:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фамилия

Роска и Кръстьо Петкови не са влюбени в дома си в "Красно село"

Синът на лидера на ОБТ щял да се роди на "Герена" на мач между "Левски" и "Черно море"
Снимки: Велислав Николов
Четвъртък. Обедно време. Повечето трудещи в столицата са по работните си места или в обедна почивка. Това не важи обаче за лидера на Обединения блок на труда Кръстьо Петков и съпругата му Роска. Те са в дома си в квартал "Красно село". Чакат гости. За втори път са се съгласили в дома им да влязат журналисти.

Екипът ни е вторият посетител на семейното огнище на семейство Петкови, след като през 1990 г. телевизионни репортери посетили професора точно когато стачниците-миньори били на съвещание със синдикалиста Петков. Още в началото разбираме, че апартаментът на третия етаж на блок 15 е тристаен. Но не можем да го разгледаме целия, тъй като едната стая, обитавана от дъщерята Марина преди да се ожени, е заключена. Там все още има нейни неща. А в другата е тъщата.

--------------------------

Семейството на Кръстьо Петков се нанесло в блока преди 6-7 години, когато бил и построен. "Личи, че е ново строителство, нали, бързо се руши", казва съпругата Роска.

Всичко е предимно в дърво - паркет, цялата мебелировка - маси, канапета, шкафове, дивани. Мебелите са ръчна изработка от един местен майстор в Банско. Част от секцията пък служи и за преграда. 1/3 от хола е обособена в отделен кът, който прилича на малко кабинетче,



смесило новите технологии с африканската култура.



В него има всичко необходимо за работа - книги, бюро, компютър. По върховете на секцията е пълно с африкански статуи, повечето подарени на Петков от африкански студенти, докато е бил директор на Профсъюзния институт. Любимата фигурка на проф. Петков е африканец, който пуши лула. "Това е племенен шаман. Той имаше и копие, но то падна", обяснява ни политикът.

После казва, че повечето картини, с които са окичени стените на дома му, са подарък. Признава, че не разбира този род изкуство. На стената в кухнята обаче е закачена картина, изобразяваща двама възрастни мъж и жена, купена от професора за около 5 долара от мексикански уличен художник.

Съпругата казва, че и двамата са доста заети и все не им остава време за ремонт. Но може би професионалната им ангажираност не е единствената причина.

Семейството признава, че не се чувства много уютно в този апартамент.

"Много повече сме ангажирани навън. Къщата е мястото, където се виждаме, и то късно вечер", казва Роска. "Не съм влюбен в този апартамент. От дълго време говорим да се изнесем някъде в къща с двор. Такова жилище може да ми създаде повече уют", признава Петков. После добавя, че на вилата си в село Летница, Софийско - автентично шопско село, както го нарича, се чувства по-добре. "Освен това, ако бяхте дошли след 11 часа вечерта, щяхте да видите за какво ви говоря", оплаква се той. После ни разказва, че



съседи му били араби, вдигали много шум



и правели невероятни изпълнения. "Човек не може да се почувства у дома си в градските блокове. И затова си мечтаем за къща", приключва темата той.

В този момент се появяват Лесли и Тори. Това не са внучките на политика, а двете сиамски котки, които правят компания на семейството. Едната е на съпругата, а другата на дъщерята Марина и в момента е на гости.

"Удивителни са. Действат ми успокояващо", хвали ги Петков. Но после бързо добавя: "Но не мога да си играя с тях, както съпругата ми и дъщерята. Не мога да им отделям специално внимание." Семейството първо си взело куче, но след като настъпил хаос и изчезнали няколко неща, решили да минат на котки.

А иначе и Кръстьо, и Роска не са домошари. И двамата се прибират късно вечер, обикновено по различно време. Рядко канят гости, но не отказват на самопоканили се.

"Заедно сме обикновено едва след 23,00 часа. Шоуто на Слави ни събира", казва Роска, а Кръстьо се смее, но признава, че е така.

Предпочитат да се събират семейно в другия си дом - вилата в село Летница, което е и родното място на жена му.

Питаме ги кой готви вкъщи и настъпва смут. После съпругата бързо си признава: "Той готви по-добре. Ястията за гости прави той, а всеки ден готвя аз."



Политикът бил специалист на капамата.



Петков обаче не остава длъжен на жена си. Следва похвала и от негова страна: "Комплексно вече е по-добра от мен. Когато се оженихме, започна от нулата. Аз готвех най-различни неща, а тя не можеше да пържи яйца", казва той. Сега правела страхотни супи, десерти и всякакви традиционни български ястия. "Но не можа да се научи да точи баница", сеща се Кръстьо.

Той и Роска се взели още преди 35 години. Студентска любов - той на 22, тя на 20 г. "Като повечето интелектуалци и ние в университета се срещнахме", казва политикът. И двамата следвали политикономия. Първо били в различни групи, после бъдещата г-жа Петкова се преместила в групата на Кръстьо. "Това си бе типична студентска, бригадирска любов", спомнят си двамата. И после ни разказват как всичко започнало на една междунардна бригада в Мальовица. "Той беше командир на бригада, но не знаеше, че съм се влюбила в командира", казва Роска. А съпругът й допълва: "Там стана пробивът, след това се оженихме." Първоначално вървели по един път - и двамата са икономисти. След това Петков започва да се занимава със синдикална дейност, като години наред е лидер на КНСБ, а после и с чистата политика като лидер на ОБТ. Съпругата му обаче не се отказва от своята кариера в полза на неговата. Така решили и двамата. Роска се занимава с научна работа от 30 години в Икономическия институт на БАН, а сега преподава и във Великотърновския университет.



Първите 7 години Кръстьо бил заврян зет.



Младото семейство живеело в къщата на родителите на Роска, намираща се на Гара Искър. Живеели в две стаи и едно кътче в антрето, където Петков пишел дисертацията си, за да не буди децата, като трака на машината.

Но, внимание! Ей в това семейство вицовете за тъщи не важат. "Тъщата е най-верният ми другар", казва професорът в отсъствието на жена си. "В нея виждам нещо от предишните българки - спокойна, бяга от конфликти, гледа по-леко на живота и в много случаи ми е помагала да избягна вътрешни сътресения", описва я Петков. В този момент в стаята се връща жена му. "Виждам, че е казал истината", констатира тя. Всъщност тъщата е и единствената, която най-активно следи политическите събития. "Никой от семейството не се занимава с политика. И почти не разговаряме по такива теми, освен когато ме критикуват и се шегуват", казва Петков. Той обаче се вслушва понякога в съветите на съпругата си. 33-годишният им син Ивайло, който отдавна е създал свое семейство, е финансист в частна фирма. А 29-годишната дъщеря Марина се занимава с психология. "Сега ще става майка, а ние баба и дядо за втори пък", казват Петкови. Първият им внук Кристиян вече е на 8 години.

Дядото разбрал за появяването му на бял свят, докато бил в Лондон. Там отразнувал и радостното събитие.

Тук се сеща и как е щял да се роди синът му. И двамата на младини били страхотни футболни запалянковци - фенове на Левски. "Синът ми щеше да се роди на стадиона. Бяхме на "Герена" на мач на "Левски" с "Черно море". И като почна мачът, тя каза: "Аз ще раждам", спомня си политикът. Двамата обаче изгледали двубоя докрай. И малко по-късно през деня се родило първото им чедо. "И синът ми излезе истински запалянко на "Левски", разбира се", хвали се бащата.

Той и съпругата му обаче вече не гледат мачове. Интересът им към футбола замрял.



"Нещо в мен се пречупи, като загина Гунди",



тъжно признава Кръстьо.

После се връща към семейството и политиката. Смята, че двете не трябва да се смесват. "Хората трябва да са информирани, но семейството не може да е аргумент и инструмент в политиката и обратното, то не бива да страда и понася удари заради политическите ангажименти на бащата например", обяснява Петков. Точно поради тази причина той и Роска рядко допускат журналисти в дома си.
 
Професорът харесва котките, но не може да си играе с тях. В момента в дома му живеят две сиамки.
 
Лидерът на ОБТ в кухнята. В далечината се вижда картината, която той купил от уличен мексикански художник.
 
Кръстьо Петков показва любимата си африканска статуетка, от която се е отчупило копието.
2000
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД