:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВАС обяви за незаконни първите 3 терена за балиране

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени вчера решенията на екоминистерството, с които беше позволено балирането на боклука в София на площадките във Връбница, Нови Искър и Кремиковци. Това бяха първите 3 терена, на които столичната община планираше да започне опаковането на отпадъците още през юни. Тогава МОСВ издаде разрешение, без да спазва законовите изисквания за 6-месечен доклад по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС). Според екочиновниците ОВОС не бил нужен, защото касае разширяване дейността на площадките. Съдът обаче прецени, че оценката е нужна, защото ставало въпрос за изцяло нова технология. МОСВ отново трябва да разгледа разрешителните на 3-те терена и пак може да каже, че не е нужен ОВОС. След последните промени в закона за опазване на околната среда отпреди 10-ина дни вече няма такова изискване. Съдиите обаче препоръчват все пак да се направи ОВОС заради засиления обществен интерес по проблема. Вчера в МОСВ все още нямаха официалното решение на съда и не пожелаха да коментират дали ще обжалват. Срокът е 14-дневен.

МОСВ пък ще прати писмо до общината с настояване да побърза с намирането на площадка за временно съхранение на балите, съобщи по-рано вчера екоминистърът Джевдет Чакъров. Той припомни, че ведомството е направило проучване на над 20 площадки, от тях 4 са препоръчани, но кметството трябва да избере конкретното място за депониране на боклуците и да започне процедурата за узаконяването му. Вече имаме предварителни договори с фирмите, които ще организират съхраняването на балирания боклук, съобщи шефът на инсталацията в Кремиковци Павел Граматиков. Той отказа да уточни кои са фирмите или къде ще бъдат карани балите. Граматиков очаква това да започне до няколко дни, в които фирмите да довършат подготовката на площадките. До вчера те все още не бяха започнали да извозват бали. Не сме избрали още площадки, отрече обаче и.д. кмет Велизар Стоилов.
769
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД