:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

20% ръст на заплатите за социалните работници

Половината увеличение ще е със задна дата от 1 април
Снимка: Борислав Николов
Сергей Станишев и Емилия Масларова откриха националната конференция по социална работа в Центъра за професионално развитие към МТСП в столичния кв. "Кремиковци"
Социалните работници ще получат извънредно увеличение на заплатите с 10% от 1 април. Възнагражденията им ще нараснат с още 10 на сто от 1 юли, както е предвидено за всички бюджетни служители, обяви социалният министър Емилия Масларова при откриването на национална конференция по социална работа в кв. "Кремиковци". На откриването присъства и премиерът Сергей Станишев. Във форума участват социални работници от цялата страна, синдикалисти, представители на министерства и агенции.

6000 души работят към Агенцията за социално подпомагане. Средната заплата в сферата е 409 лв. За априлското увеличение ще са нужни 2 млн. лв. Средствата са заделени от бюджета на агенцията, съобщи шефът й Гергана Дрянска. 10-те процента ще се начислят към брутните заплати и ще са за всички служители. Юлското увеличение обаче ще бъде диференцирано според степента на натоварване на социалните работници и образованието им. 73% от служителите са висшисти.

Помолен да коментира защо заплатите няма да се увеличат от 1 януари, Станишев коментира, че увеличението е разчетено в рамките на възможностите на бюджета. "Не може да направим едновременно всички стъпки, които желаем, и във всички области, в които има нужда от увеличение, защото иначе бюджетът ще гръмне", добави още той.

Заради ниските заплати и лошите условия на труд социалните служби на 2 пъти бяха на прага на протести. Всеки път обаче в последния момент Масларова ги спираше с уговорката, че ще направи всичко възможно да се намерят пари за по-достойни възнаграждения.

Напрежение за заплати зрее от месеци и в БДЖ, "Топлофикация" и енергетиката. Там пък протестират срещу намерението на правителството отново да въведе наредбата за регулация на работещите в предприятия с над 50% държавно или общинско участие, чийто срок изтече в края на 2006 г. Червените министри са склонни да се размразят възнагражденията в тези фирми. НДСВ и Пламен Орешарски обаче са на противоположни позиции. Завчера премиерът се зарече решението да не се взема под натиск.
2
1782
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Април 2007 15:40
Пенсионерите да го д..хат.
15 Април 2007 19:09
Към новите заплатките ще трябва и по едно служебно поршенце каен да им дадат за да могат по-лесно да посещават нещастните болни и пенсионери за да им съчувстват , че не могат да им помогнат тъй като като няма пари в бюджета
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД