:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Димитров би трябвало да играе в Лондон '12

На теория българинът изпълнява всички условия да попадне по право в схемата на олимпийския турнир по тенис
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Григор Димитров е на път да осъществи една от мечтите си в тениса - да играе на олимпиада, независимо че се свлече леко в световната ранглиста.
България най-вероятно ще има двама тенисисти в Лондон '12. Гарантирана квота има първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова (№40 в света), докато класирането на най-добрия ни състезател при мъжете Григор Димитров (№65) зависи от някои условности.

Теоретично 21-годишният хасковлия не би трябвало да има проблем с участието си, понеже покрива всички изисквания на международната федерация (ITF) освен позицията в световната ранглиста. По право на олимпиадата ще играят най-добрите 56 в класацията от 11 юни, в която българинът бе под №72. Има обаче допълнителни критерии, които практически избутват Димитров с необходимите 16 места напред.

Най-важното ограничение на ITF е, че всяка страна има право на максимум 4-ма представители на олимпиадата. А пред Григор миналата седмица имаше 9 испанци и 10 французи, което означава, че общо 11 от тях автоматично отпадат от сметките. Второто основно изискване е олимпиецът да е играл за националния си отбор в най-малко два двубоя за купа "Дейвис" в периода 2008-2012 г., като поне един от тях е през последните два сезона. По този критерий без квоти остават Александър Долгополов (Укр, №20 на 11 юни), Карлос Берлок (Арж, №37), Леонардо Майер (Арж, №62) и Доналд Йънг (САЩ, №48).

Има и някои специфични изисквания на национални федерации, като белгийската и германската, които изискват определени резултати от своите състезатели, за да ги допуснат на олимпиада - съответно 1/8-финал и 1/4-финал в Големия шлем. Затова германците Флориан Майер (№29) и Филип Колшрайбер (№34), плюс белгийците Оливие Рошю (№61) и Стив Дарсес (№71) няма на какво да се надяват.

Ако не бъдат направени някакви компромиси и всички изброени състезатели отпаднат от битката за квоти, Димитров ще се окаже под №53 в списъка за Лондон '12. Окончателният лист с имена трябва да бъде оповестен от ITF до края на месеца.

Вчера Пиронкова продължи подготовката си за започващия в понеделник "Уимбълдън", но мачът й от 1/4-финалите на тревния турнир в Ийстбърн (Анг, $637 000) срещу Тамира Пашек (Ав) бе прекъснат от дъжд. Играта бе спряна при 3:0 и геймбол за австрийката и трябваше да бъде подновен късно снощи.
785
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД