за създаването на централизирано звено, което да се занимава с дознанието и да включва всички дознатели. "Не искахме да бъдем упреквани, че връщаме Главно следствено управление отпреди 1989 г., но под ваш натиск съм готов да се съглася със създаването на такава отделна структура", заяви Петков.

Парламентът си даде 21 дни за предложения за промени в закона между първо и второ четене.
9
1029
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
07 Октомври 2005 00:30
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 07/10/2005 г/ 10:42:26

07 Октомври 2005 00:32
Бе да ви........ девоенизацията. Махнах се преди няколко години и заплатата ми където съм, за същата работа е около 20-23 пъти по- висока от тая в бг. Вдигнете им заплатите, че после ги девоенизираите.
07 Октомври 2005 01:48
Тези, от "Гергьовден", ЯВНО влизат във Форума на "Сега" и си вземат БЕЛЕЖКИ- включително и от някои постинги на PARAGRAPH39, май ?!?
Абе, нека "крадат" - стига да е за общото благо!!!
"АТАКА-А-А-А-А!...
......................................... ......................................... ......................
Ще избираме ли районните полицейски инспектори?
[ 2005-10-07 ] В. "НОВИНАР"
Вчера "Гергьовден" предложи "шерифски принцип" на първото четене на Закона за МВР - тоест районните инспектори да се избират от жителите на съответната община и да имат ясно определени права и задължения.
Сегашната система на назначени отгоре началници, които си назначават свои по-дребни началници, и т. н. е порочна и доказано неефективна. И създава среда за корумпиране. А полицай на изборна длъжност е нещо друго. Така избраните инспектори няма да треперят пред началниците си, а пред избирателя. Който иска полицията да е по-близо до хората, ще приеме предложението на "Гергьовден". Ще се отърси ли обществото от сталинските си представи за армия и полиция - полицейските шефове да ходят с униформи, да ги уволняват и те да уволняват по политическите прищевки на поредната власт? Не е ли по-добре хората сами да избират онези, които пряко отговарят за тяхната сигурност?
При приемането на закона на второ четене ще се види дали управляващата голяма коалиция е достатъчно мъдра да приеме предложение от малки партии като "Гергьовден". Или ще подмине високомерно нещо разумно и в полза на обществото.
07 Октомври 2005 08:34
Полицията в САЩ девоенизирана ли е? Да си сержант е голяма работа. Да не говорим за лейтенант. И не ги избират с конкурс, а ги издигат според заслугите им.
07 Октомври 2005 08:48
Shake, сержант, лейтенант и т.н. в американската полиция са длъжности, а не звания. Тук целта е да се премахне излишната военщина, която пречи на гражданската полиция. А иначе нещата в Щатите и България са просто несравними като философия, структура и бюджет
07 Октомври 2005 09:23
Е най-накрая тука ще стане като УСА -Шерифиии
07 Октомври 2005 09:33
Нещо ми се струва, че с това обединение се получава една огромна и тромава структура.Не се вързват задълженията на жандармерията с тези на граничарите.
Не може ли по простичко бе хора! Полиция, разузнаване, контраразузнаване и толкоз.Пак ще се напъплят бюрократи, пак ще плащаме а задачата е една и съща
-борба против престъпността, тероризма и сигурността на държавата.
07 Октомври 2005 11:29
Точно джуджето Атанасов ли се е изказал по ЗМВР?!
07 Октомври 2005 11:40
crippy, знам, и само се ядосвам. Искам да вземем опита на САЩ и европейските страни в спазването на конституцията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД