:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

Компютърните класове станаха 1000

59 училища във Варненска област се включиха в Националната образователна мрежа
59 училища на територията на област Варна станаха част от най-голямата виртуална частна мрежа (VPN) от ново поколение в света, която се изгражда по проекта Национална образователна мрежа. Основни училища и гимназии в общините Варна, Провадия и Аксаково вече ще имат високоскоростен, широколентов и евтин достъп до световната интернет общност чрез специално изградените компютърни кабинети.

В бъдеще се предвижда регистриране на персонална електронна пощенска кутия на всеки ученик на адрес xxx@edu-bg.net, която ще бъде защитена от SPAM, създаване на сайтове на всяко училище, разпространение на учебното съдържание.

--

Проектът Национална образователна мрежа на училищата е в изпълнение на Националната стратегия за въвеждане на информационните и комуникационните технологии в българските училища. Той се реализира от консорциум "Училища онлайн", в който влизат Парафлоу Комуникейшънс ООД, БТК АД, Ларексо АД и Телелинк АД. През 2005 г. ще приключи свързването на общо 1000 училища в страната, а през 2006 г. - на още 2200. В област Варна тази година в проекта са включени 67 училища.

Чрез мрежата учениците от различни градове на България ще могат да общуват директно помежду си, ще се осигури бърза връзка за обмен на информация между две или повече училища, ще бъдат създадени огромни възможности за събиране и споделяне на



знания чрез "виртуални библиотеки"



Високоскоростният достъп до Интернет се осигурява от БТК с ADSL технология като скоростта на връзката с мрежата за гимназиите е 1 Mbs, а за началните училища и прогимназиите - 512 kbs. Инсталирането на Компютърните кабинети в област Варна е извършено от Парафлоу Комуникейшънс.

Управлението на националната мрежа се извършва от Контролен център в София, който изцяло наблюдава и контролира състоянието на сървърите и рутерите във всяко едно от училищата в страната 24 часа в денонощието, решава възникващи проблеми преди те да са усетени от потребителите в мрежата. Техниката на Контролния център и използваните технологични решения на системата позволяват да се задоволят нуждите на средното образование чрез поетапна модернизация на отделни части на мрежата без да се нарушава общата й функционалност, чрез цялостно съхранение и разпространение на учебното съдържание, създаване на онлайн групи по интереси, директен обмен на информация и възможности за софтуерно проектиране от възпитаниците на училищата.

Чрез системите в центъра мрежата предоставя



на всеки ученик комплексен набор от услуги:



електронна поща; защитен достъп до Интернет; информационен портал; файл и принт услуги; анти-вирусна и анти-спам защита; контрол на достъпа до ресурси; отдалечена, автоматизирана инсталация и обновяване на приложения; управление на потребителските права. Контролният център е оборудван със Система за архивиране и възстановяване на информацията. Модерната телекомуникационна система осигурява VPN връзката на центъра с училищата, българското и международното интернет пространство и гарантира защита от външна намеса на цялата мрежа. Международната интернет свързаност се осъществява по европейския образователен проект GEANT. В центъра са инсталирани и стандартните за такъв клас помещения системи за непрекъсваемо електрозахранване и климатизация.

"Създаването и свързването на 1000 компютърни класа в единна мрежа за кратко време е предизвикателство за всяка технология, коментира Николай Аврамов, управител на Парафлоу Комуникейшънс. Инициативата е с голяма социална значимост и дава шанс за добро образование на българските деца."
878
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД