:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За ремонти МОН раздава щедро и на едро

Енергийното саниране на 150 училища е поверено на 3 консорциума
Скандален начин за усвояване на 33 млн. лева бюджетни пари за енергийно саниране на училищата е изобретило Министерството на образованието и науката. В началото на годината кабинетът задели тази сума - част от извънредните 130 млн. лв. за образованието - за топло- и хидроизолация на 150 най-нуждаещи се от саниране училища в страната.

Според обявената от МОН обществена поръчка, страната е разделена на 3 части, наречени лотове. Два включват по 9 области, третият - 10. Във всеки лот има по около 50 училища, отстоящи на огромни разстояния едно от друго. Така например в Лот 3 спечелилата фирма трябва да ремонтира училища от Сандански до Видин. Изисква се огромна по мащаб дейност - подмяна на десетки хиляди метри дограма, ремонт на десетки покриви и отоплителни инсталации, при това извършена в изключително кратки срокове - за 80 дни.

Специалисти от бранша твърдят, че у нас няма фирма, която може да извършва ремонт на такива огромни територии и за толкова кратко време. Същевременно според условията на търга фирмите могат да кандидатстват в консорциум, като водещата, длъжна да поеме изпълнението на 70% от поръчката, трябва да има оборот от 15 млн. лв. за предходната година. Браншовици твърдят, че строителните фирми от такъв калибър са единици. МОН обаче досега не е обявило нито кои са кандидатствалите за 3-те обществени поръчки, нито кои са спечелили. Ясно е само, че за два от лотовете вече има избрани изпълнители, а за третия конкурсът се е провалил, понеже кандидатите са искали по-високи от предвидените суми.

Според главния секретар на МОН Димитър Танев окрупняването на поръчките се налагало, "за да не се губи време в излишна администрация". В комисиите по търговете обаче са включени само чиновници от МОН и други ведомства, мнозина от които без каквито и да било квалификация и опит в строителството. В същото време в комисиите няма представители на бизнеса, синдикатите и неправителствени организации.

Опасенията, че изпълнителите няма да успят за месец и половина да извършат всички ремонти, Танев отхвърля с предвидените неустойки в договорите и със завишените изисквания за фирмен оборот.



ФАЛСТАРТ

Стратегията за енергийно саниране предизвика скандал още преди да бъде приета. Агенция за енергийна ефективност бойкотира санирането на училищата, защото МОН отказа предварителното обследване на сградите за това какви точно ремонти са нужни, както изисква законът за енергийна ефективност. Кабинетът обаче застана на страната на МОН и прие аргумента му, че така ремонтите ще се забавят, защото още няма лицензирани фирми за енергийно обследване.
4
918
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
18 Юни 2005 08:55
Това е поредната жълта далавера и нищо повече...
НДСВ
18 Юни 2005 09:54
Загребване като за последно.
"Кажи ми, кажи бедни народе..."
18 Юни 2005 15:59
ОДС за честна политика, номера е 19.
Успех на сините
18 Юни 2005 17:49
" Строителните фирми с оборот 15 000 000 лв... са единици..." - това внася яснота...
"...хиляди метри дограми..." - какви метри - линейни, кубични или квадратни?...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД