:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Точната дата за напускане на Ирак не е ясна

Реалното изтегляне на българския батальон в Ирак може да стане и след датата, определена от парламента - 31 декември. Това стана ясно от изказване на външния министър Ивайло Калфин и на депутати от комисията по отбрана в парламента.

Дори и някои от бойците да не напуснат до 31 декември, няма нарушение на решението на НС, тъй като те няма да изпълняват функциите си, смятат юристи от НС. В момента те заедно с колегите си от Външно уточняват дали се налага НС отново да гласува точната дата на изтегляне, или за това е достатъчен мандатът, даден от НС.

Изтеглянето на българския батальон ще стане по графика, определен от предходното правителство - 31 декември, реши Съветът на управляващата коалиция на първото си заседание в сряда вечерта, на който участваха и тримата лидери - на БСП, НДСВ и ДПС, и външният министър Ивайло Калфин. Решено било частите ни да останат в Ирак до 15 декември, когато са парламентарните избори там. Вероятно изтеглянето ще бъде организирано в седмиците между 16 и 31 декември, каза участник в съвета. Целта е по-голямата част на контингента да се изтегли до Нова година.

Според Калфин изтеглянето ни зависи и от САЩ, тъй като коалиционните партньори трябва да осигурят транспорт и охрана за изтеглянето на военните ни, както и цялата логистика за това. "След като уточним графика, в който е възможно да ни бъде осигурена логистика, тогава ще уточним точната дата за напускането на Ирак. Това зависи от американската страна", каза Калфин.

Съветът на управляващата коалиция се договорил по-голяма част от техниката на батальона ни да бъде дарена на иракското правителство.
4
879
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
07 Октомври 2005 01:00
/:/ "...Според Калфин изтеглянето ни зависи и от САЩ, тъй като коалиционните партньори трябва да осигурят транспорт и охрана за изтеглянето на военните ни, както и цялата логистика за това..."
......................................... ......................................... ....................
БРАВО, бе!
Ами ако САЩ решат да НЕ осигурят транспорт и логистика още година, две , три и т.н.?!?
Че нали , уж, България влезе в т.нар. "Коалиция от желаещи" след подписване на съответно Споразумение! Там НЕ пише ли, че САЩ трябва да дадат транспорт и логистика НЕ само когато българската войска влиза в Ирак, но и когто излиза от Ирак?! А ако НЕ пише - да осигури транспорт и логистика, за своя сметка, този, който е подписал това Споразумение!!!
Или, още по-добре ще е , ако България каже на САЩ: ще преговаряме за САЩ-ски военни бази в България, но след като дадете трастпорт и логистика за завръщане от Ирак в България на българските войници!!! КАЗАХ!
07 Октомври 2005 03:25
Параграфе . И аз искам да попитам - щом като след 31 декември, останалите в Ирак военнослужещи няма да изпълняват задължения, то ние(държавата) длъжни ли сме да им плащаме заплатите, барабар със сички командировки и надбавки(не знам, мое зимат "подземни", ако се окопават)?...

Редактирано от - Т_Живков на 07/10/2005 г/ 03:26:39

07 Октомври 2005 07:31
Ами как да е ясна като се набират нови "доброволци"
07 Октомври 2005 10:15
То е ясно , че изтеглянето зависи и от САЩ , да не кажа само от тях.За тях не е проблем изтеглянето на контингента ни като бойна единица от Ирак , защото те биха могли веднага да го заместят със свой.По - важна е политическата ангажираност на България със т.н. коалиционни сили.Само , че светът се движи от един принцип - троп парата-шур виното.Щатите имат много сериозни икономически и стратегически интереси в Ирак.Какво имаме ние , за да останеме там?Тук трябва щатите да предприемат първата стъпка за осъществяване на принципа - а именно - троп парата.Не може техни фирми да налапат всички благини в Ирак и някой да очаква , че ще останеме там за да е по-широка коалицията.Иначе излиза , че на нас нещо друго ни е много широко.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД