:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 377
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Разходите за "зимно" бебе излизат поне 1200 лв.

Марковите стоки имат по-дълъг живот, но новороденото расте бързо
Снимки: Вера Петкова
Есента вече е към своя край и ако се вярва на прогнозите, очаква ни дълга и студена зима. Затова родителите, които ще се грижат за "зимно" бебе, трябва да се подготвят добре.

Разнообразието по магазините е огромно, изборът се прави според финансовите възможности, вкуса и стила на семейството. Марковите стоки гарантират по-добро качество и по-дълъг живот. Само че бебето расте толкова бързо, че по-евтините дрешки вършат същата работа, както скъпия бебешки гардероб от именитите производители.

С раждането на детето майките и татковците трябва да помислят за



най-удобната и най-полезна количка



Бебешките возила за зимата са по-скъпи, но пък затова съвременните модели дават възможност да се ползват целогодишно. Те се "превръщат" в летни колички или столчета за автомобил. В повечето магазини родителите могат да избират, да капарират и да поръчат избрания от тях модел по каталог. Количката ще бъде доставена най-късно до 2 седмици, обещават търговците.

За зимния сезон най-подходящи са количките с големи колела. Липсата на особено голямо разнообразие в десените по магазините търговците обясняват с желанието да се предлагат универсални модели, които стават и за момиченца, и за момченца.

Най-евтините модели за зимния сезон струват между 159 и 200 лв. Те обикновено са китайски. Сериозен недостатък е, че гумите им не са достатъчно стабилни. Претенциозните родители, които държат на марката, могат да избират между италианските "Чико", "Нук" и "Кам". Тези возила са по-висок клас и съответно цената им е по-висока. От 800 до 1200 лв. са количките с марка "Чико". "Нук" и "Кам" не отстъпват по качество, но зимните модели на "Кам" струват около 700 лв. Материите са предимно в модното за сезона каре, но се срещат и с апликации на анимационни герои. По-шарените десени струват с около 20 до 35 лв. повече.

Повечето колички са сгъваеми, а най-скъпите се продават с допълнително кошче за пренасяне на бебето. Модели с всички екстри могат да се намерят за около 700 лв. Те са с допълнително преносимо кошче, метална скара за багаж и ръчна чанта. Лесно се разглобяват и имат здрава спирачка, която не позволява колелата да се пързалят по леда. Спортните модели пък са с удобна раница, която побира целия багаж на бебето.

Родителите с по-ограничен бюджет обикновено прибягват до количка от някое роднинско или приятелско семейство. Ако няма такъв вариант, може да се купи втора употреба. Те струват около 60-80 лв. и могат да се намерят в някои от магазините за бебешки стоки.

Изключително полезна вещ е т.нар "кенгуру", в което майката носи бебето до тялото си. Цените им варират от 20 лв. до 50 лв.



Спалното креватче е задължителна мебел

в детската стая. По магазините леглата вървят от 160 до 300 лв. Родителите могат да избират между дървени и метални легла, люлки и кошарки. Хит на пазара са леглата на "Кам", защото са леки, на колелца, изолирани са с дунапрен, за да не се наранява бебето и страничните им плоскости са от мрежа. Те са леснопреносими. Цената им е около 215 лв. Малко по-евтини са леглата без колела - 199 лв. Дървените легла могат да се намерят във всеки мебелен магазин. За по-претенциозните родители те се изработват по поръчка, но това допълнително оскъпява кревата. Поръчаните по каталог модели достигат до 300 - 400 лв.

За бебетата, които вече са навършили осем месеца, е препоръчително



столчето за хранене.



Повечето модели са удобни за прибиране, защото са сгъваеми. Цената на столчето за хранене е 120 - 200 лв. Някои маркови модели достигат и до 300 лв. Цветовете са разнообразни, а някои са с допълнителни екстри - с играчки, дрънкалки и т.н. Те са по-скъпи с 30 до 50 лв. от базовите модели.

Още в първите месеци родителите могат да извеждат мъничето на разходка със семейния автомобил, но в този случай столчето за кола става задължително. За да има най-новият член на семейството свое място в автомобила, трябва да се отделят поне 200 лв. Столчетата са добро вложение, тъй като ще се използват поне 3 години.

Ваничките за къпане - евтини и необходими



Те не са скъпи - цената им е около 13 лв. Могат да се намерят във всички цветове на дъгата. Разнообразието на модели също е невероятно. Новост на пазара е специалната подложка за вана, която поддържа бебето в идеалната за къпане поза. По магазините може да се намери за около 8 лв. Задължителна за новороденото е и дъската за преобличане. По магазините те обикновено струват от 115 до 140 лв., когато са вградени към шкафче. Отделно дъската може да се намери по 40-50 лв.

С израстването на бебето се увеличават и неговите нужди. След шестия месец може да се помисли за кошарка, в която бебото да си играе. В специализираните магазини



те вървят по 160-200 лв.



Определяща за цената е марката. Реномираните "Чико" например достигат и до 400 лв. Останалите не отстъпват в качеството, но са със стотина лева по-евтини. Моделите на "Нук" и "Кам" са удобни и лесно преносими, а дъното им е покрито със специална материя, която предпазва бебето от нараняване. Ако родителите искат да спестят някой и друг лев, могат да помислят за употребявани кошарки. Продават се за около 80-90 лв.

В първите месеци най-важното за майката е да чува бебето, особено ако то е в друга стая. Контролът става чрез бебефоните. Тези уреди обаче си остават лукс за повечето родители, тъй като цената им в специализираните магазини или в аптеките са от 164 до 225 лв.

Стерилизаторът за шишета позволява на майките да изваряват по 4 или по 6 шишета едновременно. Някои родители оценяват този уред като излишен лукс. Уред с вместимост 4 бутилки струва 95 лв. Стерилизаторът за 6 бутилки е 126 лв. За да не изстива бързо храната на бебето, много необходим е и нагревателят за шишетата. С него по всяко време майката може да притопля храната. Цената му е 45-50 лв.

С раждането на бебето се появява необходимостта от



снабдяване с достатъчно чаршафи и завивки.



В момента най-модерни са олекотените завивки. Продават се в комплект с чаршаф и възглавница за 30 лв. Лъскавите комплекти достигат и до 68 лв. Памучното одеалце струва от 25 до 40 лв. За да са спокойни, че детето няма да настине, докато спи, родителите могат да помислят за юрганче. Комплектите с чаршафче вървят между 35 и 60 лв. Специално подплатените пелени за завиване са по 30 лв. След като осигурят завивките, родителите трябва да помислят и за чаршафи и калъфки. Комплектите са на цени от 22 до 56 лв.

Разнообразието от бебешки дрешки е умопомрачително. За подготовката на зимния гардероб определено са нужни повече средства. Задължителната грейка, например, е минимум 35 лв., но може да струва и 160 лв., ако е от луксозен магазин. Повечето връхни дрешки през този сезон са изработени от памук и изкуствени примеси. Този състав позволява дрешките могат да се перат и в пералнята, без да се повредят. От подобни материи са изработени и грейките тип "чувалче". Те са идеални за новородените и струват 35-40 лв. Топли връхни дрешки - палтенца, блузки и пуловери - могат да се намерят и за 5, и за 50 лв. Задължителен аксесоар за зимната разходка е шапката. Цените им варират от 8 лв. до 20 лв.

За да не настива мъничето, необходимо е да има поне няколко чифта терлички и чорапки. По магазините те се предлагат по 3 лв. Удобните термочорапки са между 1 и 4 лв. Обувките за по-големите бебета са от 5 до 20 лв.

За комфорта на бебето са важни и долните дрешки. Най-евтин е българският трикотаж. Ако предстои изписване, най-добре е да се вземат готови комплекти. Те включват най-необходимото за бебето и струват около 38 до 68 лв. Старите камизолки и ританки постепенно отстъпват на удобните за преобличане гащеризони. Те се откопчават отдолу и това улеснява максимално смяната на памперсите. Така майките ще бъдат сигурни, че мъничето няма да настине, докато изтърпява смяната на тоалета.

Блузките за бебетата вървят от 2 до 20 лв. Задължителна за новородените е и хавлията за баня. Цената на хавлиите е между 18 до 40 лв. Добре е да са се купи по-голям размер, за да се използва дълго време.



КАРЕ

Бебешки аксесоари



За новородените бебета са необходими поне 4 шишета. В специализираните магазини и аптеките цените им са от 8 до 20 лв. шишето. Бибероните-залъгалки са на цени от 2 до 5 лв. На тази цена са и гумените залъгалки, с които бебето чеше венците си. Пластмасовите комплекти за хранене, необходими за по-големите бебета, струват от 50 до 100 лв. Термометърът, с който се проверява водата при къпане, е на цена от 8 до 12 лв. Задължителните за всяко бебе козметични принадлежности (шампоан, крем, пудра и т.н.) струват поне 40 лв. Цените на марковите шампоани тръгват от 5 лв. Българската козметика за деца не отстъпва по качество, а е далеч по-евтина. Шампоаните са от 1,50 до 2 лв., а пудрата - 2,30 лв. Памперси в комплект по около 20 бр. струват 9,50 лв. Най-изгодно се купуват от "Метро" и "Била", където са по-евтини с около 5 лв.
 
Изборът на обувчици е богат, а цените са по джоба на всеки родител.
 
Повечето вносни играчки са китайски.
6262
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД