:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 251
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПУХ И ПЕРУШИНА

Малките папагали - хит на родния зоопазар

Неразделните и вълнистите водят класацията за най-търсени представители на птичия свят
Снимка: Асошиейтед прес
Не случайно неразделните папагали водят класацията за най-търсени хвъркати в столичните зоомагазини. Единствените, които могат да им съперничат, са техните побратими - вълнистите папагали. Останалите - едри и красиви пъстропери птици, засега само радват очите, но трудно намират стопани. Може би защото отглеждането им в домашни условия не е особено лесно занимание. А и за тях си трябва доста просторно жилище.

Неразделните папагали обаче нямат такъв проблем. Те не са особено големи и лесно се приспособяват дори в тясната панелка. Наричат ги още птици на любовта, тъй като са изключително верни на своя партньор. А това, поставено до другите им качества, направо умилява бабите и мамите и те с радост скланят да подарят такива любимци на своя ревящ за животно наследник. В интерес на истината подобно родителско решение е



много по-добър вариант от избора на куче



Причините са не една и две. Папагалът за разлика от песа няма нужда от постоянни разходки навън. Освен това не ръфа новия килим или току-що сменените тапети. Ако имате папагалче вкъщи, надали ще се събудите някоя сутрин с изглозгани обувки. Докато наличието на куче съвсем не дава гаранции за мирно съжителство с чепиците. Папагалът не върши разни работи в коридора, докато ви няма вкъщи, не измъква от пералнята чорапогащника ви и не си пъха главата в хладилника винаги когато решите да отворите вратата. И на финала - и кучетата, и папагалите живеят горе-долу около 15 години.

Неразделните са много миролюбиви същества, но това е само на пръв поглед. В действителност



те са си направо гадни и заядливи птици,



особено ако решите да ги пъхнете временно в клетката на канарчето. Не че ще ви клъвнат или отмъстят по свой начин. Просто на другия ден няма да намерите любимото си сладкогласно канарче, а само перца от него. Затова пък птичките на любовта ще имат доволен вид като от добре свършена задача. Не им се сърдете! Такава е природата им. А грешката да ги съберете с друг птичи представител си е само ваша.

Най-добре е още когато ги купувате от магазина да си вземете и подходяща за нуждите им клетка. Имайте предвид, че те не обичат студа, така че жилището им трябва да се държи на топло. Но и не ги прегрявайте.



Хранете ги с разнообразни вкуснотии



- слънчоглед, жито, ленено семе, овес и т. н. Папагалчетата обичат и ядки, така че добавяйте и такива глезотии към менюто. Не забравяйте също зеленчуците - най-добре зеле, листа от глухарчета, моркови. Също от време на време и сварени яйца, сухар, омекотен в прясно мляко, сиренце.

И последен съвет - обръщайте им внимание, но не ги глезете прекалено. Иначе ще ви се качат на главата в буквалния смисъл.
 
Този едър екземпляр трудно ще намери подходящ дом и стопанин в България.
 
Децата намират верни приятели в лицето на своите пернати любимци.
3091
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД