:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 193
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Задава се петорен скок на парите за наука до 2025 г.

Снимка: БГНЕС
Цел на обновената научна стратегия е България да стане регионален център за авангардни научни изследвания и развитие на нови технологии, както и да се възстанови международният ни научен авторитет, гласи документът, за който отговаря министър Красимир Вълчев.
Петорно увеличение на публичните средства за наука в следващите осем години предвижда актуализираната Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030. Вчера документът, подготвен от екипа на бившия служебен просветен министър проф. Николай Денков и придвижен от настоящия Красимир Вълчев, бе одобрен от МС. Наличието на подобна стратегия е сред условията за реалното изпълнение на оперативните програми "Наука и образование" и "Иновации и конкурентососбност", в противен случай има риск парите по тях да бъдат спрени.

Ако т.г. държавните средства за тази сфера са 0.19% от БВП, то за догодина са заложени 0.38%, през 2012 г. - 0.60%, като до 2025 г. делът им следва да стигне 1% от БВП, предвижда новата научна стратегия. Идеята е нарастването на публичните средства да окаже ускоряващ ефект върху частното финансиране - плановете са то да се увеличи до 1.5% през 2020 г. и 2% от БВП през 2025 г.

Стратегията отчита устойчиво изоставане на страната ни в научно развитие - през 2016 г. България е класирана на 59-о място след страни като Виетнам, Алжир и Нигерия според броя на международно видимите научни резултати, докато през 1990 г. сме били на 35-а позиция. Затова са планирани три етапа на развитие. До 2022 г. бг науката трябва да се модернизира, до 2026 г. - да се доближи до средното европейско равнище, а до 2030 г. научните ни изследвания следва да достигнат световно ниво. За целта са предвидени конкретни дейности - към МОН например трябва да се открие Изпълнителна агенция за наука, която ще управлява и контролира изследванията в научните организации и висшите училища. С нейна помощ вузовете трябва да създадат критерии за атестиране на своите учени. Онези, които получат повече от една незадоволителна оценка, няма да може да заемат академична длъжност. Предвидени са механизми, според което заплатите на учените ще зависят в голяма степен от техните научни резултати.
1
1115
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Май 2017 21:02
С нейна помощ вузовете трябва да създадат критерии за атестиране на своите учени. Онези, които получат повече от една незадоволителна оценка, няма да може да заемат академична длъжност.


В природните науки критериите са едни - брой публикации и цитати във видими списания и сборници. Другото е научен шум, което не прчи дори във водещото научно звено в България вече да има ерзац защити .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД