:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Световното е на път да постави рекорд по дузпи

Само за 17 мача автоголовете почти се изравниха с всички от предишния мондиал
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Египетската звезда Мохамед Салах (№10) реализира във вратата на Русия десетата отсъдена дузпа от началото на Мондиал `18.
Световното първенство в Русия може да бъде запомнено като шампионата с най-много отсъдени дузпи. Само в I кръг от груповата фаза, завършил във вторник вечерта, бяха отсъдени 9 дузпи в 16 мача. С наказателния удар, отбелязан от Мохамед Салах срещу Русия, те станаха 10. Равносметката е, че в почти 60% от срещите се отсъжда поне по един 11-метров удар. Казано по друг начин, съдиите посочват бялата точка на всеки 126 минути.

Откакто световните първенства са с по 32 отбора, средният брой дузпи е в 22% от мачовете, почти три пъти по-малко от сегашния мондиал. Тенденцията от 1998 г. до сега беше на всеки шампионат да има по-малко дузпи от предишния. Първенството в Русия обаче най-вероятно ще я промени, а ако това темпо се запази, ще постави и рекорд.

След края на първия кръг в групите вече има повече пропуснати дузпи в сравнение с целия шампионат в Бразилия, където това се случи само веднъж. Досега двама играчи не вкараха от бялата точка - Кристиан Куева от Перу, който не уцели вратата на Дания, и звездата на Аржентина Лионел Меси, чийто удар бе спасен от вратаря на Исландия.

Иначе в първия кръг на първенството бяха вкарани общо 38 гола, а това прави по 2,38 на мач. Най-бързият гол до момента е този на Кристиано Роналдо срещу Испания в 4-тата минута, а четири попадения са отбелязани директно от пряк свободен удар.

Русия пък продължи традицията домакинът да не губи откриващия си мач, след като разби с 5:0 Саудитска Арабия. "Сборная" е и отборът с най-много голове в първия кръг - 5, а след мача срещу Египет във втория вече имат 8.

В първия кръг имаше и цели 4 автогола, дело на Азиз Бехич (Авл), Азиз Бухадуз (Мар), Тиаго Чионек (Пол) и Огенекаро Етебо (Ниг). Ахмед Фатхи от Египет продължи тенденцията и в първия мач от втория кръг срещу Русия. За сравнение - за цялото първенство в Бразилия`14 имаше общо шест автогола.

Португалия има 50% успеваемост в головите положения благодарение на звездата си Кристиано Роналдо. Той отбеляза хеттрик срещу Испания и стана първият играч с такова постижение в първия си мач на световното. 33-годишният нападател е и най-възрастният играч с хеттрик на мондиал. Русия също бе с 50% успеваемост при реализирането на голове, но тя падна до 42% след втория мач на тима. Сенегал е на трето място с 33%.

Лидер по отправени удари (включително и блокираните) е Аржентина. Гаучосите опитаха общо 27 изстрела срещу Исландия, но отбелязаха само веднъж - чрез Серхио Агуеро. Звездата на "Манчестър Сити" най-после се разписа на световно, след като не успя на предишните две. Въпреки че са с най-много удари обаче, аржентинците не успяха да спечелят мача си с Исландия. Същото важи и за втория в класацията по удари - Германия. Бундестимът опита 26 изстрела срещу Мексико, но загуби с 0:1. Бразилия е на трето място с 21, като също не спечели - 1:1 с Швейцария.

Девет отбора не допуснаха гол в първия си мач, като всички победиха. За отбелязване е също, че досега на световното няма нулево равенство.

С победата си с 2:1 срещу Колумбия Япония стана първият азиатски отбор, спечелил мач срещу южноамерикански тим на световно първенство. До момента държавите от двата континента са се срещали общо 18 пъти.

Сенегал пък стана първият африкански тим с победа в Русия, след като би с 2:0 Полша. Всички останали - Египет, Мароко, Нигерия и Тунис, загубиха първите си мачове, а египтяните паднаха и във втория.

В първия кръг на първенството бяха показани 50 жълти картона. А Карлос Санчес (Кол) бе единственият изгонен футболист, и то директно с червен картон, след като игра с ръка срещу Япония.





---------

ФАКТИ СЛЕД I КРЪГ



Голове: 38

Среден брой голове на мач: 2,38

Играч с хеттрик: Кристиано Роналдо (Пор)

Играчи с по 2 гола на мач: Денис Черишев (Рус), Диего Коста (Исп), Хари Кейн (Анг) и Ромелу Лукаку (Бел)

Брой дузпи: 9

Отбелязани дузпи: 7

Успеваемост при дузпи: 80%

Първи гол на турнира: Юрий Газински (Рус) срещу Саудитска Арабия

Най-бърз гол: Кристиано Роналдо срещу Испания в 4-тата мин.

Най-късен гол: автоголът на Азиз Бухадуз (Мар) срещу Иран в 95-ата мин.

Най-много асистенции: Александър Головин (Рус) - 2

Най-много създадени положения: Киърън Трипиър (Анг) - 6

Най-много пасове: Хавиер Масчерано (Арж) - 141

Най-много центрирания: Виктор Моузес (Ниг) - 12

Най-много спасявания: Виктор Очоа (Мекс) - 9

Най-много изчистени топки: Джон Рисдън (Авл) и Оскар Мурильо (Кол) - по 10

906
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД