:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДЕНЯТ СЕ ПОЗНАВА ОТ СУТРИНТА

Хайде да закусим

Не започвайте с черен чай и кафе на гладно. По-добрият вариант е мляко, плод и бисквита
Има едно нещо, за което и лекари, и диетолози са на едно мнение. И това е закуската. Първото хапване за деня се оказва толкова важно, колкото и съня.

В днешно време обаче повечето хора прескачат този етап и минават само с едно "голо" кафе или чаша силен черен чай. А това според медиците е възможно най-лошият вариант. Особено пък, когато кафето е буквално излято набързо в стомаха, при това на крак.

Закуската е особено важно хранене и в никакъв случай не бива да се пропуска - колкото и да бързате и дори да не сте гладни, са категорични експертите в тази област. Тя всъщност не е и за наяждане. Нейната основна цел е да даде необходимия на организма минимум от енергия, с която той трябва да се захранва през целия ден. Това е много важно в днешно време, когато обедът обикновено минава на крак и най-често със сандвич.

Закуската обаче трябва



да бъде много правилно съчетана



и да включва различни задължителни продукти. Не е необходимо те да са в големи количества. По-важно е да са разнообразни.

Рано сутрин организмът на човека има нужда от две неща - течности, за да възстанови загубената вода през нощта, и енергия, за да може да започне веднага да функционира по най-добрия начин. Този, който прескача закуската, е застрашен от хипогликемия през втората половина от сутринта. Това от своя страна води до нервност, лесна раздразнителност и отпадналост - както физическа, така и умствена.

С това неприятностите не свършват. Щом дойде време за обед, човекът, пропуснал закуската, се нахвърля като вълк на първото, което му се изпречи пред очите, и поглъща огромни количества храна, без да има действителна нужда от нея.



Това пък води до стомашни проблеми



Да, но закуската повишава апетита, биха опонирали някои. Нищо подобно! Апетитът е навик, са категорични диетолозите.

Как изглежда здравословното хранене? То задължително започва с правилна закуска. Едно от условията е да не се яде бързо. Което лесно може да бъде постигнато, стига да си наложите да ставате само с 15 мин. по-рано от обикновено. За въпросния четвърт час няма да се наспите кой знае колко, но пък ще имате достатъчно време да закусите спокойно. Самата закуска трябва да бъде така съставена, че да съдържа 20% от общия калориен минимум, необходим за целия ден. Това прави около 400 калории. От тях 15% трябва да са протеини, 25-30% мазнини, а останалите 55-60% - въглехидрати.

Най-доброто решение по принцип са т.нар. средиземноморски храни.



Задължителната течност за закуска



е не кафето и черният чай, а прясното мляко! Това е така, защото то съдържа и мазнини, и минерали, и протеини, и витамини. Не е препоръчително да се вари, тъй като при този тип обработка млякото губи протеините и витамините. Ако все пак не можете без кафе или чай, то комбинирайте ги непременно с мляко, като млякото да бъде поне 2/3 от общото количество. По принцип кафе и черен чай не бива да се пият на гладно. А най-добре е те да бъдат оставени като напитки за през деня.

За тези, които недолюбват прясното мляко, има алтернативен вариант - кисело. То освен че съдържа всички полезни субстанции, които има и в прясното, също така подпомага правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Закуската обаче не се изчерпва само с млечните храни. Тя



трябва да включва също диетични бисквити,



пълнозърнести кракерси, пълнозърнест, ръжен или черен хляб или мюсли. Те съдържат въглехидрати, които след около час се преобразуват в прости захари. Това дава необходимата енергия за втората половина от сутринта. Пълнозърнестите продукти по принцип са най-добри, тъй като са най-богати на влакнини.

В никакъв случай да не се използва масло на закуска, тъй като съдържа твърде много мазнини. Но пък на масата трябва да има плодове - задължително пресни. Те дават на организма витамини и минерали, а са и богати на влакнини. Алтернативен вариант са соковете или нектарите, които са направени в момента. Но не и компотите, нито пък соковете в кутии.



КАРЕ------------------

Три варианта за закуска



1. За тези, които внимават за своята линия

- чаша нискомаслено прясно мляко;

- 1 ч.л. захар;

- 3 диетични бисквити;

- чаша прясно изцеден портокалов сок;

- кафе.

Общо: 300 калории



2. За тези, които работят седнали

- чаша нискомаслено прясно мляко;

- 2 ч.л. мед;

- 8 бисквитки;

- прясно изцеден сок от плод;

- кафе.

Общо: 430 калории



3. За тези, които са през целия ден в движение

- чаша пълномаслено прясно мляко;

- 2 ч.л. мед;

- 4 бисквитки;

- 1 парче топено сирене;

- 1 банан;

- кафе.

Общо: 530 калории

-----------------------------
2426
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД