:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Страсбург поиска свобода за медиците

Либия рискува отново да изпадне в международна изолация
Съветът на Европа отправи твърдо предупреждение към Либия, че завръщането й в международната общност ще зависи от начина, по който реши съдбата на осъдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар. Парламентарната асамблея на най-голямата и най-старата европейска организация (ПАСЕ) обсъди снощи препоръка. Чрез нея призовава властите в Джамахирията да освободят нашите сънароднички и палестинеца или да организират справедлив процес, който да потвърди тяхната невинност и да ги освободи.

За първи път международна организация постави въпроса на пленарно обсъждане. Инициаторът на дебата - депутатът от БСП Евгени Кирилов, каза за "Сега", че е получил съгласие от групата на социалистите в Европарламента да поискат и в ЕП такова обсъждане. Това ще стане, ако на 15 ноември Върховният съд на Либия потвърди смъртните присъди.

ПАСЕ реши да изпрати делегация, която да се срещне с държавния глава на Джамахирията и да проследи процеса. Не е ясно обаче дали либийските власти ще я приемат.

Посланикът ни в Триполи Здравко Велев изказа предположение, че Върховният съд може да отложи решението си. Ако това не стане, има две възможности: да потвърди смъртните присъди или да върне делото отново в Бенгази. При първата няма друг вариант, освен да се иска помилване. То може да се даде само от комисия, свикана от министъра на правосъдието. При втората възможност може да се очаква протакане на делото поне още 2 г.

Само двама от нашите членове в делегацията получиха възможност да се изкажат вчера - Евгени Кирилов и ръководителят на делегацията Юнал Лютфи (ДПС). Останалите депозираха писмено становищата си. Надежда Михайлова пропуска заседанието заради партийни ангажименти в България. Това не бе изтълкувано добре от депутатите, защото проблемът с медиците възникна, когато тя бе външен министър.

Препоръката на Асамблеята изисква от Комитета на министрите (изпълнителния орган на СЕ) да я разгледа и чрез външните министри да я превърне в колективна политика. Особено важен е призивът към държавите от Съвета на Европа да настояват за бързо уреждане на въпроса с медиците при всички случаи, когато водят двустранни преговори с Либия, дори и при търговски преговори.

Либия бе призована да извърши "бързо и сериозно разследване на твърденията за изтезаване на медиците", "да наложи безсрочен мораториум върху екзекуциите" и да позволи на д-р Здравко Георгиев да отпътува за родината си. Настоява се също Триполи да ратифицира конвенцията на ООН срещу изтезанията и другите жестоки наказания.

По настояване на петима български депутати от текста отпадна формулировка, която създава впечатление, че България трябва да преговаря със семействата на жертвите, както настоява Либия. Вместо това новосъздадената неправителствена организация за подпомагане на заразените деца бе приканена да влезе в контакт с техните близки с цел хуманитарна подкрепа.

ПАСЕ не смята да спре работата си по случая с вчерашния дебат. По инициатива на полския социалист Йежи Яскерня, подкрепена от автора на документа Тони Лойд и още трима чуждестранни депутати, бе записано, че в зависимост от решението на 15 ноември на либийския Върховен съд Асамблеята ще продължи да следи развитието на делото и ще изготви нов доклад, когато стане необходимо.

---

КАРЕ

СЪГЛАСИЕ



Либия ще приеме нашата делегация, която ще се срещне със семействата на заразените с вируса на СПИН деца в Бенгази. Това се разбра след срещата на временно управляващия посолството на Джамахирията у нас Тахер Беншабан и представителите на Сдружението за насърчаване на двустранните отношения. Дипломатът обеща да съдейства за по-скорошното заминаване на нашата делегация.

Ден по-рано от сдружението обявиха, че ще се набират средства и лекарства за пострадалите от епидемията либийчета. Ще се предостави и помощ за построяването на здравен център в Джамахирията.

Чомаков уточни, че тази инициатива не бива да се възприема като опит за оказване на натиск върху либийското правосъдие. "Независимо от решението на съда ще продължим нашата инициатива, защото там все още работят около 5 хил. българи", обясни Чомаков.
618
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД