:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 637
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нов играч разкри схема за източване на ЦСКА

Гуидо ди Вани заяви, че мениджъри неправомерно съдят клуба от негово име
СНИМКА: CSKA.BG
Португалецът Нуно Ногейра позира, преди да направи първата си тренировка с ЦСКА на лагера в Турция вчера.
Престъпна схема за източване на бюджета на ЦСКА разкри новопривлеченият в отбора Гуидо ди Вани. Аржентинецът пристигна в началото на седмицата от парагвайския "Гуарани" и подписа договор до края на сезона. Така той стана играч на софийския клуб от втори опит.

Неуспешният първи бе през лятото на 2012 г., когато Ди Вани бе в София, но така и не финализира сделката, тъй като не бе потърсен от представители на ЦСКА, а после от негово име бе заведено дело срещу клуба с иск за 450 000 евро. Вчера нападателят изненадващо заяви, че той не е завеждал такъв иск, а това е сторил някой мениджър от негово име.

"С моя истински мениджър не сме имали намерение да съдим ЦСКА. Тогава в Парагвай дойдоха шест португалски мениджъри, които ми предлагаха тази сделка - да премина в ЦСКА. Те обаче не са мои агенти. Никога не съм ги оторизирал да ме представляват. Оказа се, че тези шестимата са завели делото. Показаха ми документ, който трябва да е подписан от мен, но под моето име не стои подписът ми. Някой друг се е подписал вместо мен. Това ви го гарантирам", заяви Гуидо ди Вани пред клубния сайт. Той дори подписа декларация за твърденията си. От своя страна ЦСКА ще предприеме действия да разплете схемата за източване на клуба и да защити правата си. Освен това Ди Вани скоро ще получи италиански паспорт, за да не заема място в квотата за чужденци в ЦСКА.

На лагера на "червените" в Турция вчера пристигна изненадващо нов играч. Това е португалецът Нуно Ногейра (27 г.), който е бил собственост на "Брага" (Порт) и "Блекбърн" (Анг), но не е записал официални мачове за тях, а е преотстъпван. Централният защитник за последно е бил под наем в родината си - в първодивизионния "Арука". Много е вероятно появата на Ногейра да е свързана с предстояща продажба на друг бранител - Джаксън Менди, към когото има интерес от украински клубове. Продажба на Менди или на бразилеца Марсиньо ще донесе на ЦСКА необходимата сума, с която да купи от "Берое" национала Венцислав Христов.
29
1526
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
28 Януари 2014 21:18
Световната конспирация vs ЦСКА.
Лайсна?
28 Януари 2014 21:36
Сефте виждам опити за източване на празна каца. Даже и разсола го няма, нежели киселото зеле.
29 Януари 2014 06:06
Чак световна не е, но организира на местна почва, със сигурност. Забележи как в медийното пространство ежедневно се тиражират една след друга лъжи или полуистини за ЦСКА. Но толкова по-силна се очаква да е болката в онези, които злоупотребяват с името на ЦСКА.

Каквото сам си направи човек, никой друг не е в състояние да му го причини... Вятърът е насрещен, плюнките се връщат и се лепват в лицата на плювачите.
29 Януари 2014 06:13
Майкъла погна ЦСКА за пари, разклати лиценза на клуба

Безсрамник!
29 Януари 2014 06:14
Това с Вани е поредното доказателство за мисията на Титан на Армията - да източи и фалира ЦСКА.
29 Януари 2014 06:16
Майкъла да потърси парите си от Титан, които са му ги обещали. В противен случай се налага да почака. А най-добре да направи размяна на дълг срещу акции, поне частична.
29 Януари 2014 06:33
Това с Вани е поредното доказателство за мисията на Титан на Армията - да източи и фалира ЦСКА.

Лайсна Вани лъже като дърт циганин!
29 Януари 2014 08:21
Лайсна, двама твои любими "автори" са се сборили като истински прасета с гарарантиран плюсов резултат според eдна народна поговорка. "Не се препирай с прасе защото и двамата ще се окаляте". На него обаче ще му се хареса. Но в долният казус всичко е на 6. Още повече, че иде реч не за пари, а за много. При това за съответното им преразпределение. Поне такива са надеждите.
Натисни тук
29 Януари 2014 08:30
.
29 Януари 2014 08:38
Пътят е показан и се знае вече. Остава червените фенове да го вдянат в главите си...

Нннеееее, Лайсната бадева ли пи бира есента
29 Януари 2014 08:44
Абе,Лайснич-няма да се плашиш...то виж как източват един от колосите на световният футбол Барцилоната,та едно мижаво ЦСКА-с извинение-ли няма да източат....
29 Януари 2014 09:08
Лай"ни ,вчера в гробницата в Свещари намерих пълна туба/2л/ с ариана. На нея бе пишеше : от тъмно минало ,светло бъдеше!?! Натисни тук
29 Януари 2014 09:28
Натисни тукНатисни тук Спомням си сцена- на всеки километър , влака спрял , минава човек и приканва: гара гебеджа ,топли раци...избирателната камера не показа металния кръст на хълма,който не е участвал на полу-финалите....
29 Януари 2014 09:51
Натисни тукhttp://vbox7.com/play:205e4f18Натисни тукhttp://www.videoclip.bg/watch/125511 Натисни тук
29 Януари 2014 09:58
Натисни тукНатисни тук
29 Януари 2014 10:33
Тука ли сте прилепи вамп? Натисни тук
29 Януари 2014 10:38
Каде сте бек вокали Натисни тук палите ли тамян?
29 Януари 2014 10:46
Бъфало Биловци ,от синьото говедо/дето беше пред канцелариите ВИ! Натисни тук
29 Януари 2014 10:46
Бъфало Биловци ,от синьото говедо/дето беше пред канцелариите ВИ! Натисни тук
29 Януари 2014 10:52
ПоЗДРАВ за дневалните.......Натисни тук
29 Януари 2014 11:00
Капитан Петко е воювал като съратник на Гарибалди
Войводата си е заслужил паметника в Рим - командвал е чета, организирана от великия италианец, в Критското въстание през 1866 г.
Григор Николов
На Хълма на гарибалдийците в Рим тържествено бе открит паметник на българина Петко Киряков (Петко войвода, Капитан Петко). Идеята е на външния министър Соломон Паси, а бюстът е по проект на проф. Валентин Старчев. Откриването на паметника предшества 160-годишнината от рождението на войводата. Защо обаче той ще има паметник на Хълма на гарибалдийците? Защото Петко Киряков е предвождал боен отряд, сформиран от Джузепе Гарибалди, който се бие за освобождението на остров Крит през 1866 г. и присъединяването му към Гърция. Макар покойният Николай Хайтов да направи, както казваме сега, хитов сериал преди 20-тина години, то на дружбата между Капитан Петко и Гарибалди в него не бе отделено внимание.



- - -

Рибарят от Ница Джузепе Гарибалди от 1848 до 1872 г. със силата на оръжието обединява разпокъсаната на отделни княжества и графства Италия и я прави модерна европейска държава. След години, когато бурята на войните е отминала и Италия най-после е обединена, Гарибалди от жилището си на малкия остров Капрера заявява: "Борбата е истинският живот на човека".

Без всякакво съмнение поробеният български народ е осведомяван за събитията в Италия от първа ръка. Търново, Габрово, Дряново, Хасково и Враца оживено търгуват с бубено семе. В Габровското класно училище се изучава италиански език, а стотици италианци работят на баронхиршовата железница и железопътната линия Нова Загора - Свиленград. Досега са известни



имената на 30-тина българи,



които са се били под ръководството на Гарибалди от 1848 до 1872 г., но само трима се срещат с него. През 60-те години на XIX в. той посещава Букурещ и говори с Георги Сава Раковски и Хаджи Димитър. Петко войвода пък прекарва няколко месеца в жилището му в Капрера. Той е роден в 1844 г. в Доган Хисар, днес село Есими в Гърция. Когато е 17-годишен, брат му Матю и братовчед му Вълчо са убити от чифликчията Мехмед Кеседжи, у когото се главили аргати. Петко събира свои връстници, прави чета и тръгва да мъсти. Подвизите му се разчуват не само из Родопите, но и в Гърция, която по това време също е под турско владичество. Петко скоро станал любимец не само на бедното гръцко население в родния си край, но и на революционно настроените умове в Атина. През есента на 1864 г. той разпуснал дружината си и тръгнал към гръцката столица по покана на Атинския революционен комитет, който подготвял Критското въстание. С протекцията на комитета Петко постъпил в Атинското военно училище. След година е изпратен в Македония, за да подготви едновременно въстание с това в Крит. Той обиколил Македония, но не видял признаци, че барутът на македонците ще пламне и се върнал в Атина. Там решил, че от стоене и говорене за революции и въстания полза няма и тръгнал към Италия, за да се срещне с Гарибалди и да пие вода от революционния извор. Италианецът го настанил в дома си в Капрера. Петко престоял няколко месеца у тях, а Гарибалди го обучавал на методите на революционната борба. По-късно пред биографа си Стою Шишков Петко споделя: "Наставленията, които ми даде тоя прочут италиански юнак-родолюбец, аз пазех строго и те ми помогнаха отпосле, па и аз самият почнах съвсем иначе да гледам на задачата си." От престоя си при Гарибалди войводата запазил скъп подарък - златен пръстен, подобен на гривна.

По време на престоя си при италианския революционер Петко подкрепил сериозно идеята на атинските революционери за въстание на остров Крит. Гарибалди



придал към войводата своя сподвижник Фридрих



и им съдействал за създаване на отряд от волентири - наемни войници. Скоро под червеното знаме с бял кръст се събрали 220 души италианци. Те заминали за Атина, там се присъединили още 67 души и стигнали в Крит, където въстанието било в разгара си. Дружината е наречена "Гарибалдова" и придадена под командването на Коронеус, един от главните ръководители на бунта. Той дал на Петко един отряд въстаници и го изпратил да пази планината Силик. Едва 22-годишният войвода излязъл победител в 21 сражения, от които 5 особено кръвопролитни. Пред биографа си Стою Шишков той споделя, че те били на 30. III. 1866 в планината Силик, на 6. V. при манастира Аркацилби, на 20. V. в местността Йера Петра, на 10. VI., пак в планината Силик, и на 1. VIII. в местността Аркадия.

Димитрий Николич е участник в тези боеве и дава допълнителни сведения във вестника на Раковски "Дунавска зора" в статията "Българските волентири в Критското въстание": "Колкото чужденци-волентири бяхме дошли в помощ на критските въстаници, съставихме едно особено отделение от 141 души под главното командване на генерал Коронео.



Това отделение се състоеше от 39 българи,



17 сърби, 38 черногорци и 84 италианци, от които 47 в отделението. От българите бяха убити шестима и ранени двама."

Историята е запазила имената само на неколцина от българите. Един от тях е злополучният революционер Димитър Общи. Другите са ломският хайдутин Беню Първанов, габровецът Коста Евтимов (Наполеона), русенският хайдутин Георги Караискаки, който се бие и в гръцкото въстание "Филики Етерия" през 1821 г., а през 1848 година - и в обединителния поход на войските на Гарибалди към Рим. Според сведения на историка на Сливен д-р Георги Табаков и летописеца Захари Стоянов на остров Крит са били и двамата по-големи братя на Хаджи Димитър - Христо и Петър.

Критското въстание е потушено. Съгласно подписаното примирие въстаниците били принудени да предадат оръжието си и да минат с наведени глави между строените турски войски. Такава заповед Петко Киряков получил от своя началник Коронеус.

Българският войвода



смятал това за "вътрешен срам"



и не изпълнил заповедта. С 18 души от своите въстаници Петко войвода бяга в Александрия. Там престоял два месеца, но какво е правил, с какво се е препитавал, историята мълчи. После се озовал в Марсилия и след 6 месеца заминал за Италия, където отново се срещнал с Гарибалди, докато накрая пак се озовал в Атина. Там започнал да събира четници измежду намиращите се по това време в града работници и препитаващи се с каквото намерят по пристанището участници в Критското въстание. На 10 март 1869 г. той отправил възвание към българите в Атина да се включат в подготвяната от него бунтовническа дружина, която ще се бие за поробена Тракия.

Турският дипломат в Атина протестирал срещу възванието пред гръцкото правителство. Турците решили сами да се справят с Петко. На 22. IV. 1869 г. след откриването на френския театър в Атина един от гръцките му познати, д-р Димитрис, го поканил в дома си на гости. Вместо вкъщи го завел в турското консулство. Петко се усетил, в двора извадил пистолет и заповядал на доктора веднага да го изведе, иначе ще го разстреля. Докторът се подчинил.

На следващия ден Петко войвода



отишъл при министъра



на вътрешните работи Димитриос Вулгарис. Министърът, който по-рано го насърчавал в революционната му дейност, сега го посъветвал да напусне Атина. Петко обаче не можал да се снабди с редовен паспорт. Той купил от турския паша Хюсеин, тогава емигрант в Атина, униформата, сабята със сърмен колан и 4-те му ордена, а за другите четници взел 40 турски военни униформи. Наел гемия и тръгнал към тракийския бряг. По пътя гемията била забелязана от крепостта на остров Митилин. Петко заповядал да вдигнат турско знаме, спрели на острова и като "турски паша" инспектирал крепостта, а на тръгване не пропуснал да си поиска храна за 3-4 дни, защото имал доста път докато инспектира следващата турска крепост.
3779
Share on facebook
Share on twitter Share on print Share on email More Sharing Services 1
Дай мнение по статията

За нас
Контакти
Реклама
Абонамент
Помощ
Мобилна версия
Агро уеб сайт
Зелена България
© 1997-2011, СЕГА АД

Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД
29 Януари 2014 11:04
ГА-та как се чувствате в собсвеността на АС-23 !?! Натисни тук
29 Януари 2014 11:07
Свещи палите ли? Натисни тук
29 Януари 2014 11:16
Даскале http://www.svetistephan.com/ststefan.htm
29 Януари 2014 11:16
Даскале http://www.svetistephan.com/ststefan.htm
29 Януари 2014 11:22
хиляда и ЕДИН масала /и твойта не е лесна/ Натисни тук да не губиш форма....
29 Януари 2014 11:44
Лай"ен


Щом от спомена изчезне дизелът червен...
29 Януари 2014 13:20
29 Януари 2014 17:48
Лайсна Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД