:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Клан

Потомка на Софроний Врачански кове закони в парламента

Снежина Чипева от НДСВ е наследничка и на бащата на българския балет, и на три поколения видни юристи. Има кръвна връзка със Стефан Богориди и дори с френската поетеса Ана дьо Ноай
Снимка: Велислав Николов
Едва ли има друг политик в България, като се изключи премиерът, с толкова дълбоки корени и толкова известно потекло, както Снежина Чипева от НДСВ. Малцина знаят, че в жилите на скромната депутатка тече кръвта на будителя Софроний Врачански, на основоположника на българския балет Атанас Петров и на поколения видни магистрати. Нейни далечни роднини се падат Стефан Богориди, някогашният губернатор на Източна Румелия Александър Богориди, известната френска поетеса Ана дьо Ноай и т.н. Самата народна избраничка досега не е споменавала и дума за предшествениците си. Може би защото, както самата тя казва, богатото минало ти дава чувството за умереност и те освобождава от евентуално избиване на комплекси.

Снежина Чипева е седмо поколение пряка потомка на Софроний. Нейна пра-пра...-баба е дъщерята на съратника на Паисий Хилендарски Ганка Стойкова. Депутатката отбелязва, че Софроний Врачански освен че е владеел словото, е и рисувал. Затова в рода има и представители на творческите среди.

Доказателството е братът на дядо й по майчина линия Добрин - Атанас Петров, който е основоположник на балета в България. Навремето той е завършил в Германия и въпреки че е имал възможност да остане да играе по сцените там, се върнал в родината си.



Заедно с партньорка рускиня създал балетна школа.



Според Чипева всички видни български имена в сферата на това изкуство са негови ученици.

Атанас Петров ходел на свои разноски да гледа постановки в чужбина. Пътувал до Лондон, за да се наслади на "Зле опазеното момиче" и след това я поставил и у нас. Депутатката си спомня, че като ученичка ходела на представления в операта и постановки на чичо й били балетните сцени от "Аида", "Кармен" и др.

Тя има известни предшественици и по бащина линия. Сливналията Петър Папанчев й е прадядо. Навремето той е завършил с императорска стипендия в Русия и е един от първите адвокати в България. Бил е и около 20 г. народен представител.

Чипева отбелязва, че тя е четвърто поколение юрист по линия на баща си. И обяснява, че синът на Петър Папанчев - Александър, до 9 септември е бил председател на Касационния съд.

Баща й Венцислав Очков 40 г. е бил съдия, с ранг председател на Трето наказателно отделение във Върховния съд. Работил е в областта на непредпазливите деяния. Той е един от авторите на на първия Закон за движение по пътищата. През 1975 г. е въвел в нашето законодателство положенията, залегнали в международната конвенция за движение по пътищата. На неговия баща Владислав Очков пък е наречена улица в Сливен. Той е завършил в Женева, бил земеделец по убеждения и е убит при събитията през 1923 г.

Депутатката не без гордост казва, че от рода на Папанчевите е бил и



байрактарят на четата на Хаджи Димитър.



Тя се шегува, че по линия на баща й родът е от юристи, а по линия на майка й - от интелектуалци.

Чипева има кръвна връзка и с известната френска поетеса Ана дьо Ноай, която също е пряка потомка на Софроний Врачански, но по линия на сина му Цонко. Деца на Цонко са Стефан и Александър Богориди.

Поетесата е родена и живяла във Франция, била омъжена за френски граф, и както, разказва депутатката, научила в зряла възраст за българските си корени. За потеклото й разказал братът на баба й Ана - генералният губернатор на Източна Румелия Александър Богориди.

Ана дьо Ноай твори в периода на романтизма - 1910-1930 г. Била е много близка с Марсел Пруст, Анатол Франс, Едмон Ростан, Пол Валери, Морис Барес, Франсис Жам, Жан Кокто, Колет и др. Малцина знаят, че през 1933 г. тя използва целия си авторитет, за да издигне глас в защита на Георги Димитров, който е обвинен от хитлеристите в подпалването на Райхстага.

В действителност тя е била изключително популярна личност. Лондонският в. "Таймс" я обявил за най-големия поет,



с когото 20-и век е дарил Франция,



а може би и Европа. Тя е спечелила голямата награда за литература на Френската академия. Ана дьо Ноай е първата жена, избрана за действителен член на Белгийската кралска академия за литература, както и първата жена във Франция, удостоена със званието кавалер на Почетния легион.

Чипева разказва, че при едно от посещенията си в Париж в музея на Роден видяла бюст, който известният скулптор направил на поетесата. В музея "Карнавале" пък имало специален кът, където били поставени мебели от стаята и неин портрет.

Не по-малко известна е и фамилията на съпруга на народната избраничка Теодор Чипев. Той е бивш конституционен съдия, беше министър на правосъдието в кабинета на Ренета Инджова и е доцент по "Граждански процес". Както казва депутатката, той е възпитал поколения юристи.

Мъжът й е внук на известния издател Теодор Филипов Чипев. Неговото издателство "Т.Ф. Чипев"



първо публикува "Под Игото" на Иван Вазов,



както и други негови произведения, а така също и творби на Димчо Дебелянов. Книжарницата му била в сградата на сегашното президентство и била средище на културния елит. До 3 дни издателството можело да изпише всяка новоизлязла книга в Париж или Берлин. Канцеларски материали са внасяли дори от Япония.

Снежина се запознала със съпруга си в Софийския университет, където той й водел упражненията по "Граждански процес" в последния курс на обучението. Около година след това двамата се оженили. Имат две цеца - Антон и Венцислава. Антон е на 26 г., завършил е Стопанския факулет на СУ и в момента кара докторантура по "Международни финанси" в Германия. Владее 5 чужди езика - руски, френски, немски, испански и английски. И то конкурентно, както казва майка му.

Венцислава е на 21 г., следва френска филология и владее още руски, немски и английски. Тя също пише стихове и както казва депутатката, била много впечатлена от книгата за Ана дьо Ноай, защото с изненада открила общност на темите.

Единственото, което Снежина Чипева вметва, след като е разказала за родословието си, е, че човек с толкова богато минало има по-друго усещане за нещата. "Аз и съпругът ми, например, сме от хората, които при никакви обстоятелства не си променяме поведението в обществото и отношението към другите хора. За мен това е много показателно. Много типично е у нас някой, като стъпи във властта, да се промени до неузнаваемост. Смятам, че човек трябва да си остане такъв, какъвто е, защото всичко в живота е преходно. Силата за това ми дава именно миналото."



ТЕКСТ СНИМКИ



1. Френската поетеса Ана дьо Ноай също е пряка наследничка на Софроний Врачански по линия на сина му Цонко Стойков.



2. Сливенчанинът Петър Папанчев (седналият) и синовете му Борис и Илия преди заминаването на фронта през ноември 1912 г.



3. Убитият едва на 23 г. Владислав Очков и съпругата му Стела. Снимката е направена през август 1915 г.
4198
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД