:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

КС отказа да гледа дело за мандата на Григоров

Конституционният съд отклони вчера искането на 68 депутати от ДПС, НДСВ и БСП да тълкува текст от основния закон, свързан с мандата на тримата големи в съдебната власт - шефовете на върховните съдилища и главния прокурор.

Депутати искаха да знаят какво точно е имал предвид законодателя с ал. 2 от чл. 129, според която тримата се назначават за срок от 7 години, без право на повторно избиране.

Въпросът бе насочен директно към шефа на ВКС Иван Григоров. Той бе председател на Върховния съд от 1992 до 1994 г. През ноември 2000 г. отново бе избран за шеф, този път на ВКС. Депутатите питаха дали Григоров кара втори мандат като шеф на ВКС, след като е ръководил ВС.

Конституционните съдии обаче са преценили, че текстът е достатъчно ясен и няма нужда от тълкуване.

През 2004 г. КС вече отговори на подобно питане. Тогава с 9 на 3 гласа съдът обяви, че 7-те години на поста започват да текат от момента на встъпване в длъжност и това е личен мандат. Затова Григоров, който пое поста 3 години преди изтичането на мандата на Румен Янков, не довършва неговия мандат, а свой 7-годишен.

С особено мнение под вчерашното определение са се подписали съдиите Мария Павлова и Емилия Друмева от парламентарната квота в КС и Лазар Груев и Евгени Танчев - от президентската.
5
571
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
18 Юни 2005 04:17
Царедворците и комунистите с "особено" мнение. Иван Григоров е единствената стойностна фигура с властови функции в цялата държава за момента. Затова толкова им боде в очите, но се налага да го изтърпят още. Може да бъде до някъде коректив на задаващата се комунистическа дивотия и да парира най-уродливите й форми.
18 Юни 2005 07:38
"Иван Григоров е единствената стойностна фигура с властови функции в цялата държава "
Точно това е проблема. На този пост не са предвидени властови, а само административни функции. Председателят на ВКС е пръв между равни и няма право да се намесва в решенията на съдиите. Той го прави. В същото време с административните си функции успя да направи един огромен скандал с ремонта на Съдебната палата. Нещо повече! Длъжността му е строго деполитизирана. Той се обяви за костовист?!
Въпросът е не дали има право на мандат, а дали има моралното право да остане.
18 Юни 2005 15:38
Нокога вече БСП на власт.....младите хора трябва да решават съдбата на България, не червени бабички и неграмотни еничари
19 Юни 2005 01:33
Григоров заема висок пост в независимата (по конституция) съдебна власт - това имах предвид в предишния си постинг. Деполитизираност означава нечленуване в политическа партия, а не липса на политически пристрастия. Иначе другарят Първанов трябва веднага да освободи поста. И без друго ходи на поклонение в Москва по-често от Тодор Живков.
19 Юни 2005 17:14
По горната логика и Желю и Пешо не трябваше да са президенти, а те бяха.
И най - безочливо се обявяваха за седесари.
Апропо, деполитизацията означава не само нечленуване.
Деполитизираният няма моралното право да афишира пред обществото политическите си пристрастия, каквито всеки човек има.
Законодателят е приел, че такава личност принадлежи на целия български народ, затова тази личност няма право да се идентифицира с която и да е политическа група.
У нас, обаче, Ганювщината ни е в повече ....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД