:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ПАСЕ писа на Паси за томболата

Генералният секретар на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Тери Дейвид е написал писмо до външния министър Соломон Паси заради предизборната томбола у нас. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.

Писмото, с копие на което "Сега" разполага, е с дата 14 юни. В него се казва, че подобна лотария в европейска страна може да се проведе при две условия - да се радва на подкрепата или поне на мълчаливото съгласие на всички политически сили и наградите да се връчват от неутрален орган, какъвто е ЦИК.

Според Дейвид Съветът на Европа би изразил подкрепа за подобна новаторска инициатива, насочена към насърчаване на избирателната активност, но при изпълнение на тези две условия. Тази възможност е отбелязана сред резултатите на многоцелеви проект, предприет наскоро по темата "Да направим демократичните институции работещи", пише в писмото. В него се казва обаче, че има тънка линия между насърчаване на избиратели да участват във вота и това, което може да бъде възприето като провеждане на изкусна предизборна кампания в полза на една партия. Тази линия не трябва да бъде пресичана и това трябва да е видяно и зачитано от всички заинтересувани, смята Дейвид.

Междувременно "Еврофутбол" и порталът Дир.бг се включиха със собствен принос към повишаване на активността за вота. Играта "Избори 2005" приканва участниците да познаят местата в бъдещия парламент, които партиите ще заемат след 25 юни.

Предвидени са награди за позналите резултатите, най-голямата от които е 1500 лв.
9
624
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
18 Юни 2005 04:20
Тез пък мили хора намерили на кой мароканец да пишат
18 Юни 2005 09:21
Паси
НДСВ
ОДС
18 Юни 2005 12:03
От по-високата избирателн активност печелят големите партии! Сега се очаква около 65% избирателна активност! При 50% по-малки партии като АТАКА имат реален шанс да влезят в парламета.
18 Юни 2005 12:36
IT IS I,
Процентът на Избирателната Активност НЕ влияе по НИКАКЪВ начин върху необходимите на партия/коалици/ минимум 4% , за да влезе в Парламента!Повишена Избирателна Активност МОЖЕ да повлияе единствено в случай, че "убедените допълнително да гласуват-АКТИВИРАНИТЕ" НЕ повторят разпределението по партии на гласовете подадени от "нормално активираните" Избиратели, а се СЪСРЕДОТОЧАТ към САМО една част от партиите!!! В този случай, могат да помогнат на тази част от партиите или за прескочат 4% бариера, или , ако са я прескочили и без тези допълнителни гласове, да вземат ПОВЕЧЕ допълнителни гласове при ПРЕразпределението на гласовете , подадени за партии, които, обаче, НЕ са прескочили 4% бариера!!!
ВСИЧКО това е така, тъй като Процентът получени гласове за една партия се изчислява НЕ спрямо общия брой имащи Право на глас Избиратели, а спрямо Общия брой на ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ бюлетини , които действително СА ВЛЕЗЛИ в избирателните УРНИ!!!

Редактирано от - paragraph39 на 18/6/2005 г/ 12:37:52

18 Юни 2005 12:54
А Паси писа ли на ПАСЕ, че купените медии и фалшивата и контролирана десница от БСП, 4 години лъгаха, клеветиха и криха постигнатото от правителството, изопачаваха истината, за да разочароват избирателите от постигнатото по правилата на демократичните държави.Лъгаха с користната цел да останат само избирателите на БСП и & на изборите.
18 Юни 2005 15:57
ОДС победа
18 Юни 2005 19:09
Съгласен съм с теб. Но 4% от 5млн и 4%от млн са разли1но нещо. А и малките партии нямат достатъчно средства за да си позволят обширната кампания сюна другите, с която сме бомбардирани! А електоратът им е мобилизиран максимално в момента. Но водещ си остава аргумета с кампанията и "..дълго мислих и реших ще гласувам с номер... защото БСП ми харесва" или "...България това си ти.. - оня е Румъния, а аз съм САЩ"
18 Юни 2005 19:56
Малките партии имат твърд електорат, който е традиционно мобилизиран. А и в перспектива по-трудно е да преминеш от крайно-дясно в крайно-ляво(ако там гласуват) или интелектуално - зелено например. Много малко от хората които гласуват (като изключим тези, които имат пряка полза) могат да дадат обективна и аргументурана позиция защо гласуват така!
Пристрастията са емоционални; аргументите от сорта - гласувайте (ваше право е) но не си губете гласа като гласувате за малка партия, която няма да влезе в парламента и не е управлявала. Или гласуваите контра-еди кой си, т.е. за най-ГОЛЕМИЯТ му съперник.
Колко жалко е че партиите разчитат на митинги, скандирания, реклама и маркетинг(пазар-инг) Ако вместо за агитиращи клипове да се финансираха образователни кампании с простите механизми на администратриране на държавата и провеждане на политиките и. Макар и по този начин да могат да се отклоняват пари за партийни цели. (Ако лидер на партия пътува донякъде за разяснителна кампания с такива средства и това съвпада с митинг на партията му)
Колко жалко е че гласуват, защото просто им вярват или им харесват, или защото Западът е дошъл в България, или зашото те СА България или каквото им кажат че е хубаво да СА!
Гласуването е редно да е плод на обективни идеи и убеждения.
18 Юни 2005 22:55
То хубаво писал човекът, ама дали някой ще го прочете! Или ще е пак като оня виц с Вуте: "Нане, писмото за парете, дето си ми го написал, не сум го получил! И друго да напишеш, и него нема да получим!" А между другото, Генералният секретар на Съвет на Европа се казва Тери Дейвис, а не Дейвид! Добре е да проверявате материалите, преди за ги публикувате! Иначе просто личи, че нищо за Европа не знаете!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД