:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕШЕНИЕ

Държавата ще отдава спортни обекти и без конкурс

Огнян Стоичков
Спортните организации вече ще могат да ползват спортни обекти - държавна или общинска собственост, без да преминават през процедура на конкурс. Това решиха депутатите, след като приеха на първо четене предложени от правителството промени в Закона за физическото възпитание и спорта.

Отпадането на задължителния конкурс е със странния аргумент, че "провеждането на подобен вид процедури възпрепятства адекватното и ефективно действие на държавните институции в отговор на съвременните и бързо изменящи се обществени потребности и неоснователно утежнява изискванията пред субектите, развиващи и стимулиращи физическото възпитание и спорта".

Освен че ще могат да се отдават под наем, върху подобни съоръжения вече ще може да се учредява срочно вещно ограничено право на ползване до 20 г. За държавната собственост това право ще се учредява с решение на Министерския съвет, а за общинската - на съответния общински съвет. В замяна ползвателят трябва да представи финансово обезпечена инвестиционна програма за поддръжка, развитие и модернизация на съответния обект.

С промените правителството оряза силно правомощията на създаденото от него спортно министерство. Министър Свилен Нейков губи правото си да утвърждава правилниците на федерациите. Той вече няма да следи за въвеждането на спортните обекти в експлоатация и за тяхното временно спиране при неизпълнение на спортно-техническите норми. Това вече става работа на съответните кметове.

"Няма да подкрепя отпадане на голяма част от правомощията на спортния министър и разпределянето им към спортните федерации и кметовете", обяви се против председателят на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков.

Зам.-министърът на спорта Лазар Каменов обаче каза: "Прехвърляйки функции на общините, ще укрепим спортната база. Общината трябва да поеме отговорност, за да може всичко да бъде обективно, средствата да не се губят, контролът там е по-голям", обясни той.
1201
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД