:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разтуха

Азорските острови - оазис, където времето е спряло

Местните организират всеки летен ден гонитба с бикове по улиците на Ангра ду Ероижму
Самолетът приближава пистата на летището на о.Терсейра и земята се вижда прекрасно, огряна от великолепното есенно слънце, а океанът разтваря лазура в очите ти. Колесникът докосва пистата и изведнъж, от нищото, започва да вали, водата се излива от небето десетина минути и внезапно пак изгрява слънце. Локвичките обаче изчезват след още десетина минути. Ако това е есента, искам да живея тук - на Азорските острови. Скоро научавам, че на тези оазиси насред Атлантическия океан средната лятна температура е 22 градуса по Целзий, а на водата - 20-ина. Зимата пък "изненадва" с 14-15 градуса. Вече съм почти убедена, че искам да живея на такова място. Няма свирепи студове или жеги, гледката е великолепна, навсякъде цари невероятно спокойствие, никой не бърза за никъде. Може да е малко скучно, но ако сте решили да започнете нов живот, в който няма стрес, а само наслаждение от досега с природата, тук е мястото да похарчите с мярка спастрените пари за разточителна ваканция.

--

Остров Терсейра, което в превод от португалски означава просто Третият остров, е вероятно най-добре развитият по отношение на удобства и комуникации от 9-те Азорски острова, които са на 1500 км от Европа в Атлантика. Развитието на острова до голяма степен се дължи на американската военновъздушна база Лажеш на о. Терсейра, разположена недалеч от главния град Ангра ду Ероижму. В тази база спират за зареждане американските самолети на път за Персийския залив при първите войни там, както и за последната срещу Ирак. Азорските острови бяха домакин и на срещата в средата на март 2003 г. на Буш с европейските му съюзници Тони Блеър, Хосе Мария Аснар и тогавашния португалски премиер Жозе Мануел Дурао Барозу, след която прозвуча последния ултиматум към Саддам Хюсеин преди да започне войната.

Геополитиката и присъствието й в живота на населението на Терсейра изглежда свършва дотук. В неделя по обяд в Ангра ду Ероижму по улиците почти няма хора -



семейство с деца се припича



на есенното слънце на плажа, неколцина младежи се забавляват във водата на Атлантика, млада двойка разхожда очарователно кученце по крайбрежната алея, четирима мъже пият по бира в снек-бара Копакабана, която е колчем единствената пивница, отворена в този час в центъра. Възрастна съпружеска двойка бавно се разхожда по крайбрежната алея и съзерцава яхтеното пристанище. Безвремие.

Населението на острова и на Ангра ду Ероижму се занимава предимно със земеделие. Въпреки че са в средата на океана и е логично да се предположи, че са риболовци, местните залагат повече на селското стопанство заради уникалния климат, който предразполага всички земеделски култури да избуяват без особени усилия. Най-плодородните земи на острова, образуван от застинала вулканична лава и пепел, са резервирани за фермерите, които извеждат на паша малобройните си стада крави. Млекодобивната и млекопреработвателна индустрия са сред козовете на местните фермери на европейския пазар. Островните власти се гордеят с постиженията от последните 20-ина години, откакто Португалия и прилежащите й острови са част от ЕС. Фондовете за регионално развитие се изливат щедро върху местните земеделци, защото само допреди няколко години Азорските острови са се смятали за най-бедния и слаборазвит регион на ЕС. Днес обаче има няколко региона в континентална Португалия по-изостанали от Азорските острови.

Температурите и високата влажност превръщат островите в идеално място за отглеждане на уникални растения. Местните внасят цветя от цял свят - Африка, Азия, Европа, развъждат ги и след това ги продават на световния пазар. Освен бизнес, невероятната флора тук е като магнит на новите поколения екотуристи, които избират дестинациите за ваканция според това какви редки видове могат да видят на съответното място.

Затова



туризмът е новият икономически сектор,



който тепърва набира скорост на островите. Местните обаче са предприемчиви, не е нужно десетилетия да им се обяснява какво означава в превод инфраструктура и вече са инвестирали в летища на всеки от островите, строят пътища, нови хотели, като всички стаи по правило са с изглед към океана.

Атракциите все още не са особено развити, но за странниците вероятно ще е невероятно преживяване да видят обичайното развлечение на местните през лятото - гонитба с бикове по улиците на Ангра ду Ероижму. Всеки летен ден след 18 часа местните мъже погват добичетата по улиците и така разреждат адреналина и се разтоварват след дългия работен ден на полето.

Фермите и земеделските имоти тук са малки и се отделени една от друга с ниски каменни огради от вулканични камъни. Те пазят имота от дъждовната вода, вятъра и солта от океана, която той навява.

Населението на 9-те острова от архипелага е около 200 000 души, а над 1 млн. азорци са емигрирали в САЩ. Жителите на о.Терсейра са наследници на първите заселници от Португалия, доведени на островите от фламандеца Яком де Брюге между 1460 и 1470 г. Името си островът получава, защото бил открит след съседните Санта Мария и Сао Мигел.

В средата на миналия век мощно земетресение срива почти до основи гр. Ангра ду Ероижму, след което той е построен наново и днес зданията блестят с белотата си на фона на невероятното зелено и лазурното океанско синьо. Ангра е обявен от ЮНЕСКО за град от световното наследство.
 
Гледка от крайбрежната алея на Ангра ду Ероижму към съседния остров.
 
Снекбарът Копакабана в центъра на Ангра ду Ероижму има всички шансове да добие още по-голяма популярност, след като в него се отби на чаша бира президентът на България Георги Първанов, който посети града за няколко часа на път за САЩ.
 
На Азорските острови времето е спряло и тази възрастна двойка е влюбена и неразделна както на младини.
 
Гледка към Ангра от планината Бразил.
 
Вулканичните острови-близнаци до Терсейра.
 
Жителите на Терсейра се занимават предимно с животновъдство и земеделие, като най-плородните земи са пасища за добитъка.
8081
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД