:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Голове за 180 000 евро

Евро '12 засега е второто най-резултатно в историята
СНИМКА: CAFE
Основателката и изпълнителен директор на CAFE Джойс Кук, която сама е прикована към инвалиден стол, позира пред служебното табло, на което води своя отчет за Евро '12. Дотук сметката е проста: 60 гола = 180 000 евро.
Десетки хиляди фенове по стадионите в Полша и Украйна и десетки милиони пред телевизорите из Европа и по света не могат да си поемат дъх от началото на Евро '12. За първи път в историята на европейските първенства в груповата фаза нямаше нито един мач без гол, а в едва 6 от 24 срещи бе отбелязано само едно попадение - същински триумф за непредубедения запалянко. Разбира се, освен чисто емоционална стойност всеки от тези голове има и своето практическо значение. Но този път то дава отражение не само върху битката на терена, а и върху тази в живота.

Още преди началото на надпреварата УЕФА обяви, че за всяко попадение на Евро '12 ще дарява по 3000 евро на благотворителната фондация, с която официално си партнира - Центъра за достъп до футбол в Европа (CAFE - Centre for Access to Football in Europe). Надпреварата в предварителните групи бе решена с точно 60 попадения, благодарение на които по сметките на CAFE ще постъпят 180 000 евро. А борбата за европейската титла тепърва предстои.

CAFE бе създадена през 2009 г. с дарение от УЕФА в размер на 1 млн. швейцарски франка с цел да набира и разпределя средства за осигуряването на равнопоставеност на футболните фенове с увреждания при посещението на мачове на територията на цяла Европа. Оттогава фондацията подкрепя, напътства и съветва всички отговорни фактори по веригата - като се започне от УЕФА, през националните асоциации, лигите и клубовете, та до самите хора с увреждания и техните запалянковски организации.

"Хората наистина ги е грижа за интеграцията и се опитват да направят всичко възможно с цел осигуряването на лесен достъп за инвалидите до стадиона. А това е първата и най-важна стъпка в реализирането на целта - коментира изп.-директорка на CAFE Джойс Кук. - Разликата вече може да се забележи. Социалното отношение и инфраструктурното преустройство, които наблюдаваме по време на първенството в Полша и Украйна, са основополагащи, но има още толкова много работа. Моля всички, които усещат солидарност към феновете с увреждания, да дадат своя принос чрез дарение на нашия уебсайт. Всеки цент е от значение. Предварително благодаря на всички!"

В интернет фондацията се намира на адрес CafeFootball.eu, където са подробно обяснени всички програми и схеми за набиране на средства по различни проекти. Има и своеобразен ценоразпис, от който всеки благодетел може да избере размера на своя принос:

5 евро - ще купят комплект слушалки, с който сляп човек ще може да получава специален аудиокоментар на живо на стадиона;

50 евро - ще осигурят 150 листовки за спортните клубове с информация за потребностите на хората с увреждания;

200 евро - ще помогнат на инвалиди да организират свой собствен фенклуб, който да си партнира с любимия отбор с цел още по-голямо взаимно разбирателство;

500 евро - ще обучат доброволец да осигурява специализиран аудиокоментар за слепи фенове;

1500 евро - ще снабдят спортен клуб с техника за локален коментар на живо;

5000 евро - ще обезпечат транспорта на малък фенклуб за инвалиди до стадиона и обратно за цял сезон.

Работата на CAFE по осигуряването на пълен достъп на хората с увреждания до стадионите ще продължи и след Евро '12. Специално в Полша и Украйна фондацията ще затвърди своята мисия, като инвестира в поддръжката на инсталираната аудиотехника за слепи и полуслепи фенове в двете страни домакини.

"Дотук първенството беше страхотно за нас като официална благотворителна фондация - обобщи Джойс Кук. - Направо е невероятно, че виковете ни след всеки гол не се чуват в цяла Европа. Стискаме палци това да се окаже най-резултатният турнир за всички времена!"

Не е невъзможно да се случи, макар че ще е доста трудно. Засега рекорда държи европейското първенство в Белгия и Холандия през 2000 г., когато отборите си вкарват общо 85 гола, от тях 20 във фазата на елиминациите. Тоест до края на Евро '12 трябва да паднат още 25 попадения, за да бъде премината върховата граница. Все пак по средна резултатност досега първенството в Полша и Украйна се движи на второ място сред турнирите след 1996 г., когато на финалите в Англия за първи път участваха 16 отбора. Със своите 2.5 гола средно на мач от груповата фаза Евро '12 отстъпва само на Евро '00 (2.74 на мач).

Абсолютните рекорди на европейските първенства са отпреди 1980 г., когато пък финалистите в Италия за първи път са 8. На последния шампионат с 4 отбора - Евро '76 в Югославия, са реализирани 19 гола в 4 мача, което прави средната резултатност недостижимите днес 4.75. Най-слабата ефективност пък датира от Евро '68 в Италия, където са реализирани общо 7 попадения в 5 мача (1,40).



ЦИФРИ И ФАКТИ НА ЕВРО '12

0 - За първи път в историята на европейските първенства нито един мач от груповата фаза не завърши 0:0.

1 - Холандия не бе губила повече от един мач в групите на европейско първенство, докато не загуби всичките си три мача на Евро '12.

2 - Мачовете, които Уейн Рууни пропусна заради наказание, преди да подпечата с гол класирането на Англия за 1/4-финалите.

3 - Елдер Пощига, Кристиано Роналдо и Златан Ибрахимович се присъединиха към списък с общо седмина играчи, разписали се на три различни европейски първенства. Останалите са Юрген Клинсман, Владимир Шмицер, Нуно Гомеш и Тиери Анри.

6 - Минутите, които бяха необходими на Чехия да отбележи два гола срещу Гърция. Никога досега отбор не бе повеждал с 2:0 преди 14-ата минута на мач от европейско първенство.

15 - Секундите, в които украинецът Андрий Шевченко владя топката срещу Швеция, оказали се предостатъчно за две попадения. Германецът Марио Гомес имаше нужда от допълнителни 3 секунди, за да вкара два пъти срещу Холандия.

17 - Броят голове, отбелязани с глава на Евро '12 - вече рекорд на първенствата.

18 - Холандецът Джетро Вилемс стана най-младият футболист, играл на финали на европейско първенство - на 18 г. и 72 дни в откриващия мач срещу Дания.

26 - Попаденията през първото полувреме, които вече са с 4 повече в сравнение с цялото Евро '08.

73 - Италианският треньор на Ирландия Джовани Трапатони стана най-възрастният на еврофинали със своите 73 г. и 93 дни в мача срещу родината си.

810 - Пасовете, които си подадоха испанците срещу Ирландия, нов рекорд на европейските първенства. Само Шави Ернандес направи 127 точни подавания, а общо ирландците си подадоха 198 пъти.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Алан Дзагоев тъкмо е пратил топката в мрежата на Полша във втория мач на Русия от гр. "А". "Сборная" не стигна до 1/4-финалите, но още в групата нападателят на ЦСКА (Москва) допринесе с 9000 евро за благотворителната кауза на УЕФА. С по 3 гола в първата фаза се отличиха още хърватинът Марио Манджукич, чийто тим също отпадна, и германецът Марио Гомес, който ще може тепърва да увеличава своята сметка и тази на CAFE.
1
1207
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
22 Юни 2012 09:07
Чудесна инициатива!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД