:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът отмени минималната заплата за тази година

За втори път по жалба на работодателите съдът отменя минималната заплата за настоящата година. Мотивите отново са формални - неспазена процедура по Кодекса на труда. Най-вероятно, докато тече обжалването, правителството ще приеме постановлението за минималното възнаграждение, но този път според правилата. Същото се случи и през 2015 г. Така делото ще се обезсмисли, но пък показва за пореден път качеството на работата на кабинета.

Национално представителните работодателски организации обжалваха пред Върховния административен съд постановлението от края на м.г. за новия размер на заплатата от 460 лв. за 2017 г. Мотивите им бяха, че не е спазена процедурата по закона и то не е обсъдено в тристранката. Съдът е постановил в тяхна полза. Решението може да се обжалва.

Финансовият министър Владислав Горанов защити вчера плановете за ръст на минималната заплата с по 50 лв. годишно до 2020 г. "Според мен има възможност да се увеличи минималната заплата. Аргументите на работодателите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание, въпросът е на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната", заяви Горанов. В същото време финансовият министър обяви, че кабинетът ще определи административно възнаграждението, ако синдикатите и бизнесът не се разберат за механизъм. Постигането на съгласие по формула за минималната заплата обаче ще направи несъстоятелни намеренията на кабинета за механичен ръст до 650 лв. Социалният министър Бисер Петков призна, че е "все по-малко оптимист", че социалните партньори ще успеят да се договорят. Основният спор е за горната граница - синдикатите искат минималната заплата да е поне 50% от средната, а пък бизнесът - да е малко над 40%, колкото е средното за Европа. Петков смята, че е добре да има механизъм, за да се ограничи политическата намеса.
2
1607
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
18 Май 2017 06:04
Сега са наред пенсионерските организации да внесат в съда решението за вдигане САМО на минималната пенсия с 21 %.
18 Май 2017 07:41
Същото се случи и през 2015 г. Така делото ще се обезсмисли, но пък показва за пореден път качеството на работата на кабинета.
Кой "кабинет"? На Герджиков? Или Орешарски?
Кажете де! Да не би да е на Борисов?
Той не прави такива неща - при него всичко е обмислени, лично от Него!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД