:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 176
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Трима мускетари" се борят за кола на годината

Три автомобила ще се впуснат в конкурса за "кола на годината в Европа" на мускетарския принцип "всички за един". "Пежо 107", "Ситроен С1" и "Тойота Айго" са записани като един участник и попаднаха в списъка на финалната седмица. Те са обща френско-японска разработка и се правят в един завод в Чехия.

Решението да се състезават заедно е интересна проява на търговска почтеност. Днес много модели ползват еднакви компоненти и платформи, но често се представят за нещо съвсем различно. При мускетарската тройка "Тойота" и "Пежо-Ситроен" постигнаха изненадващо голяма степен на разбирателство - дори по-висока от тази на съперничещи подразделения на един концерн. Трите малки коли безспорно ще се конкурират на пазара. Въпреки еднаквата си механика като дизайн те се различават, а и всяка фирма ги лансира със собствена търговска и рекламна политика. Малките градски коли имат големи шансове да грабнат авторитетния приз. Освен всичко друго, те са твърде икономични, а тази тема става все по-актуална напоследък.

Останалите машини, стигнали до финалната фаза на конкурса, са "Алфа Ромео 159", "Мазда 5", "Рено Клио", "БМВ 3-та серия", "Тойота Ярис" и "Фолксваген Пасат". В първия кръг имаше 28 участника. Сред отпадналите са три модела на "Мерцедес", бързи всъдеходи като "Мурано" и "Патфайндер" на "Нисан", "Рейндж Ровър Спорт", лимузини от типа на "Лексъс GS", но и мъници като "Пежо 1007". Победителят ще стане известен на 14 ноември. Журито е съставено от 58 журналисти. Всеки от тях има право да разпредели 25 точки между финалистите, като гласуването е явно и всеки трябва да обоснове своето решение. В досегашната история на конкурса странен приоритет винаги са имали италианските коли. Това предизвикваше недоволство и съмнения в почтеността на избора.

Вече започна и процедурата по избор на "кола на годината за България". И около нашия конкурс имаше доста интриги, затова от миналата година той се провежда по правила, сходни с европейските. Всеки обявява вота си публично, като точките се разпределят в няколко категории - дизайн, безопасност, съотношение цена-качество и т.н. "Чешката тройка" няма да участва в българския конкурс, тъй като машините още не са дошли до нашия пазар, а по устав те трябва да се продават, за да вземат участие. Градските мъници вероятно ще се впуснат в надпреварата следващата година. На наша почва може да стане така, че те да изневерят на мускетарските си принципи, които демонстрират в Европа. У нас заявките за участие се дават от вносителите. Ако те не се споразумеят като големите централи, а това си има своята пазарна логика, тогава журналистите ще трябва да оценяват трите машини поотделно, макар да зная че технически те са почти еднакви.
1
1010
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
30 Октомври 2005 05:13
Kакви са тия фаворити бе? Няма ли вече истински коли, та тия дървени черупки ги бутат нагоре? Икономични били! Утре ше изкарат някой мотопед за кола Н1 в Европа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД