:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 641
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Трансферите във футбола стават все по-абсурдни

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Мениджърът на "Манчестър Юн" Жозе Моуриньо обяви, че някои клубове изваждат трансферния пазар от контрол, като дават твърде големи суми за футболисти. Но самият той не се възпротиви да бъдат платени 85 млн. евро на "Евертън" за Ромелу Лукаку.
222 млн. евро за Неймар, 180 млн. евро за Килиан Мбапе, 100 млн. евро за Филипе Коутиньо - това са само част от слуховете за трансфери през това лято. Цените на футболистите продължават да растат, а вече дори треньорите на големите отбори признават, че това не е нормално.

Миналото лято Пол Погба стана най-скъпият футболист в историята, преминавайки от "Ювентус" в "Манчестър Юн" за 105 млн. евро. Ако слуховете от последния месец са верни, скоро той може не само да бъде свален от върха, но и да слезе до №3 в класацията.

Трансферът на Неймар в "Пари Сен Жермен" все още не е обявен официално, но изглежда сигурен. Според френския вестник "Екип" ПСЖ ще затвори сделката най-късно следващата седмица, като ще активира клаузата за откупуване от "Барса" на стойност 222 млн. евро. "Екип" твърди, че Неймар ще получава 2,7 млн. евро на месец, както и бонус от 50 млн. евро още при подписването. Според испанските медии пък от "Барселона" вече са постигнали съгласие с Филипе Коутиньо за личните му условия и са готови да платят 100 млн. евро на "Ливърпул" за бразилеца, който трябва да замести сънародника си Неймар.

В последните дни се твърди също, че Килиан Мбапе почти сигурно ще премине в "Реал" срещу 180 млн. евро. 18-годишният нападател има само 58 мача за "Монако" и още 4 за националния отбор на Франция. Сделка все още няма, а "Манчестър С" също иска да се включи в наддаването. Мениджърът на тима Пеп Гуардиола открито обяви, че "Сити" може да конкурира "Реал" за подписа на нападателя.

По-рано през лятото "Реал" вече даде 45 млн. евро за 16-годишния нападател Винисиус Жуниор, който ще остане в бразилския си клуб "Фламенго" до 2019 г. Футболистът има само 11 мача в мъжкия футбол.

И докато при Неймар и Мбапе всичко все пак е на ниво слухове, официалните трансфери също показват тенденцията да се дават все повече пари за футболисти. "Манчестър С" досега похарчи над 220 млн. паунда това лято, като близо 130 от тях бяха дадени за трима бекове - Бенжамен Менди (52 млн.), Кайл Уокър (50 млн.) и Данило (26,5 млн.).

"Преди 2-3 години нямаше как да си представя, че един играч ще струва 100 или 120 млн. паунда. Това са много пари. Бих плащал по-малко за всеки играч, но всичко зависи от пазара. "Манчестър С" не беше инвестирал в крайни защитници от 6-7 години и решихме, че ще вземем най-добрите бекове. Всички клубове харчат много пари, не сме само ние. Ще видите какво ще е в края на трансферния прозорец. Може би един ден това ще спре", каза Гуардиола.

Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" Жозе Моуриньо също смята, че трансферите излизат извън контрол.

"Всеки клуб взима добри играчи, всеки клуб инвестира много. Някои клубове очевидно плащат прекалено. Като го правят, те създават много странен трансферен пазар, който излиза извън контрол. Но това е реалността сега", каза португалецът.

Според него обаче големият проблем не са трансферите на най-скъпите играчи като Неймар или Погба, а на тези под тях, за които също се искат големи суми.

"Не мисля, че е проблем колко ще платиш за Пол Погба, не е проблем, че ще дадеш луди пари за Неймар. Мисля, че проблемът е с една друга, доста голяма група. Като Погба има 2-3 трансфера в един прозорец. Но другите - има сигурно 100 такива трансфера за едно лято, а това вече е опасна зона на пазара. Някои клубове плащат, други не, защото не приемат тези числа, които командват пазара сега. Ако искат играчи, те трябва да платят и това е малко притеснително, защото вече говорим с лекота за суми като 30, 40, 50 млн. паунда", добави Моуриньо.

Той смята, че положението на пазара няма да навреди на най-големите отбори: "Не мисля, че това някога ще убие големите клубове, защото те винаги ще имат потенциала да вадят такива пари и да нямат проблеми. Но някои други клубове ще имат проблеми, защото ще осъзнават какви пари влизат като приход и какви трябва да дадат за играчи. Мисля, че органите, които отговарят за финансовия феърплей, имат доста работа. Има някои стратегии за прикриване, но вярвам, че те трябва да работят доста".
803
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД