:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СТОЛЕТНИЦИ

Пазете костенурките от преяждане

Снимка: Борислав Николов
Костенурките са от малкото терариумни животинки, които еднакво се харесват и на момчета, и на момичета. Може би заради беззащитния си вид. В интерес на истината те не само е не са агресивни, но и умеят да се привързват по свой начин към стопаните си. Освен това се отглеждат лесно и нямат кой знае какви претенции към дома, което ги прави много удобен домашен любимец за малки жилища.

Въпреки това е добре да поназнайвате нещичко предварително, ако твърдо сте решили да зарадвате децата с такава живинка. Опитните тераристи знаят: костенурките понасят стоически и гладуването, и нараняването. Това обаче не значи, че те се чувстват добре при тези обстоятелства. Не си правете експерименти с новия любимец и не опитвайте непознати способи на отглеждане, докато откриете най-подходящия! При всички случаи костенурката страда! По-добре попитайте по-опитните или пък прочетете малко книжки. Това ще ви предпази от грешки, а и ще предпази животинката.

Най-лесно ще познаете, че нещо не е наред с костенурката, по черупката й. Тя става мека. Хроничната диария също е признак, че нещата не вървят добре. Най-често причина за тези неприятности са липсата на калций и витамини в храната, както и недостатъчното слънце и студът, предупреждават тераристите.

Кое е най-важното, което трябва да знаете, преди да си вземете костенурка? Терариумът трябва да бъде подбран много внимателно, така че да се проветрява и в него да има повече простор. Той се поставя на светло и топло място. В никакъв случай върху или до радиатора! Големината му зависи от големината на живинката, която ще се разхожда вътре.

В менюто на костенурките влизат червейчета, водни мухи, ситно накълцано месо, плодове и зеленчуци. Не я тъпчете безразборно! Тя не бива да преяжда!

При купуването на костенурката не забравяйте да се информирате подробно в зоомагазина за всичко, свързано с конкретния вид. От това зависи дори "обзавеждането" на терариума.

Морските екземпляри не стават за домашно отглеждане. Освен ако нямате частен воден зоопарк.

1230
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД