:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Съхранението е изключително важно

"За филцовите шапки и летните формовани задължително трябва да има специално място", казва Ирина Сардарева. Ако този тип капели не се съхраняват правилно, може завинаги да се простите с тях.

Гардеробът обаче не е най-подходящото място за тази цел. Сред многото дрехи съществува реална опасност шапката да бъде смачкана и да пострада както формата й, така и материалът, от който е изработена. Другият широко разпространен начин за съхраняване на шапките е в найлонов плик, което е огромна грешка.

"Когато купувате шапка, задължително купете и кутия", съветва дизайнерката. В една кутия между другото могат да се съхраняват няколко капели.

Най-добрият вариант да се възстанови и почисти една шапка е в специално ателие. "В никакъв случай не я носете на химическо чистене! Вярно, там се почиства материалът, но формата никога вече не може да бъде върната", предупреждава тя.

В домашни условия поддържането на шапките не е от най-лесните неща. Някои модели се перат. "Формованите обаче не се перат! Това трябва непременно да се знае", казва Ирина Сардарева.

Петънцата по филцовата шапка се почистват внимателно с гумичка или съвсем леко с шкурка. Кожените калпаци пък се почистват чрез натъркване с царевично брашно и трици. "Добре е обаче да се използват трици от широколистни дървета, а не от иглолистни."

Дъждът също разваля капелите. "Трябва да се знае, че шапката не е чадър. Тя не пази от дъжд, а трябва да се пази от дъжд. Иначе ще се развали формата й", подчертава дизайнерката.
899
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД