:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

САЩ ни предлагат неизгоден вариант за US базите

Американците не искат да плащат наем, защото и ние ще ползваме съоръженията
Снимка: Велислав Николов
Преговорите за разполагането на US бази у нас, които започнаха вчера, може да се проточат дълго и дори да се провалят заради тежки договорки как да бъде защитен националният ни интерес.

Един от най-горещите въпроси - дали САЩ са длъжни да искат разрешение от парламента за военни операции в трети страни при използване на базите ни - засега държат на диаметрално противоположни позиции двете страни.

Външният министър Ивайло Калфин вчера призна, че има два проекта за договор. Те са дадени от американската страна още преди разговорите през май.

На въпрос предвидено ли е България да бъде информирана и да дава разрешение на САЩ при операции в трети страни Калфин отговори: "Това е една от темите, които са сложени в мандата на преговарящите, и ние настояваме това да се случи." Той допълни, че "това, което бихме искали да видим, е по-друга формулировка, записана в проекта на американците".

Ивайло Калфин обясни, че делегацията ни преговаря въз основа на мандат, даден от предишното правителство, и в него точно е посочено как да се защити националният интерес. Този документ се състои от 15 страници и в него конкретно е разписана позицията ни за атакуване на трети страни, както и финансовите ни взаимоотношения, обясни Калфин. В сряда вечерта той и военният министър Веселин Близнаков подробно информирали за параметрите Съвета на коалицията.

Според Близнаков двете работни групи ще преговарят около месец, като страната ни на всяка цена ще държи да бъде защитен националният интерес както във финансово отношение, така и за т. нар. оперативна свобода.

С решение на парламента от 7 февруари 2003 г. България даде на САЩ летището в Сарафово за удар срещу трета страна и позволи презареждане и прелитане на чужди самолети за операцията в Ирак. Тогава президентът изрично подчерта, че не трябва да се обвързваме с военна акция без санкцията на Съвета за сигурност на ООН.

Както Калфин, така и шефовете на преговорните екипи отказаха подробности за условията в договора. От българска страна преговорите се водят от посланика ни в НАТО Любомир Иванов, а от американска - от посланик Робърт Лофтис, съветник в Държавния департамент. От кратките им изявления вчера стана ясно, че САЩ не възнамеряват да ни плащат наем.

Според посланик Лофтис България и САЩ съвместно ще използват съоръженията за тренировъчни и военни мисии. Става дума за периодична ротация на US въоръжени сили в България, а не за постоянно присъствие. Освен това бургаското пристанище ще се използва само за разтоварване на военна техника. "В този смисъл не възниква въпросът за наем, който САЩ ще плащат на България за ползването на съоръженията", обясни Лофтис.

През лятото Америка отпусна 1 млн. долара за учение, което се проведе на полигона "Ново село" до Сливен. Повечето от тези средства бяха похарчени за използването на български фирми, които осигуряваха хигиената и изхвърлянето на боклука на щатските бойци.
31
928
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
06 Октомври 2005 23:22
Е, когато/ако базите станат факт, за утешение на демократите може да остане увереността им, че насочените към тях руски ракети, каквито безусловно ще има, са остарели, калпави и неточни, както те обичат да твърдят и ако все пак военен сблъсък се състои, нема сичките да попаднат баш у целта...

Редактирано от - Т_Живков на 06/10/2005 г/ 23:23:17

07 Октомври 2005 00:41
Прав си. Може да не попаднат в базите, а в градовете покрай тях.
07 Октомври 2005 01:05
както е тръгнало ще трябва накрая и да си плащаме за честта дето са ни оказали с базите си. тяхното безочие не познава граници. интересното е колко ще се наведат т. нар. социалисти за да го поемат по дълбоко
07 Октомври 2005 01:09
Това не зависи от ъгъла на навеждане, а от лубриканта.
07 Октомври 2005 05:12
"Ангел Найденов: Военните обекти на САЩ у нас няма да са насочени срещу трети страни"

Този си противоречи в схщия вестник:

"Един от най-горещите въпроси - дали САЩ са длъжни да искат разрешение от парламента за военни операции в трети страни при използване на базите ни -"

Значи опрации срещу трети страни ще има, но вхпросхт е как да бхдат разрешавани от БГ правителството: само с обикновено "ДА" или с "ДА, ЗАПОВЯДАЙТЕ".
07 Октомври 2005 05:17
И този матерял, който е много ваген, е поставен на осма позиция отгоре надолу. Типичен пример на действия на БКП пресата. На времето си бях изрязал от един БГ вестник:
ГОЛЕМИ БУКВИ: В орбита е изведен схветския спхтник.... (около 10 реда)

Отдолу с малки букви: Американците кацнаха на луната. (един ред)

Ако не се лхга, беше вхв варненския "Народно дело"
07 Октомври 2005 05:52
Я па се чудим, че въобще се предлагат варианти.Щото квито и да са вариантите-пътят на хартиите тоалетни е ясен...
*
П.С. И колко жалко, че онез от варненското вестник са разбрали, че спътнико е по-важен от кацането по месечинки, докато USA2-2 е бил зает с големината на шрифта у газетата...

Редактирано от - Bay Hasan на 07/10/2005 г/ 05:58:11

07 Октомври 2005 06:27
Ако предлагат глупости, предлагаме край на преговорите и това е. И този път не са виновни американците, а нашите, ако не внимават. Сега поне нямат оправданията на бащите си, че руснаците ни заставяли. Сега никой никого не заставя на сила. От нас си зависи. Да вземем за пример как е било в Гърция и как стои в Германия този въпрос и да искаме най-доброто за нас решение. Ако на новите ни другари, това не им изнася, сорри, към агеин, и това е. Няма какво да се пенявиме.
07 Октомври 2005 08:46
Става дума за периодична ротация на US въоръжени сили в България, а не за постоянно присъствие

Какво общо има това с плащането на наем???
07 Октомври 2005 09:01
За пореден път България се доказва като лекото момиче на Европа, само, че този път се дава без пари!
07 Октомври 2005 09:12
За сведение на американците дето се зоват българи и пълнят умишлено този форум.
1. Когато се разтоварва или товари военна техника районът (Бургаското НИ пристанище напр.) се отцепва и никакви "пазарни икономики" и "равни шансове" не действат за българските фирми, решили да ползват това пристанище за бизнес. На това му се казва форсмажорни обстоятелства може би според Вас? Или "пропуснати ползи"? И това затваряне на райони при "ротационен" (според оня там америкос) принцип се случва два пъти.
2. Когато нещо си се превозва по НАШИТЕ си пътища се плаща пътен данък. Или винетка. За българи поне е така. А когато се превозва извънгабаритна (в повечето случаи) военна техника се пречи мнооого повече на движението НИ.
3. Когато някой си гърми и трещи с неизвестно с какво "обогатени" муниции из НАШИЯТ териториален суверенитет ние (в смисъл българите) дишаме обогатеностите. Макр и да го прави това гърмене на "ротационен принцип". И спазваме разни договорености в Киото, които империята не ще да подпише. Та поне "зелените ни сертификати" да си плаща империята. А за болестите ни явно никой не бере грижа.
4. Когато някой си макар и "на ротационен принцип" си остави нещо си на наша територия, той си слага и афроамериканеца да си го пази. И тогава г-н Свинаров не може да приватизира това парцелче и да построи бизнес-център например.
Така че ТРЯБВА да си плащат ако искат все още някой да им верва за нещо. И ТРЯБВА да се знае (в техен интерес е, вервайте ми) колко са платили. Защото и нашите управници са "на ротационен принцип" и... кой от къде е. Само ние избирателите и гражданите на демократична България си духаме супата вече 15 години.
07 Октомври 2005 09:16
Няма ли в тая държава един истински мъж.
Да каже на САЩ да си е**т п*****а М***а.
---------------------------------- --------------------
Саморедактирано от Bakalin
----------------------------------------- -------------
07 Октомври 2005 09:49
J J ! Ако може и да допълня, спира се достъпа на кораби, трябва да се плаща демюрейдж /такса за забавяне на кораб/.Ангажират се сили на Гранична полиция
Военна полиция и куп още щуротии.
07 Октомври 2005 10:02
За такива неща, както казвате се плащавинаги.Допускам, че и този път някой на някого е платил - въпроса е само колко, на кого и под каква форма.
07 Октомври 2005 10:04
"От кратките им изявления вчера стана ясно, че САЩ не възнамеряват да ни плащат наем."
Естествено даже трябва да им плащаме. Как не са се сетили нашите "гениални" политици?
07 Октомври 2005 10:18
мами4ката им нагла америкнска
07 Октомври 2005 10:34
Значи - за Бургаското пристанище и как се блокира цялото не сте съвсем прави, но нейсе! За чий са ни нужни американски бази, питам? Защо сами се натискаме за тях? Айде, Соломон Паси ми е ясен, царот - също, освен това тогава се докарвахме, за да ни приемат в НАТО, което без САЩ не става.
Сега какво дирим? Кораби и техника на НАТО и особено на САЩ и без това влизат в пристанищата и си правят ученията тук. Изпълняваме си "съюзническите задължения" и без тези бази. Тогава?
Най-много ме вбесява упоритият отказ да се дава ясен отговор на обществото защо правителството прави това или това. Правителствата в ЕС го правят. Даже люто мразеният /не без основания/ Костов навремето обясни - пускаме американски самолети щото така и така, не пускаме албански емигранти щото така и така. Прав-неправ, поне има доблестта да застане с позиция пред обществото.
А тия са капути! Мрън-мрън, куп усукани фрази и накрая - безплатни бази...
07 Октомври 2005 10:57
Факт е, че американците имат сериозни интереси в България. Факт е, че европейци и руснаци също имат такива. На този етап кой по-големи, кой по-малки.
Ами седнете и си балансирайте интересите бе.
На всички ни е ясно, че ако единия се наложи другите двама задължително ще се обдинят срещу него.
Факт е, че европейците искат да изтеглят границата си на изток за да оградят региона на балканите и предотвратят едно ново Косово. В тази връзка са и преговорите им с Турция. Цели се създаване на наистина действащ етнически модел и намаляване на етническото противопоставяне.
Американците точно обратното. Знаят, че могат да влияят на Европа чрез напрежение създавано точно в нашия регион.
Руснаците няма да им бъде приятно, ако американски технически средства за ранно предупреждение се инсталират на европейско руската граница.
И т.н. и т.н.
За мен тези преговори са кьор фишек. Истинските преговори се водят май по друг начин и на друго място. А не мога да нарека, че са и преговори.
Според мен българската политика трябва да се стреми да балансира интересите на големите играчи в региона ни, а не да поддържа един от тях, колкото и той да изглежда печеливш в момента, а останалите губещи.
Нещата много бързо могат да се променят.

07 Октомври 2005 12:39
Винаги сме се хващали за пеша на някой.
07 Октомври 2005 14:33
"От българска страна преговорите се водят от посланика ни в НАТО Любомир Иванов, а от американска - от посланик Робърт Лофтис..."
Излиза, че преговорите се водят м/у НАТО и САЩ (Любо Иванов го знаем - соло та.ак на Мони Паси). А кой в случая защитава българските интереси?
07 Октомври 2005 16:23

Тука, гледам, досега не са се включили в дискусията най-либералните демократи и най-US възхваляващите.
/Но се вихрят, гледам, по другите теми все така ударно как всеки друг божи ден/

Що така, джанъм, се спотайвате от вчера насам и не обелвате дума по въпроса?!Знайно е от години по тия форуми-устата ви човек не може да затвори по никой начин?!
Нали заради големите пари...такова...ний искахме US бази?!
А?Кво стана? Според вази питам-защо тъй се извъртя работата?

07 Октомври 2005 16:27
Ти кметовете и кметиците питай, секи се натиска за голямата парА!
Щели да цъфнат и вържат...
07 Октомври 2005 18:02
НЕ, бе! Цялата работа е, че кметовете /и кметиците/ се надяват на поне една БЕЗПЛАТНА екскурзия за тях и семействата им/за сметка на Пентгона, де!/ до САЩ! Или пък се надяват- и с основание- онези дават!- да получат "Благодарност" за проПентагонската си позиция- под формата на някоя и друга студентска стипендийка за чадата им от някоя проПентагонска фондация/българска или американска/ !!! КЕЛЕПИР да има, бе!!!

Редактирано от - paragraph39 на 07/10/2005 г/ 18:04:11

07 Октомври 2005 19:50
Една империя няма съюзници, тя има ВАСАЛИ ( виж Монд Дипломатик) Който си мисли че в горното заглавие има капчица истина , той просто е съвършен наивник. <САЩ ни предлагат> САЩ не предлагат, те просто имат нужда от нови бази в България и Румъния за своите геополитически интереси и си ги вземат. Наскоро писаха даже кои места са си харесали. Мисията на нашите политици е единствено да ПРЕДСТАВЯТ нещата по начин , че те да не изглеждат противно грозни, толкова, колкото всъщност са. Демокрация ли, новото правителство е толкова кукленско , колкото и старото , със същото НУЛЕВО поле за действие. Серьожката и той се прави на изненадан, че не можел да реализира обещанията. Вече никой не може нищо, нищо. Ние сме една колонизирана страна, където президентът се напикава от радост от честта да бъде приет в бялата къща, къща, която няма нищо общо с дворците в Сент Петербуркг и Париж.

07 Октомври 2005 20:35
Явно САЩ вече не са в NATO, щом започнахме преговорите извън съюза, по двойки
С когото сме се захванали...хаир не е видял
И с базите ще е същото...
07 Октомври 2005 21:33
Ако сте грамотни хора , би трябвало да знаете, че американските воиски са съюзнически на България/това е съвсем нормална практика за страните членки на НАТО/.Някои още си мислят , че сме във Вършавския договор и гледат на едно амриканско присъствие като на врагове. Какъв срам!!!
07 Октомври 2005 22:12
При социализма имаше безплатно образование, безплатно здравеопазване, почти безплатен ток, парно, вода, ......, дори обществени тоалетни. След това демократите ме ограмотиха, че това било пълна глупост, защото "безплатен обяд" нямало. Тъкмо започнах да свиквам с тази мисъл и нещеш ли сега отново имало безплатни летища, безплатни пристанища и безплатни полигони.
Депутати - демократи,
дипломати - демократи,
магистрати - демократи...
Имала глава да пати!
07 Октомври 2005 22:45
Змей,
То верно така излиза с това безплатно-ем го нема, ем го има.
07 Октомври 2005 23:40
Като гледам всички се зхбят вхв Форума на УСА. Защо никой не извика: "Излизаме утре и започваме вхзстание". Защо няма даге демонстрации срещу базите? Едната причина ми е ясна: понеге ПАРТИЯТА се е оплела като пате в кхлчища, и не ви дава сигнал. Ами тогава разгонете си ПАРТИЯТА, сменете и рхководтсвото! Ама и за туй нямате смелост. Роби.
08 Октомври 2005 14:37

Мрън, мрън, мрън, мрън и ние като Партията, въртим, сучем...

Пък тя работата толкова ясна, какво се правим на ударени-даже и тука, даже и като анонимни?!

Не, роби, не, грешиш," US и т.н."
Hикви роби-ами хитреци на дребно сме ние.Ама-няма да ни мине май номера тоз път.

Не можеш да защитаваш всичко, което става от 15 години насам пред очите ни-ако нямаш пряк личен интерес да го защитаваш.
Какво хубаво да стана от промяната-ама накъдето и да се обърнеш и погледнеш- и каква спарведливост и прочие иначе виждат някои хора-умът ми не го побира.
Просто се правят на ударени-от строго личен интерес.
И ние тука-празна работа, каква ти дискусия, какви пет лева.
Но карай да върви, майтап да става.
ОК.
08 Октомври 2005 17:42
Тъпите комуняги ни водят в лапите на авантюристична Русия!Парванов не успя да ни вкара в сръбската воина сега ще търси друг път за разпадането на България!
А този комунистически мутант Сидеров е зло за Българската целост!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД