:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Как да си наемем данъчен консултант

Държавната администрация дава безплатни съвети как да декларираме доходи и имущество. Ако искате специално внимание и експертна помощ от счетоводна къща, пригответе между 10 и 40 лв.
Снимки: Красимир Юскеселиев
Улисани сте от напрегнатото си ежедневие. И все не остава време да проучите кога и какви данъци трябва да платите. Когато дойде време да обявите пред данъчните доходите си от миналата година, новозакупения автомобил или апартамент, направо губите ума и дума. А и тази година заради справките за вноските за пенсии и за здравната каса декларацията си е направо истинско изпитание за обикновените хора, неизкушени от тайните на математиката. Когато се изправите пред такъв ребус, неизбежно изниква въпросът: няма ли



кой да свърши тежката работа вместо вас?



Или поне да помогне. Това всъщност е от особено значение, защото, ако подадете сгрешена декларация или я пратите със закъснение, след последния срок - 16 април, ще отнесете глоба до 1000 или до 500 лв. Ако пък искате да ползвате отстъпка от 2%, трябва да решите ребуса и да внесете парите до 31 януари.

Добрата новина е, че има кой да ви помогне. Всъщност реално разполагате с богат набор от възможности да получите данъчна консултация. Или да решите досадния проблем с попълването на данъчната декларация, като просто го прехвърлите на друг.

Най-простият начин да получите съвет е да се обърнете към данъчната администрация. Все пак нейно задължение е не само да събира налозите, но и да консултира гражданите и фирмите при какви условия трябва да ги плащат. Да се обърнете към чиновниците за помощ си струва най-вече



защото услугата е безплатна



Това обаче си има и своите неудобства. Първото е, че най-вероятно ще трябва да чакате дълго и протяжно благоволението на администрацията да ви забележи и изслуша - както почти винаги се случва, когато застанете пред нейните гишета. Освен че са "много заети", родните експерти, в това число и в данъчните служби, все още живеят с мисълта, че не те нас, а ние тях трябва да носим на ръце. Въпреки че като си платим данъците, на практика им осигуряваме целогодишната издръжка.

Второто неудобство е, че когато разговаряте с чиновник, не можете да разчитате той да бъде внимателен и съвестен в решаването точно на вашия проблем. Освен ако не му създадете определени стимули за това. Ако все пак решите да се обърнете за помощ точно към данъчните, трябва да знаете какви са възможностите за контакт с тях.

Най-бързият начин е



да зададете въпросите си по телефона



Номерата на данъчните служби са публикувани на страницата на администрацията в Интернет - http://www.taxadmin.government.bg. По този ред можете да научите какви документи трябва да попълните, как да си ги набавите, къде да ги подадете и в какви срокове. По телефона данъчните разясняват и процедури по приемане на искания, жалби, мнения, как протичат ревизии и производства по възстановяване и прихващане на суми. Пак по този ред можете да разберете как да обжалвате данъчни актове и по какъв начин ще бъдат събрани вашите задължения, ако просрочите погасяването им.

Данъчните приемат и писмени въпроси, когато те засягат по-сложни казуси и проблеми. Питанията могат да се подадат на място в данъчната служба или по пощата. Отговорите се получават в срок от една седмица до един месец. Най-бързо съвети се дават по отношение на местните данъци и такси - в рамките на седем дни.

Консултация от експерт можете да получите и в специалната приемна за граждани на Главна данъчна дирекция. Тя е отворена всеки четвъртък от 14 до 17 часа в сградата на столичния булевард "Дондуков". В приемната можете да зададете всякакви въпроси и да поставите различни проблеми без каквито и да било ограничения. Ако експертите не могат да ви отговорят веднага, питането се оформя писмено и се определя срок за отговор.

Ако не искате да споделяте проблемите си с държавните чиновници, можете да се обърнете към



бюро за консултации или счетоводна къща



За техните услуги ще трябва да си платите. Но пък ще получите професионален съвет, гарниран с доза съчувствие и разбиране. Бюрото за данъчни консултации към Българската търговско-промишлена палата и Съюза на данъкоплатците е едно от местата, на които можете да получите подробни разяснения за условията в данъчните закони, за сроковете и процедурите. Там могат да попълнят и данъчната ви декларация. 18 лв. с ДДС е цената на консултация, която трае до 60 минути. През това време можете да поставите всички въпроси, които ви вълнуват. Ако решаването на проблемите ви отнеме повече време, трябва да доплатите по още 18 лв. за всеки допълнителен час. Същата сума се заплаща и за да получите отговор на едно писмено запитване. Информацията се предоставя до 5 дни.

Бюрото може да организира и защитата ви срещу данъчно-ревизионен акт. Когато той се атакува по административен ред, за услугата се вземат до 3% от материалния интерес, т. е. от стойността на акта, с който лицето е надчетено. За защита по съдебен ред бюрото взема до 5% от тази стойност. Конкретният процент се определя след двустранно договаряне.

Данъчни консултанти могат да се намерят и по обяви в печата. За да ползвате услугите им като физическо лице, не е необходимо да сключвате специален договор. Просто трябва да си уредите среща, на която да изложите своя проблем. Колко ще ви струва професионалната помощ зависи най-вече от това какъв е вашият казус, по кой данъчен закон и колко време ще отнеме намирането на решение. Най-често цената варира от 10 до 25 лв. Някои данъчни спецове са готови да помогнат със съвет и по телефона, когато питането е по дребен проблем, който лесно може да бъде разяснен. Например ако се интересувате от срок или процедура. Експертите вземат средно по



20 лв. за попълване на данъчна декларация



за доходите на граждани. По-различна е тарифата, когато документът се съставя за едноличен търговец. Заплащането в този случай зависи от това дали предприемачът сам е уредил счетоводството си, или ще разчита то да бъде приключено от консултанта.

Счетоводната къща "Иралекс" взема 80 лв. за попълване на декларация за патентен данък, каквато подават занаятчиите, търговците на дребно, някои хотелиери, ресторантьори и други предприемачи. Тази тарифа важи само ако клиентът лично обобщи документацията си и приключи счетоводните сметки за годината. Попълването на декларация за доходите на физическите лица струва 40 лв. Консултации и препоръки се дават срещу 30% от минималната работна заплата за един час или срещу около 27 лв. Ако сте едноличен търговец и искате счетоводната къща да води вашето счетоводство през цялата година, ще плащате месечен абонамент между 100-150 лв. Конкретната сума зависи от документооборота и паричния оборот, от мащабите на дейността като цяло. Абонаментът включва и попълване на годишната данъчна декларация.

10 лв. струва данъчната консултация в счетоводна къща "Ка консулт", ако продължи до половин час. Когато срокът бъде превишен, се доплащат по 10 лв. за всеки следващи 30 минути. Таксата за попълване на данъчна декларация за доходите зависи от сложността на изчисленията, които трябва да се приложат. Помощта за гражданите със свободна професия излиза около 20 лв. Едноличните търговци плащат по-скъпо за услугата, защото при тях сметките са по-подробни и сложни. Върху цената влияе и срокът, за който трябва да бъде попълнен документът.
 
Не разчитайте на експертен съвет в данъчната служба, когато кампанията по плащането на налози е в разгара си и тълпи от хора задушават гишетата. По-добре потърсете помощ в счетоводна къща или частно бюро.
 
Тази година данъчни декларации ще се пускат и в специални кутии. Така гражданите ще избягнат висенето по опашки, ако подават формуляра в последния възможен срок.
4602
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД