:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 187
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПОЛИТЕКЗОТИКА

"Свещената война" на талибаните с цивилизацията

Вдъхновени от бутането на будистките статуи, ислямските фанатици отмениха и Нова година
Снимки: Ройтерс
Талибаните в Афганистан продължават да водят борба с всичко, което според тях противоречи на повелите на исляма. Вестта за унищожаването на значителна част от будистките паметници на територията на Афганистан, в това число двете известни статуи на Буда в Бамиан, бе само една от новините оттам, които скандализират цивилизования свят.

---------



Месец след като успешно приключиха с разрушаването на почти всички древни будистки статуи на територията на Афганистан, талибаните се разкаяха и решиха да принесат в жертва 100 крави, за да изкупят вината си.

Прекрасно, но за какво се смятаха виновни талибаните? За това, че са извършили престъпление срещу световното културно-историческо наследство? Съвсем не. Талибаните обявиха, че 100-те крави трябва да ги извинят пред Аллах за това, че толкова време са се бавили, преди да видят сметката на "езическите идоли". Режимът на талибаните взе контрола над по-голямата част от Афганистан през 1997 г.

Тези идоли така или иначе си бяха ненужни, обясниха официално талибаните. В страната нямало нито един будист, който да им се кланя.

Пак с чисто практични намерения талибаните въведоха закон, задължаващ всички немюсюлмани да носят отличителни знаци на дрехите си, нещо като еврейските звезди у нас през войната. "Последна капка в дългия списък на



"възмутителни репресии"



така нарекоха САЩ този акт.

Талибаните обаче обясниха, че немюсюлманите трябва да носят знаците за свое собствено добро. Работата е там, че в контролираните от тях части на Афганистан всички хора са длъжни да се молят веднъж дневно. Специалните отряди на талибанската религиозна полиция могат да арестуват всеки, който продължи да върви по улицата, след като моллата призове за молитва. По този начин немюсюлманите нямало да бъдат бъркани с "неверниците".

Покрай това афганистанските индуси за малко се разминаха с истинска сегрегация. Само активната намеса на пакистански дипломати спаси индусите от това да надянат "жълтите нашивки". Сега за сега те единствено трябва да носят в себе си специални паспорти.

Този късмет нямаха обаче шиитите - една четвърт от населението на Афганистан. Талибаните от години се точеха на популярния сред народа празник Навруз - новата година, или идването на пролетта. Тази пролет талибаните отмениха празненствата. Указ, прочетен по радиото, обяви шиитския мюсюлмански фестивал, дошъл в Афганистан от съседния Иран, за "езически"! Може би защото новогодишните празници по традиция се отбелязват с музика и специални гощавки?



Музиката, киното и телевизията са забранени,



откакто талибаните управляват Афганистан. Само през май повече от 40 афганистанци бяха арестувани за притежаване на аудиокасети. За назидание талибаните горят музикални инструменти и наказват мъжете, които са подстригали брадите си в разрез с ислямската традиция.

Религиозната полиция на талибаните стигна дотам, че арестува миналата година цял пакистански футболен отбор в град Кандахар, защото пакистанските футболисти излезли на терена с гащета, а не с дълги панталони.

Талибаните са наложили най-строго тълкуване на ислямския закон в контролираните от тях 90 процента от страната. Според това тълкуване например хомосексуализмът е тежко престъпление, наказуемо чрез смърт - премазване от стена. Досега по този метод бяха екзекутирани няколко души. Двама обаче оцеляха. Процедурата се извършва пред събрана насила многохилядна тълпа. Осъденият застава пред тухлена стена, която талибански танк срутва върху него. Заловените крадци пък се прощават с дясната си ръка и левия крак. Ампутациите се извършват под упойка от хирурзи.

В края на май талибаните изпратиха писмо до международните хуманитарни организации, представени в Афганистан, в което забраняват на чужденките да карат коли. В писмото се казва, че "чужденки са били забелязани да управляват автомобили, което противоречи на афганистанската традиция и е вредно за околната среда. В бъдеще чужденките не трябва повече да карат коли."

Забраната създаде сериозни затруднения на организациите. В Афганистан над един милион от 22-милионното население страда от глад и недостиг на вода в резултат на 2-годишната суша.

В действителност в Афганистан няма закон, който да забранява шофирането на жените. Просто задължението да бъдат покрити от главата до петите с т.нар. бурка прави шофирането невъзможно.

Заради дискриминацията на слабия пол правозащитни организации нарекоха действията на режима



"талибанската война срещу жените"



Размерът, до който талибаните са ограничили правата и нуждите на жените, няма паралел в новата история, според организацията Лекари за човешки права. Талибаните им забраняват да работят, дори ако мъжете в семейството са безработни или пък са убити по време на сраженията между враждуващите групировки. На момичетата над 8 г. е забранено да ходят на училище. Те дори не могат да излизат от дома си, без да са придружени от свой роднина мъж. Жените не могат да посещават "мъжките" болници и нямат право да получават хуманитарна помощ.

Тези жени, които бъдат заловени на улицата без придружител или с открито лице, китка или глезен, рискуват да бъдат пребити на място от религиозната полиция.

Заради строгите ограничения спрямо жените хуманитарната мисия на ООН в Афганистан бе изправена пред провал още веднъж в средата на миналия месец. Тогава талибаните забраниха на афганистанките да работят в 130-те спонсорирани от световната организация фурни, които снабдяват с хляб 300 хиляди души в Кабул.

Изобщо на чужденците им стана тясно в Афганистан. За тях е изготвен специален правилник. Тези, които пътуват или живеят в страната, ще трябва да подпишат декларация, в която се ангажират да спазват описаните правила на поведение. Непокорните рискуват да попаднат в ръцете на религиозната полиция. Те могат да влязат в затвора от един до три месеца или да бъдат изгонени от страната, както това стана с кореспондентката на Би Би Си Кейт Кларк, която не отразявала "достатъчно добре" гледната точка на правоверните по въпроса със статуите.

На чужденците се забранява алкохолът, свинското месо, "неподходящите контакти" с членове на противоположния пол, "нечестиви" дрехи и разпространението на документи срещу режима на талибаните. Забранява им се и да слушат музика и да свирят. Ограниченията се налагат, за да запазят афганистанското общество от всякакво лошо влияние, обясни министърът на информацията.



Кои са талибаните?



Първоначално движението на талибаните нямаше нищо общо с насилието и войната. Точно обратното. Когато те се появиха, Афганистан бе една измъчена от многобройни конфликти страна, в която ислямът бе само религия, а не политическо оръдие.

Движението "Талибан" се зароди в ислямските училища в Пакистан, където млади афганистански бежанци идваха да изучават корана. След 10-годишната война с руснаците, когато през 1992 г. назначеният от СССР президент Наджибула бе прогонен от столицата Кабул, избухна гражданска война. Тогава младите студенти по богословие се организираха, за да създадат движение против войната в град Кандахар в края на 1994. В началото на 1995 г. те навлязоха в южната част на страната, откъдето произхождаха, и започнаха да разоръжават воюващите страни. Поощрени от първите им успехи, към тях се стичаха все повече хора.

Нещата се развиха много успешно, докато от талибаните не се заинтересуваха тайните служби на пакистанската армия. Пакистанските стратези започнаха да ги снабдяват с оръжие, съветници, транспортни средства. С помощта на такива опитни съюзници талибаните прогониха муджахедините и правителството на Рабани от столицата Кабул през септември 1996 г.

Талибанското правителство в Кабул е признато само от три страни - Пакистан, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Твърди се, че талибанските сили наброяват 25-30 хиляди войници, повече от 200 танка и една дузина самолети, всичките отнети от муджахедините.



Добрата новина



Според последната оценка на ООН производството на опиум ще намалее с 85 процента тази година. Причината е, че талибаните забраниха отглеждането на мак. Миналата година Афганистан е произвел 3100 тона опиум, служещ за производството на хероин, а по данни на ООН общото световно производство на опиум е 4700 тона.
 
Три анонимни афганистанки се оплакват в Брюксел пред шефката на Европарламента Никол Фонтен от издевателствата на талибаните над жените.
 
Разрушаването на двете гигантски 1500-годишни статуи на Буда в Бамиан отне на талибаните 20 дни. На снимката: войник почива на отломка от статуите.
825
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД