:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сбогом, Дизел! Здравей, EcoBoost!

Еднолитровият двигател показва на какво ще залагат автомобилите
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Шефът на "Форд" Алън Мълали позира с 1.0-литровия двигател, който се произвежда в завода на компанията в Кьолн (Гер).
В края на миналата година "Форд" показа своето ново виждане за бъдещето на двигателите. Това са моторите EcoBoost, които ще намират все по-голяма приложение. Става дума за напълно ново семейство високоефективни бензинови мотори, които с течението ще заменят настоящите атмосферни. Те са с по-малък обем и по-малък брой цилиндри, но предлагат далеч по-добра динамика и най-важното - по-нисък разход на гориво.

Най-впечатляващият от тях е трицилиндров с обем 1.0 литър. Неговата задача е да замени добре познатия досега 1.6-литров 4-цилиндров двигател. Показателите му са доста впечатляващия - 125 к.с., 170 Нм въртящ момент и разход на гориво от 4.8 л/100 км смесен разход. Ако бъде сравнена литровата му мощност, тя е равна на тази на един от най-добрите спортни автомобили - "Нисан GT-R". Трябва да се отбележи, че максималният въртящ момент от 170 Нм е наличен в целия диапазон между 1400 и 4500 об./мин. Това означава, че двигателят не се нуждае от високи обороти, за да разгърне своя потенциал, което от своя страна пък означава по-нисък разход на гориво и по-ниски нива на шум.

Мотото на новия 1.0 EcoBoost двигател е: "Сбогом, Дизел! Здравей, EcoBoost!". Бензиновият агрегат отчита потребление на гориво като на икономичен дизел, но в същото време има по-ниска пазарна цена, работи по-тихо и се задвижва от по-достъпното като цена гориво.

Още на пръв поглед правят впечатление компактните размери, като блокът на двигателя е с големината на лист А4. Чугуненият цилиндров блок е с малък диаметър, дълъг ход на буталата и разстояние между цилиндрите от едва 6.1 мм, което помага за бързото загряване и пести гориво. Главата на еднолитровия бензинов мотор е алуминиева, като в нея е интегриран изпускателният колектор. Това помага за намаляване температурата на отработените газове и оптимизира съотношението "гориво-въздух".

Успехът на този малък агрегат се крие в компактното нискоинерционно турбо, което е способно да се развърти до 248 000 об./мин. и използва вакуумно управляем клапан за излишните газове (wastegate), който намалява обратното налягане, когато компресорът не нагнетява. Двигателят със система за директно впръскване на горивото под налягане 150 бара е оборудван и с технология за двойно безстепенно регулиране на времето за отваряне на клапаните (Ti-VCT), която изсмуква остатъчните газове от цилиндъра, подобрявайки представянето на турбото. Вътрешното триене в двигателя се намалява от специално покритие на буталата, пръстени на буталата с ниско обтягане, уплътнения на коляновия вал с понижено съпротивление и редица други мерки.

Намаляването на разхода на гориво се постига и чрез други оптимизации - вечен ангренажен ремък, потопен в масло, система за регенеративно зареждане на акумулатора, маслена помпа с променлив работен обем и т.н.

Специално внимание е обърнато на бързото достигане от мотора на оптимална работна температура. За целта охладителната система включва два отделни кръга за главата и блока на двигателя, а радиаторната решетка е снабдена с активни затварящи се клапи. Серийната старт-стоп система, която гаси двигателя със спирането на автомобила, пък пести до 10% гориво при градско шофиране.
2
2496
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
31 Май 2012 09:21
се задвижва от по-достъпното като цена гориво

Какво му е по-достъпното на бензина?!
31 Май 2012 19:01
Паисий - ако вдгнат още малко акциза на нафтата, ще стане съвсем недостъпна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД