:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
АНГЕЛСКО СЪРЦЕ

"Депеш Мод" остават на мода

25 години след началото, не личи да са загубили усета или свежестта си
снимка: анимато мюзик
Днес е много модерно да се говори за "оцелелите" банди от 60-те, 70-те, 80-те. Докато се обърнем, и "Стоунс" ще празнуват половинвековния си юбилей, но въпреки това списъкът на тези групи далеч не е дълъг. Що се отнася до онези, оформили облика на попмузиката през 80-те години - от тях са живи, кажи-речи, две - "Ю Ту" и "Депеш Мод". И двете не се държат, както подобава на музиканти с 25-годишна история. Вместо да устояват на воплите на критиците, че не се съобразяват със съвременните музикални тенденции, те правят нещо много повече - сами създават тенденции.

"Депеш Мод" периодично "възкръсваха" през 90-те - първо "Violator" бе обявен за най-добрия им албум изобщо, после "Ultra" бе обявен за "най-добрия от "Violator" насам (въпреки че "Songs of Faith and Devotion") е с пъти по-добър, а после и "Exciter" се сдоби със същото определение (по-добър от "Ultra", но не и от "Songs...") 10-ият албум на "Депеш" беше последван от триумфално турне пред над 2 милиона зрители, солови изяви за Дейв Геън и диджейски сетове за Анди Флечър. Четири и половина години мълчание, ако питате истинските фенове на групата - от онези, които се обличаха в черно и гледаха мрачно преди двайсетина години.

Дългата творческа пауза върза плод под името "Playing the Angel". Който критиците от двете страни на океана - защо ли не се изненадвам? - побързаха да обявят за "най-добрия албум на "Депеш" от "Violator" насам". Една по-трезва преценка показва, че 11-ият студиен проект на Дейв, Анди и Мартин Гор е солиден албум с няколко много добри песни, но в него просто няма парче, което да те "хване" на първо чуване. Пилотният сингъл "Precious" е изчистен синт-поп, но по никакъв начин не може да се мери с "Dream On", "It''s No Good" или, не дай Боже, "Enjoy the Silence". По-натам обаче албумът продължава много интересно с "John the Revelator", което е като ремиксиран в аналоговите студиа на Би Би Си Джон Лий Хукър. В "Playing the Angel" Геън за пръв път се изявява като автор на песни редом с опитния Мартин Гор, и макар "Suffer Well" и "I Want It All" да не са сред пиковете на албума, то лиричната "Nothing''s Impossible" определено е един от тях! Същото важи и за "Damaged People" - типично "депешарско" парче и "The Sinner In Me".

Ироничното заглавие на албума пък е взето от финалното и малко размито "The Darkest Star". На обложката на албума много добре е обяснено съдържанието не само на този, но и на всеки албум на "Депеш Мод" (макар да имаше два-три, "Exciter" сред тях, които звучаха малко по-жизнеутвърждаващо) - "болка и страдание в различно темпо".

Два цитата от самия Дейв Геън? "Преди да се заемем с този албум, наистина имах чувството, че не сме довършили някаква работа. Сега е много по-добре да си част от "Депеш Мод" отколкото преди 15 години".

Групата, кръстена на отдавна несъществуващо модно списание, продължава да е на мода. Налага се да им отдадем чест поне за това, че погребаха диското, нюуейва и все още правят музика, която вдъхновява 25-годишните. Нищо, че самите те бяха на 25 някъде през 80-те.
1147
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД