:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 214
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата махна лимита за финансиране на инвитро

Ще се съкратят и сроковете за одобрение на двойките
Снимка: БГНЕС
Премиерът Борисов припомни, че отпадането на лимита за ин витро е обещание на ГЕРБ от много време.
Държавата махна тавана за финансиране на инвитро процедурите и вече държавният Фонд за асистирана репродукция ще дава пари за неограничен брой опити за зачеване. Същевременно ще се съкратят и сроковете за одобрение на финансирането.

В момента двойките имат право на финансиране на не повече от 3 опита. За одобрение се чака почти година. "Приехме доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой инвитро процедури, колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените. Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко - 3-4-5-6, колкото преценят и поемат ангажимент", заяви вчера премиерът Бойко Борисов. По думите му ангажиментът е бил поет както в предизборната кампания, така и още в предишните кабинети. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че технологично това, което са приели, е изменение в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс толкова, колкото е необходим.

Той припомни, че през миналата година за инвитро процедури от бюджета са били заделени 12 млн. лв. Тази година сумата е била същата, но ще бъде променена след падането на тавана. За всяка процедура фондът плаща до 5000 лева. Министърът на здравеопазването Николай Петров изтъкна, че освен отпадането на лимита основна промяна с правителственото решение е и скъсяването на сроковете за одобрение на двойките, които кандидатстват за държавна помощ за инвитро процедури. Заедно с това се увеличават опитите за забременяване и се дава възможност на жени с онкологични заболявания също да кандидатстват пред фонда, който тепърва ще може да реимбурсира и замразяване на яйцеклетки и ембриони при хора с ракови заболявания.

"Това, което предложихме на правителството, е фондът за инвитро да започне да работи по-бързо и хората, които са ангажирани и са подали документи към фонда, ще бъдат одобрявани в рамките на 5-6 месеца", каза д-р Георги Стаменов, който коментира в МС решението на кабинета. "По този начин България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура", посочи той. "Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност", заяви той. Мария Янева, председател на Фондация "Искам бебе", посочи, че взетото решение изцяло ще бъде в подкрепа на пациентите и най-вече ще реши един много голям проблем на нашата държава - демографията.
1277
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД