:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Музикален кът

Канарчето е общително и се гледа лесно

Само мъжките екземпляри са пойни, но и за тях се иска обучение
Въпроси и мнения изпращайте на адрес: iosarian@yahoo.com



Прекрасните песни на канарчето могат да стоплят душата на всеки, а удоволствието да имаш домашен славей е евтино и лесно. И най-малкият апартамент може да приюти мъничкото канарче - нежното му присъствие е незаменимо и разтоварващо.

Няколко века назад във времето, когато си пробивали път през влажните тропически гори на Канарските острови, испанските конкистадори открили огромни количества малки зеленикави птичета, които пеели божествено. Корабите, натоварени с огромни количества мъжки канарчета, веднага потеглили към Стария континент.

Птиците били доста скъпи и испанците решили, че ще удържат монопола върху този доходоносен бизнес, но контрабандата била популярно занимание в онези далечни времена и скоро женските канарчета последвали пътя на съпрузите си.

Размножавайки се в клетките, канарчетата постепенно били разделени на отделни окраски и селекцията в различните страни тръгнала в различни посоки. Днес има два основни вида канарчета - пойни и цветни, като тези видове се делят на отделни породи според качеството на песента и окраската.

Богатото, изчистено и разнообразно пеене не идва само по наследство, то се постига с обучение. Учител може да бъде бащата, някой друг канар, добър певец (пеят само мъжките) или дори касетофонът.



КАРЕ:

Въпреки че са много мънички, канарчетата имат спокоен и дружелюбен характер. Те с радост посрещат стопаните си сутрин, закачат се с тях и им пеят нежни песни. Вечно веселото им настроение има благодатно влияние и в най-мрачната обстановка. Много са полезни като компаньони на болни и самотни хора, които не могат да си позволят или нямат сили да се грижат за по-голямо животно. Средната продължителност на живота им е около 5-7 години.

У нас хората най-често купуват по едно канарче в микроскопична клетка, закачват го на стената, сипват му малко храна и го чакат да запее. Абсолютният минимум за клетка на самотен канар е 40-20-25 см (високите клетки са за папагали, а не за пойни птички), всяка възможност за по-просторно жилище е добре дошла. Ако птичето има възможност да прехвърча от единия край на клетката до другия, настроението и здравословното му състояние ще е по-добро.

Напоследък са много модерни кръглите клетки, но тази форма действа зле на психиката и обърква животното. Тя е непрактична, хаби пространство и е трудна за чистене. Придържайте се към консервативните правоъгълни клетки, които са най-удобни за птицата и за вас.

При разполагането на кацалките трябва да се внимава дали канарчето няма да ака в храната или водата си и дали опашката му не се допира до стените на клетката. Пръчките трябва да са на едно ниво, за да може птичето да скача по тях. Дебелината им задължително трябва да е по-голяма от захвата на птицата, за да може да си изтрива ноктите. В случай, че ноктите израснат прекалено дълги или всички кацалки са с еднакъв размер, пръстите на птицата се парализират. Затова е задължително те да се правят от истинско дърво, без да му се чисти кората.

Добре е да посипете на дъното на клетката преварен пясък, който да сменяте на 3-4 дни, но тъй като това е почти невъзможно, можете да постилате и хартия (не вестник, боите са отровни), която трябва да се сменя всеки ден. При всички положения в клетката винаги трябва да има мъничко пясък на разположение на птицата, тъй като тя има нужда от него, за да храносмила правилно.



КАРЕ:

Основната храна на канарите са зърнени смески. В зоомагазините се продават различни видове готови, които трябва да са на разположение на птицата непрекъснато. Листа от марули, глухарчета, цикория, магданоз, зеле - канарчетата обичат пресни треви в промишлени количества, много са полезни и пресните кълнове. Те харесват също плодове и зеленчуци - настърган морков, ябълка, грозде, праскова, домат и даже краставица. Яйцата са задължителни за доброто здраве на канарчето, едно твърдо сварено яйце се прави на каша, сипват се 1-2 лъжици галета, мъничко настърган морков или ябълка. Дава се два пъти седмично, може да се добавят 3-4 капки рибено масло. Черупките от яйцето се дробят на ситно и се оставят в клетката като основен източник на калций. Минералните добавки се продават готови в зоомагазините.

Добрата хигиена изисква всекидневно миене на хранилките и поилките, а веднъж месечно и попарване на празната клетка. Канарчетата много обичат да се къпят. В зоомагазините се продават специални пластмасови бани, които се закачват на отворената вратичка на клетката. Ако нямате такава, и малка купичка с 1-2 пръста вода на дъното ще свърши добра работа. Водата е необходима за поддържането на перушината в добра форма и доставя много радост на малкия затворник.

Жизненият цикъл на птицата зависи пряко от дневния. Клетката трябва да стои на светло, но далеч от преките слънчеви лъчи. Ако вечер в стаята свети крушка, клетката трябва да бъде покрита с тъмен плат. През есента и зимата трябва да се спазва строг светлинен режим, от 7 до 17 ч.

Канарите са изключително чувствителни към битовата газ и загиват при минимален процент газ, разтворена във въздуха. Поради това са били използвани от немските миньори като индикатори за повишена концентрация на гризу в подземните галерии. Много опасни за птиците са и тефлоновите покрития - изпаренията от нагорещен тефлонов тиган може да ги убие за нула време.
10719
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД