:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 243
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кметовете в контраатака за пороите

Сдружението на общините обвини държавата в безотговорност
След като преди десетина дни министърът без портфейл Фелиз Хюсменова хвърли вината за огромните щети от пороите върху кметовете, Националното сдружение на общините отвърна на удара. В специална декларация кметовете обвиниха държавните институции в безотговорност, липса на координация и несвършена работа преди пороите. "Не можем да позволим да бъдем използвани за параван на чужда безотговорност и неизпълнени задължения преди настъпването на стихията", пише в декларацията на НСОРБ.

Според представителите на местната власт упреците към общините са необосновани. Кметовете са обидени, че са представени като безучастни свидетели на наводненията, въпреки че денонощно участвали в спасителните действия.

Общините искат ясно да се определят отговорностите на отделните институции и да се създаде координация между тях. Сдружението иска незабавно да се приеме правилник за прилагане на Закона за управление при кризи, за да могат и общините да изготвят свои планове за управление при кризи.

Законът за местно самоуправление предвижда общините да се грижат за превантивните мерки и да осигуряват пари за това, коментира зам.-шефът на "Гражданска защита" Светослав Андонов. Според него кметовете не са си свършили работата, защото тяхно е задължението да изградят дигите, да почистят коритата на реките и да изградят канализация. Андонов призна, че на места може да е липсвала координация, но в 90% от случаите кметовете нямат основание да се оплакват.

Постоянната комисия за бедствия и аварии към МС отпусна онзи ден едва 1/20 от парите, които общините поискаха за покриване на щетите след пороите. За седмица са постъпили искания за 35 млн. лв. София настоява за 20 млн. лв. Комисията отпусна 1,87 млн. лв. По-рано даде 6 млн., но от тях за столицата са 500 000 лв.

С 20% е нарастнал интересът към имуществените застраховки в райони близо до наводнението, коментираха застрахователи пред електронното издание "Иншурънс". Според тях, интересът е "кампаниен" и след време ще спадне. Има села без нито една застраховка, а в малките градове са застраховани около 10% от жилищата. По-големи обезщетения ще се плащат по селскостопанските застраховки, коментират застрахователите.



ОТГОВОР

Центърът за управление на кризи не е сформиран заради спряната работа на парламента, коментира пък съветникът на Филиз Хюсменова Деси Раянова. Тя напомни, че всяка година кметовете получават списъци от "Гражданска защита" с потенциално опасни обекти, които подлежат на проверки и ремонт.

Нека кметовете не забравят, че това правителство им покри дефицит от 600 млн. лв., заяви министър Димитър Калчев. Според него е нормално при бедствени ситуации общините да реагират бързо и да не чакат решенията на държавните органи. Той не отрече, че законовите уредби не са съвършени, но реагира остро срещу опитите да се политизира проблема. Противопоставянето на местната и централната власт е тъжна практика, която трябва да бъде прекратена, заключи Калчев.
1
558
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Юни 2005 09:29
Фелиз Хюсменова ?!? няма ли достойни българи, които да ни управляват, че се оставяме в ръцете на турци...
Гласувайте за българи, за да не търпим повече тази турска банда ДПС...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД