:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,394,898
Активни 149
Страници 11,758
За един ден 1,302,066

Скандални нарушения при водната концесия на София

Кметството е гарант на "Софийска вода" за 31 млн. евро
Скандални нарушения в концесията за столичната ВиК-мрежа, сключена за срок от 25 г. между общината и "Софийска вода" през 1999-а, разкри одит на Сметната палата.

Ревизорите са установили, че решението за откриване на процедура за концесия е било в нарушение на общинската наредба - не е включвало вид, размер и начин на плащане на цената на концесията. На 15.12.2000 г. Европейската банка за възстановяване и развитие е отпуснала на "Софийска вода" заем от 31 млн. евро, при условие че гарант по него ще е общината. Гаранцията е предоставена също на 15.12. 2000 г., без за това да има изрично съгласие на общинския съвет. С документа общината гарантира, че ще покрие заема, в случай че концесионният договор бъде обявен от съда за недействителен, като резултат от отвод или иск, или започнат процес за начина, по който общината е сключила контракта със "Софийска вода". Банката е поискала и доказателства, че гаранцията е одобрена от общинарите. Това става обаче едва на 19. 02. 2001 г.

При сключването на договора общината не е направила оценка на ВиК-мрежата, която е предоставила за стопанисване на концесионера, което означава, че не е ясно какво ще й бъде върнато след края на концесията.

Столичната община е платила 60 000 евро на фирма "Евролекс България" ООД за консултантски услуги за изготвяне на проект за предоставяне на концесия през април 1998 г. Първоначалното месечно възнаграждение на фирмата е 600 000 неденоминирани лв., година по-късно е удвоено. След още 3 месеца фирмата получава 60 000 евро на 3 вноски "поради значителния допълнителен обем на необходимите дейности по проекта".

Междувременно от мониторинговото дружество "Омонит" оповестиха, че шефът на "Софийска вода" Кевин Старлинг взима месечна заплата от 68 000 лв. Финансовият директор взимал 52 800 лв., а останалите 7 чужденци в управата на дружеството -между 24 800 и 35 200 лв. Това не е вярно, заплатите са много по-ниски, в рамките на нормалните за такива мениджърски постове, коментираха от "Софийска вода", но отказаха да съобщят конкретни цифри. Те отрекоха и да са плащали за издръжката на семейството на Старлинг и за образованието на децата му. Според "Омонит" огромни суми за квартири, парно, ток, вода, храна и дори кръчми са представени като инвестиции и са влезли в цената на водата за софиянци. Според концесионера това се получавало, защото до 3-ата година от концесията всички капитализирани разходи се отчитали като инвестиция.
28
792
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
06 Октомври 2005 22:52
Да вярно е. Вълшебната думичка е "капитализирани разходи", да е.. техната м... да е.. !!!!!!
06 Октомври 2005 23:05
А-а, те успехите на демокрацията тепърва ще блеснат...и Софиянски, като едното ангелче, ще пърха, пърха...
06 Октомври 2005 23:08
Искам имунитета на кмета?? Как става това???
06 Октомври 2005 23:41
Бай Тодаре, не демокрацията е виновна, а балканската интерпретация на въпросната.
07 Октомври 2005 00:12
И по Станиславски и по Лий Страсбърг в това действие пушката трябва да гръмне. По правило виновен е този, който е дал зелника.
07 Октомври 2005 00:42
Държавата и Общините били "ЛОШИ СТОПАНИ", понеже НЕ били ЧАСТНИЦИ! Така ни демоКРЯКсваха демоКРЯКИТЕ в началото на "Прехода" от държавна към частна Собственост на Средствата за Производство?! Та чак и до ден-днешен!!! Сега виждаме и колко "ДОБРИ СТОПАНИ" могат да бъдат частните собственици на "Софийска вода", на Електрото", на "Парното", на "Ало-то", на "/НЕ/Здравето" и т.н. !!!
А НОМЕРЪТ беше пределно прост и ЯСЕН : властимащите в държавната и общинската власт да ПРИВАТИЗИРАТ, за да станат ТЕ собствениците или да си получат ПРОЦЕНТИТЕ от приватизационните сделки с "чистите честни частници"/български и чужди/ !!!
А още колко неща за "ПРЕХОДА" ни предстои да узнаем/ако?!/ и ОСЪЗНАЕМ/ако?!/- и все от типа "Мистър 10%", "Мафиянски" и прочие!!!

07 Октомври 2005 03:02
Докторе, Параграфе
07 Октомври 2005 03:27
"Междувременно от мониторинговото дружество "Омонит" оповестиха, че шефът на "Софийска вода" Кевин Старлинг взима месечна заплата от 68 000 лв. Финансовият директор взимал 52 800 лв., а останалите 7 чужденци в управата на дружеството -между 24 800 и 35 200 лв."
'
1. Те взимат тези заплати, астрономически на фона на беднотията в България, когато безпомощни пенсионери и деца недояждат, защото някой им ги дава. КОЙ да му ЕП МАЙЧИНА?
'
"Това не е вярно, заплатите са много по-ниски, в рамките на нормалните за такива мениджърски постове, коментираха от "Софийска вода", но отказаха да съобщят конкретни цифри. Те отрекоха и да са плащали за издръжката на семейството на Старлинг и за образованието на децата му. Според "Омонит" огромни суми за квартири, парно, ток, вода, храна и дори кръчми са представени като инвестиции и са влезли в цената на водата за софиянци. Според концесионера това се получавало, защото до 3-ата година от концесията всички капитализирани разходи се отчитали като инвестиция."
'
Защо новия министър, Петканов, не действа? Кой обра софиянци и кой и кога ще възтанови парите им? Отговора да даде Министър Петканов.
07 Октомври 2005 03:37
Ти по-добре чекай от умрел писмо - и то контрастно...
07 Октомври 2005 08:34
Според "Омонит" огромни суми за квартири, парно, ток, вода, храна и дори кръчми са представени като инвестиции и са влезли в цената на водата за софиянци. Според концесионера това се получавало, защото до 3-ата година от концесията всички капитализирани разходи се отчитали като инвестиция.
---------------------------
A защо никой не си мърда пръста когато тези от Софийска вода крадат? Откак са те "собственици" все ми пишат в сметката и някаква такса ТЕЦ въпреки, че около мен в радиус поне километър няма даже тръби на другите крадци. И ходих и им висях на опашките в зоната и ми обещаха че ще го оправят и ... до сега. Има ли изобщо в България "органи"?
07 Октомври 2005 08:34
Точно така. Не е луд този дето яде баницата. Луд е този дето си я дава. А този дето си я дава е бългагрския народ. Нито главния прокурор нито министъра на вътрешното министерство ще сложат ред. Проблема ще се оправи като софианци спрат да плащат водата докато чужденците бъдат изгонени, а тези които са им дали заплатите, подведени под отговорност.
07 Октомври 2005 08:40
Параграфе, каква е ползата от приватизацията на фирми, които са монополисти? Ползата е само за фирмите. Друго си е, като има няколко мобилни оператори, много телевизии, огромен брой Интернет доставчици.
07 Октомври 2005 09:02
На практика всичко, което се приватизира от чужденци е на същата схема на източване. Ето още една тема за журналистическо разследване, което те пак не смеят да направят. Примерно фирмата тази и тази продадена на гърци. Какви суми са преведени на гърците под формата на заплати, печалби и не знам си какво още. Или банка продадена на италианци или някакви други - същото. Концесията при нас е някаква скрита форма на приватизация, важат същите неща.
07 Октомври 2005 09:44
Ще трябва да наблегнем на водката, вместо на водата... Добре, че продават Nemiroff...
07 Октомври 2005 09:50
Ето един ясен европейски пример как щом знаеш английски, плюеш си на ръцете и бачкаш яко без да се оплакваш, то шефа ти оценява това и ти вдига заплатата.
Рекордни инвестиции!
07 Октомври 2005 10:14
"На практика всичко, което се приватизира от чужденци, е на същата схема на източване". Което се приватизира от българи не е ли? И колко от чужденците са реално чужденци, а не нашенски разбойници, маскирани като "чужд инвеститор"? Ако бяха държавни нямаше да се източват по старата схема частници " на входа и на изхода"?
И не ви е виновна демокрацията и приватизацията. Щото първото, освен свобода, означава и ред, плюс спазване на законите и съд за крадците. А второто по белия свят многократно е доказвало, че създава работни места, оздравява цели отрасли, намалява държавните субсидии и в крайна сметка пълни бюджета и увеличава "средната класа".
Значи, виновна ни е пишман-демокрацията и крадливата приватизация
07 Октомври 2005 10:33
Нагъл грабеж с елементарни средства - както повечето грабежи в Родината ми[/b]

Редактирано от - bot на 07/10/2005 г/ 11:29:42

07 Октомври 2005 10:41
Нали енергийните източници по конституция са държавна собственост? Защо ги дадоха в ръцете на чужди капиталисти? Сами сме си виновни за тази формула на грабителство, наречена Концесионен договор.
07 Октомври 2005 11:28
Не е луд който изяда зелника, а който му го дава...За този договор е виновен единствено Мафиянски с "подкрепата" на Георги Файтонжиев, Атанас Паскалев и Иван Гечев! Софиянци ще помнят дълго тези "отговорни" български мъже, които продадоха най-евтината вода в България за 25 години на ингилизите!!!! Въпреки всичко Договорът може да се разтрогне поради "ВИНОВНО НЕИЗПЪЛНЕНИЕ" на Английската страна - както това стана в Манила и Буенос Айрес...!!
07 Октомври 2005 11:29
риж!!!
на ВИК, НЕК и сметосъбирачите!!!
07 Октомври 2005 11:40
Big Ben, Мафиянски е виновен разбира се. Но не забравяй кога е дадена концесията: - при режима на Мангасарян. При този режим кметът на София слушаше единствено Него. А според редица публикаций на Него за тази британско-американска фирма му бил пратил нарочно писмо лично Тони Блеър. Да им бил дал концесията, защото нямало да ни приемат в НАТО. Нищо че е с пъти по неизгодна от другите кандидати. И, вервай ми, Циганинът го е твърдял това пред познати точно когато са го питали защо този престъпник Софиянски така е провел въпросния търг за водата. Да си чул Него да критикува Софиянски точно на тази тема? Няма и да чуеш. Защото Софиянски тогава ще се разприказва, както намекна веднъж, че ще каже истината как Костов му е наредил кой да вземе концесията. Гаврийски, понеже е леко слабоумен, не знае още защо го бутат в кочината.
07 Октомври 2005 11:55
Драфт - долна лъжа! Този - с "имунитета" никога не е "слушал" Костов - това си пролича най-добре на срещата в Каденабия - но това е друга тема! Най -малко за тази порочна концесия има пръст Иван, и още по-малко Блеър...Това "лобиращо" писмо е измислица на определен кръг хора, бягащи от отговорност...По случая има и публикации на Богомил Бонев, който по "онова" време беше адвокат на Лионез дез`О по процедурите за подготовка на Концесията...Никак не е маловажен и фактът, че председател на Комисията за определяне на победител бе Асен Дюлгеров - до неотдавна Секретар на СО и дясна ръка на Кмета...Е какво кълбо има да се разплита...Най- малкото Омонит има право да се прави на Омбудстман, защото там има хора пряко ангажирани с подготовката и реализирането на "ПРОЕКТА" и които яко "нагушиха"!
07 Октомври 2005 12:02
Интересно, дали на шефовете на водоснабдяването в Рим, Берлин, Лондон, Париж, Прага, Варшава, Будапеща, Брюксел и пр. заплатите са 33 хил.евро месечно? И ако са - дали там има квартали без канализация, има ли течове на питейна вода дни и седмици наред, има ли спиране на водоподаването за часове и дни?
07 Октомври 2005 12:54
А корумпираните в Софийска вода българи ще останат на завет.
Те не се смениха, аз имах среща с тогавашния шеф преди 2 години и с него беше една пуйка Гергова май. Ти му говориш, она превежда не това, а нещо друго, вплита собствени разсъждения и накрая англичанина разбира нещо съвсем друго. И още ено говедо имаше с нея-откак съществува ВиК он си е се у управата и все лочи.
Колко се назузаха българите на работа у ВиК-Соф.вода?

_______________________
Злият гений може да бъде победен само от друг зъл гений.
07 Октомври 2005 13:57
ДА ЛИНЧУВАМЕ ЧУЖДИТЕ КРАДЦИ!
07 Октомври 2005 14:03
Ти приготви катрана и перата, кажи кога и къде, ние ще дойдем - да ви аплодираме!
07 Октомври 2005 14:16
...аман от обирджии и продажни политици
07 Октомври 2005 17:26

Тъй, добре, значи и за това Усмихнатия с обкръжение трябва да си облече раираната пижама!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД