:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 661
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българският баскетбол почва борба срещу черното тото

Играчите ще подписват съгласие да минават на тест с детектор на лъжата
Баскетболната федерация (БФБ) и Националната баскетлига (НБЛ) започват борба с черното тото, обяви шефът на НБЛ Иван Чолаков. Представителите на 9-те клуба в НБЛ и шефовете на БФБ нееднократно се срещаха, за да съгласуват мерки срещу уредените мачове, а вчера някои от тях бяха съобщени.

"Залаганията на спортни състезания започват да стават много сериозен бич върху спорта, губят се етиката и моралът - заяви Чолаков. - Президентът на БФБ Георги Глушков беше поставил задача на специализирана фирма да изготви статистика дали в българския баскетбол има залагания. Оказа се, че за 3 от общо 140 срещи има съмнения. Това не е нещо страшно, но ние няма как да не вземем мерки и съвсем в началото да изчистим това уродливо явление. Когато сигналът достигна до нас, един от клубовете каза, че е тествал част от състезателите си на детектор на лъжата и някои от резултатите са съмнителни."

Въпросният клуб е "Черно море", който искаше да препита преди месец баскетболистите си дали са участвали в уговорен мач, но не всички се съгласиха да минат на детектора.

Президентът на БК "Левски" Константин Папазов разкри кои са съмнителните срещи: "Черно море" - "ЛУКойл", "Левски" - "Спартак" (Пл), "ЛУКойл" - "Рилски спортист" и двубоят за 3-тото място в плейофите "Черно море" - "Рилски спортист". За тях са били отчетени необичайно голям брой залози.

Основното предложение е баскетболистите да подписват при картотекиране декларация, с която ще се задължават да не залагат на баскетболни срещи, а ако знаят за такова нещо, да докладват. Също така ще се съгласяват да бъдат подлагани на детектор на лъжата.

"Идеята е, ако някой баскетболист бъде освободен от клуба си след съмнения за участие в черно тото, друг клуб от НБЛ да не подписва с него договор. Така всеки играч ще знае, че може да загуби много повече, отколкото ще изкара от тото. Искаме с превантивни мерки и с прозрачност да минимализираме този бич, който е в световен мащаб. Ние сме много малки и по-лесно можем да го излекуваме", каза Папазов.

Промените ще бъдат обсъдени и гласувани на заседание на НБЛ на 21 август.
595
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД