:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 215
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И промените на БСП в Изборния кодекс не решават ключови проблеми

Още преди да бъде внесен проектът на БСП за смесена избирателна система, става ясно, че той страда от същите дефекти като варианта на ГЕРБ. И двете политически сили не дават смислен отговор на ключовия въпрос кой и как да извършва районирането на страната.

Червеният депутат Филип Попов коментира пред "Сега", че социалистите тепърва ще решават дали сами да работят по проблема, или да търсят друг подход. По информация на сайта Медиапул проектът на левицата предвижда новите едномандатни райони да влязат в рамките на съществуващите МИР-ове. А гласовете на неуспелите да влязат в парламента мажоритарни кандидати от дадена партия да се преливат към пропорционалната й листа за съответния район, за да не се губят.

ГЕРБ избраха да прехвърлят проблема с районирането на президента Румен Радев. Аргументът им бе, че държавният глава е равноотдалечен от партиите и няма да позволи определена политическа сила да вземе предимство при създаването на новите райони. Радев обаче даде да се разбере, че няма намерение да им съдейства. "Виждам, че някои депутати се държат така, сякаш сме президентска република. Ако наистина го искат, нека да го кажат. Ако ли не - нека не бягат от своята отговорност", заяви президентът. И добави, че държавният глава няма правомощия за подобни дейности.

Вариантът на БСП за промени в Изборния кодекс предвижда 120 депутати да се избират мажоритарно, а останалите 120 - от партийни листи, съобщи още Филип Попов. Подобно деление означава, че ще бъдат запазени съществуващите 31 многомандатни избирателни района, където хората ще гласуват за партийни листи. А в същото време ще трябва да бъдат създадени 120 едномандатни района за мажоритарно избираните парламентаристи.

За изработването на проекта социалистите са събрали работна група, в която влизат широк кръг експерти, каза Попов. Така левицата смята да конкурира проекта на ГЕРБ, предвиждащ въвеждането на изцяло мажоритарна система, при която депутатите ще се избират с абсолютно мнозинство в два тура. Парламентарна подкрепа червените могат да получат евентуално от "Обединените патриоти", които се противопоставят на партньорите си от ГЕРБ по отношение на изборната реформа. Не е сигурно как ще гласува ДПС, тъй като партията на Ахмед Доган е заявявала подкрепа както за смесена система от немски тип, така и за чист мажоритарен вот. "Воля" клони към варианта на ГЕРБ.

1
919
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Май 2017 18:55
Вие май не искате да разберете:
1. Ще имат право на глесуване само тия, дето плащат данъци в България;
2. Задължителен образователен ценз- 8 клас;
3. Преференциално гласуване, но всички да са равни, а не първия още на старта да води с 50 процента
4. След като гласуването е задължително, трябва да има и наказания, ако не гласуваш- 100 лв глоба, в противен случай се обезмисля задължителния характер.Ако така се продължава да няма и наказания при Закона за движение по пътищата- всеки да си прави каквото си иска по шосетата/Мисля, че и тук е спазено условието, защото 3 милиона глаби не са събрани/.
Това е, лесно за осъществяване.....!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД