:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЛЕКА НОЩ

Как да се преборим с безсънието?

Събуждате се посред нощ? Не бързайте да посягате към спасителните хапчета, а опитайте някакъв алтернативен метод. Има толкова много варианти, че просто няма как един от тях да не подейства при вас. Дори да нямате такива проблеми, пак е добре да знаете един-два спасителни метода. Никой не е застрахован от внезапно събуждане посред нощ, последвано от дълго будуване и въртене в леглото.

Какво трябва да сторите, ако се разбудите в малките часове? Едно питие би могло да ви спаси. Някои глътват 25 мл коняк, други предпочитат топлото мляко. Брендито наистина помага за бързо заспиване, но пък сънят е неспокоен, а на сутринта човек чувства умора. Млякото е по-добрият вариант. То съдържа един протеин, който стимулира мозъчните рецептори, отговарящи за съня. Оттам и благотворното му действие.

Ако искате да спите добре, то избягвайте пикантните храни вечер и въобще силните подправки. Те не пречат на бързото заспиване, но пък провокират внезапни и чести разбуждания през цялата нощ, тъй като предизвикват появата на киселини в стомаха.

По принцип вечер телесната температура е много по-висока от тази през деня. Това също пречи. За да бъде свалена, трябва всяка сутрин да изпълнявате кратък гимнастически комплекс от упражнения, но на открито. Стигат и 5-10 мин. Трябва обаче да го правите всеки ден, и то веднага след събуждането. Това уравновесява температурата на тялото за целия ден и във вечерните часове тя сама спада до необходимото.

Изхвърлете радиочасовниците или поне ги преместете в друга стая. Те пречат на съня с вълните, които излъчват.

Ако въпреки всичко продължавате да се будите през нощта, то не се въртете нервно в леглото, а светнете лампата и прочетете една-две страници от любима книга (не криминале!). Друг вариант е да станете и да се поразходите из тъмния апартамент или просто да постоите на тъмно, седнали, но в друга стая. Някои пък лесно се приспиват, като пуснат телевизора и погледат филм.
2664
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД