:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
В СТУДА

Ирина Сардарева: С шапка жената става забележима

При покупката има две основни правила - да се пробват много модели и да се съобрази изборът с ръста
Снимки: Борислав Николов
"Първото условие, когато се купува шапка, е да се пробва. И то колкото може повече модели", казва Ирина Сардарева. Противно на разпространеното мнение дизайнерката, обявена за шапкарка N1 на страната, уточнява, че при избора на капела почти няма строги правила. "Шапката - това е една роля", категорична е тя. Според нея жените с кръгли лица в никакъв случай не трябва да робуват на предразсъдъци и да не носят малки шапки. Защо не, стига моделът да им стои добре.

"Всичко зависи от това как ще се носи шапката, как човекът ще влезе в тази роля. Моето лице е по-особено и би трябвало да не ми стои добре малката шапка. Но не е така. Всичко зависи от модела и това



как той ще пасне на лицето",



обяснява тя.

Тъй че, първо правило, когато купувате шапка - пробвайте! Дизайнерката смята, че е много важна и вътрешната нагласа при избора. "Не е без значение и какво точно искате да покажете, в какво настроение сте в момента и т.н. В това вече няма правила", казва тя.

Едно от основните свойства на шапката е да прави жената забележима. Това го казват всички прочути шапкари по света. Така че, ако не сте подготвени психически за интереса, който ще предизвикате при появата си, просто забравете за този аксесоар. В същото време една добре подбрана шапка може много да помогне за самочувствието на по-притеснителните жени или пък да даде кураж на по-нерешителните. В този смисъл не е добре да се отказвате пък от носенето на капела.



Ако никога не сте имали шапка



и се чувствате неловко само при мисълта за нещо подобно върху главата си, то непременно направете плавен преход към по-смелите модели. За начало изберете нещо по-просто, което няма да ви притеснява. Екстравагантните оставете за момента, когато вече имате готовност.

"Шапката винаги прави жената забележима", е категорична и Ирина Сардарева.

Второто важно правило при избора е ръстът. "Широкопола шапка на нисък ръст изглежда смешно. Но има случаи, когато малка жена с голяма шапка стои много добре. Всичко зависи за какъв случай тя ще я използва, къде ще ходи с нея", смята дизайнерката.

И още нещо, което трябва да се знае: жената никога не сваля шапка - нито по време на обяд в ресторант, нито в църква.



КАРЕ 1 --------------

Най-честите грешки



"Най-голямата и най-честа грешка е да се купува шапка като на съседката, колежката или приятелката", казва Ирина Сардарева. Копирането в този случай не помага, по-скоро може да навреди, тъй като един модел стои добре на една жена, но няма гаранции, че ще пасне на друга.

Другата грешка, която много често се прави, е да се купува малък размер. "Шапката трябва да е леко хлабава, за да стои добре. Това е особено важно за есенно-зимните модели, когато има непрекъснато смяна на темературите. Ако е малка, тя ще стои на върха на главата и ще пада при всеки полъх на вятъра.

Преди бе задължително шапката да бъде съчетана правилно с цвета на дрехата. Сега това правило не важи. "Модата в момента позволява всякакви комбинации", обяснява дизайнерката. Така че не се колебайте да сложите зелена шапка на червеното си палто. "Класиката повелява по жената да няма повече от три цвята. В момента обаче французойките носят седем цвята", казва тя.

При купуването не се старайте също така да вържете цвета на капелата с този на ботушите. "Шапка се купува не към ботушите, а към лицето", предупреждава Сардарева. Според нея по-правилно е да се търси комбинацията с шал или чанта, но не и с обувки.

Добре е косата да се прибира под шапката, иначе композицията няма да е добра. Шапката затваря лицето, разпуснатата коса - също. Така че двете наведнъж идват твърде много.

----------------------



КАРЕ 2 --------------

Къде с какво?



Вечер се носи малка шапка. Големите периферии не са подходящи за този час. Следобедните партита обаче позволяват подобна волност. Какво ще сложите на главата си сутрин, зависи най-вече от облеклото и мястото, където се отива.

Ежедневните модели се избират и според професията. Хората с артистични професии са по-освободени по отношение на шапката. Екстравагантен модел обаче не би стоял добре в типичния офис, където цари строга делова атмосфера.

-----------------
 
Екстравагантните модели не подхождат на деловата строга атмосфера в офиса.
 
Малките шапки са подходящи за вечерни партита.
 
Следобедните събирания позволяват по-големи капели.
 
Шапката трябва да е винаги леко хлабава, а не малка.
2759
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД