:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Изселниците в Турция търсят социалните си права у нас

България ще преговаря с Канада и САЩ да признават стажа на емигрантите ни там
Български изселници в Турция ще търсят подкрепата на ЕС за възстановяване на социалните си права, съобщи радио "Дойче веле". Те вече попълват декларации по образец и ги изпращат с обратна разписка до социалното министерство. В документа вписват на кирилица името на подателя, ЕГН-то, адреса по местоживеене и трудовия стаж. В дъното на кампанията са изселнически дружества.

Мобилизирани са най-вече живеещите в Бурса, Гебзе, Измит и Истанбул. Предвижда се кампанията да приключи до 15 дни. След това пък ще се чака отговорът на българските институции.

Реакцията е заради проблема с младите изселници, които имат натрупан трудов стаж в България, но той не им се признава в съседна Турция. Двете държави нямат спогодба и дори не са започнали преговори за споразумение, призна Добринка Бонева от социалното министерство. Затова и придобитият у нас стаж не важи при пенсионирането на тези хора. Ангажиментите на България покрай приемането й в ЕС също са забавили поставянето на въпроса на дневен ред.

Между България и Турция обаче има друг договор от 1999 г. Чрез него изселниците, пенсионирани у нас, получават парите си директно в Турция, обясни Бонева. "Ако я нямаше и тази спогодба, проблемът щеше да е по-сериозен, защото близо 30 000 души сега нямаше да си получават пенсиите там", добави тя.

Председателят на Дружеството на балканските изселници в истанбулския квартал Картал Низаметтин Йумуртаджъ обясни пред "Дойче веле", че въпросът е поставян от турската страна на официално равнище още преди 10 г., но решение няма. От отговорите на молбите сега зависело дали следващата стъпка ще е обръщане към европейските институции. "Решаването на проблема ще е дълъг и труден процес, но в крайна сметка се очаква да бъде решен в рамките на европейските институции. Нещата опират до защита на индивидуалните права на българските изселници, които са и европейски граждани", съобщи пред радиото представител на турските власти, който настоял да остане анонимен.

----

СПОГОДБИ

"Проблемът е не само с изселниците ни в Турция, но и във всички държави извън ЕС, с които България няма споразумение", коментира Добринка Бонева. Държавата ни няма спогодба и с Русия, въпреки че много българи работят там. С Русия са водени преговори за нова спогодба, но от 2005 г. разговорите са спрели. Много българи емигрираха и сега работят в САЩ и Канада - затова ще се мисли по въпроса да сключим спогодби и с тези държави, увери тя.
25
4263
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
14 Април 2007 01:21
Два пъти прочетох материала и НЕ разбрах защо "Изселниците в Турция търсят социалните си права у нас"?! Някой в България НЕ им признава трудовия стаж, който са имали в България ли- НЕ, напротив, чета и разбирам, че в Турция НЕ им го признават?!
Впрочем, какво направи ДПС, за да се уреди проблема на тези хора-електорат на ДПС и Доган-"Сава"?! ДПС е вече 6 години пряко във Властта и още толкоз беше НЕпряко във Властта, нали?! "ЛИБЕРАЛИ"!!!
14 Април 2007 03:01
И аз не виждам какъв е им проблема дали живеят в държава от европейската общност или не имат право на пенсия и какво от това като пенсията ще им бъде 50 евро доколкото разбирам от статията проблема е дали могат да ги получават тези 50 в Турция могат ако българските служители си мръднат гъза да им ги преведат в Турция на посочена от тях сметка.
Това са пак маниполаций "Изселниците в Турция търсят социалните си права у нас" щом е работил в БГ и има здравни, застрахователни и пенсионни вноски има право на пенсия след навършване на необходимата възраст ако ще и да става въпрос за 1 лев
14 Април 2007 04:12
Аз също се учудвам на такива измислици. Социалните права на турците в Турция е работа на турското правителство. А пенсиите, в размер на пенсиите които българите получават, си ги вземат от нас. Какво повече. ..........
И още нещо, как така " ...българските изселници, които са и европейски граждани.....". Няма такова нещо. Гражданите на Турция са си просто турски граждани. Откъде накъде, държава която не е в ЕС ще има европейски граждани. Нещо съвсем сте оплескали положението другарки и другари. В голема грешка сте.........
14 Април 2007 04:57
След като България влезез в ЕС, тя има много по-добри позиции да сключи спогодба за социална сигурност със САЩ, Канада и Русия. Колкото по-бързо се сключат такива социални спогодби, толкова по-добре за българия и българите, понеже доста от парите(валутата) на много от тези пенсионери в САЩ, Канада или Русия ще бъде похарчена в България.
Поради по-добрия климат или по-низките разходи, доста от тези пенсионери могат да решат да се върнат в България т.е. валутният поток на пенсиите им от чужбина може изцяло да се пренасочи към България.
14 Април 2007 06:24
Да идват да си взимат пенсиите в България - с автобуси. Транспортът е удобен, бърз, евтин.
14 Април 2007 06:31
Изглежда Бг отказва да плашта за работен стаж в БГ на граждани напуснали Бг. и затова си търсат с право правата.Навремето имах познат поляк които беше емигрант .Доиде на 60 години в Америка а аз на 22.Работи до пенсия и си замина обратно в Полша с $200 на месец.Тези пари го оправяха там но не и тук.Америка му превеждаше пенсията до Полша без проблем.Така може и БГ да превежда на своите граждани за работното време в БГ и да не се прават на ударени че требва специални договори със държавата в която се намират.Гражданина е плаштал данаци и спестявания за пенсия и требва да си ги получи един ден.За какви договори щте ми говорат евреиски комунисти ако може да минат метар а.
14 Април 2007 06:55
Въпросът стои точно така, както е поставен в статията. Превеждане на пенсия или част от нея в друга държава (във валута) става на основа междудържавно споразумение. Сигурно има много основания за това, аз се сещам за едно: пенсиите са освободени от данъци навсякъде.
Колкото до “българските изселници, които са и европейски граждани” – такива са. Също както и всички българи по света, запазили българското си гражданство. Не забравяйте за двойното гражданство! Доста европейски граждани–българи има и в САЩ, Канада, Австралия и на други места.
Отделен въпрос е, защото този въпрос не е придвижен досега. Трябвало е да стане още след узаконяване на двойното гражданство.
14 Април 2007 09:14
Трябва незабавно някой депутат да внесе поправка към закона за двойното гражданство с цел да се изключи възможността за двойно гражданство на българи с някои държави.
Една от тях трябва да е обезателно Турция!
Огромна Турция с дискретна помощ на САЩ, по "демократичен" начин ни разказват играта, в която ние се правим на демокрация, а те ни използват!
Ако продължаваме "политиката на свалените гащи" с държавата Турция, един ден "по напълно демократичен път" ще се озовем с турско правителство!
Nаскоро ще имаме удоволствието да бъдем представени в Евро Парламента основно от листата на ДПС.
ДПС прилага мимикрия и поставя на половина от избираемите си места в тази листа български имена. Може да са преименовани турци! Медиите се спотурват по въпроса!
14 Април 2007 09:19
Изселниците в Турция търсят социалните си права у нас

да вземат като за начало да си платят социалните осигуровки

тъкмо баба масларова да се зарадва малко
14 Април 2007 09:35
Параграфе, я се разрови и намери спогодбата между България и Турция , според която добилите право по нашето законодателство изселници, получаваха от нас пенсии (май беше по иванкостово време или нещо такова).
Ако изселниците в Турция имат нашенски лични карти по установения образец, туй прави ли ги автоматично от началото на годината европейци като нас?
И последно - подобни искания са обект на междудържавни отношения, нали тъй Параграфе, а турция нека ннай-сетне да изпълни АНКАРСКИЯ/АНГОРСКИЯ ДОГОВОР, подписан лично от техния бащица Кемал Ататюрк и тогава ще говорим.
14 Април 2007 09:39
Съгласен съм със светло пиво. Гражданите на Турция са си граждани на Турция и нищо повече.Сега какво, покрай това, че са иселници в Турция, да ги признаваме и за Европейски граждани автоматично ли? Ами българите, изселили се в САЩ и получили УСА гражданство как са-те също нямат право на пенсии и се считат за граждани на САЩ. Като ще се мери-да се мери с един аршин..Впрочем, това си е проблем на Турция, не е нито на България, нито на ЕС.Пък като толкоз искат-да се жалват в Страсбург, там имат опит как да викат на черното-бяло и да съдят България в полза на цигани и какви ли не келемета и крадци
14 Април 2007 10:37
Тази проблематика има своите Окончателни решения ... В длъжност сме , двустранно да ги стигнем ... А подозренията , че турската страна няма интерес точно това да се случи и нещата да "загнояват", имат очевидните си основания в нейната геополитическа стратегия спрямо Булгаристан ... Казусът не е труден - Следва да убедим Турция , че сме България ...

14 Април 2007 13:26
Претенциите на турците към България и на българите към Турция трябва да се решават комплексно, в пакет. И на изселниците- турци, и на тракийците, които също са изселници. Иначе доброволно ще се самопрекараме.
14 Април 2007 16:48
"Реакцията е заради проблема с младите изселници, които имат натрупан трудов стаж в България, но той не им се признава в съседна Турция"

Какво не им се признава ?- Клас прослужено време ли искат да им плаща България?Обезщетение за безработица в Турция или където и да е по света ли да им изплащат - може и да го определят по тамошния стандарт.
За формирането на пенсията ли?
На българския гражданини , който се пенсионира сега и плаща луди пари да си вдигне пенсийката с някой лев и е направил по 40-тина години трудов стаж в България му вземат само 3 годинки по избор от целия трудов стаж преди 1997 година за формирането на пенсията.
Не се лекуват базплатно в България ли ?
Нещо ми се збъркаха представите - какво е соционално осигуряване , какво е общественно осигуряване?
Прав е параграфчето , който иска да е гражданин на тази страна и има претенции за граждански права да си плаща всички данъци тук и да получава права , които си е платил.
Струва ми се , че много хора ще си събират дисагите и ще дотупуркат по терлички тихо тихо в тая "скапана държава "дето зарязаха и ще виснат на социалната ясла.
14 Април 2007 18:24
То бива Елдорадо, ама пък чак тлкуz.To не бяha репарации на гърците, то не бяха агнета.То не бяха помощи за никарагуанци, за анголски партизани.На полковник Кадафи трябва да се издължим, на иракчаните им оставихме zелено, сега пак им помагаме.Имаме, даваме.То не бяха двойни и тройни гражданства, то не бяха щедрости.Както е тръгнало и Родопите ще дадем, и Столипиново ще дадем.И на циганите ще даваме, ще ги раним, защото не искат да съ български граждани тукина, защото ги мързи и се борят zа хуманизъм.То на валютния фонд ще изплащаме, щото комунисти прибраха парите и etc..4e да закрият фирмата и сичко да се спасява сами4ко.
14 Април 2007 20:08
Е сега е момента!Става, но да си изпълнят ангажиментите от турска страна по Ангорския договор! t
15 Април 2007 01:38

Ами България наистина няма такова задължение.Българските граждани придобиват право на пенсия при изпълнени задължения, определени от закона: трудов стаж и пенсионна възраст.Останалото е въпрос на двустранни спогодби.По силата на такава нашата страна изплаща определените суми на изселниците, придобили това право.А другото -"...труден и дълъг процес", както вещае анономният глас от Анкара. Всички знаем защо. SUHAR .Oчаквам адекватна реакция на Тракийските дружества.
Изкушавам се да допълня Параграфа - защо активистите на ДПС, преди 30 години - активисти по притискането на бълг.турци да се изселват, не им разясняваха това тогава?!А ги лъжеха, че от чешмите в ТР тече мед и масло, а на границата ги чакат с баклави и шербет.
15 Април 2007 06:43
турците от българия с право си стоят в турция и не се връщат в българия защото няма закон гарантиращ запазването на имената им и в християнска европа също няма такъв закон и тези турци от българия ги е страх да се върнат в европеиска българия даже за 3 месеца и да спазят принципа на уседналост за да могат да гласуват за първи път за български евро депутати което ги лишава от конституционното им право на глас при провеждане на избори и както се менят законите българите могат да въведът принцип на българофонски имена в християнска европа т.е. турските имена да се превеждат на български език които е признат от европа
ахмед доган -......... сокол и т.н.
15 Април 2007 08:15
фекал, немаш ли си буквички по-големи, та да си пропишеш ка требе?
Ил па поне неква пишка резана, та да си поиграеш ка ти душа сака, а?
Иначе евалла за логическото изразяване на мисълто.
Ти си бетер Ф.Д., брато....ногу писане-нищо не казване.
15 Април 2007 09:11
bay hasane маи ще трябва да си преведеш името на български не да се прекръстиш щото турския не е призат в европа
ашклсун аркадаш берекет версим
15 Април 2007 10:18
Отново незапознат с материята журналист пуска поредната седмична димка за подклаждане на форумната омраза към Турция, турците (мама им потурнаци!) и всичко турско.
А пенсионният механизъм е следният. Ако две държави имат договор, то живеещият в едната и работил в двете, си подава документите в държавата, в която живее. Тя ги предава понататък, съгласно договора, на страната, от която ще дойде пенсията. Това е по договор. Съответната държава просто получава по държавни сметки от другата и после изплаща пенсията на пенсионера - тоест двете и части, от двете страни. Ако има придобити права в двете, разбира се. Ако има само в чуждата - само от чуждата. Нищо не удържа и нищо не прибавя от и към частта на пенсията от другата страна. И нищо не признава или непризнава. Това няма НИЩО ОБЩО с гражданствата на хората. Случайно тук става дума за турци и веднага всичко добива по-пикантен и паче балкански вид. И баш просташки при туй.
Ако държавите нямат договор, пенсионерът си получава директно пенсията от страната, в която е придобил пенсионни права. Така беше описано по-горе в случая с пенсиите от САЩ.
Сега - какво точно е станало, дали изселниците са се обърнали към турската пенсионно-осигурителна система и тя им е рекла: Йок, нямаме договор с България .... пък те да са разбрали: Ние не признаваме ... каквото и да е! Това аз не мога да кажа. Ама нещо такова е забъркано. Пък форумът взе да кипи от страсти и да преиграва Героите на Шипка. И то без да помисли, че в един хубав ден българи ще имат да вземат пенсии от цяла западна Европа, от Америка или от развитите азиатски страни, където работят немалко българи и то не точно като клозеточистачи, както им се иска на някои форумни пенсионери с по 141, 37 лв собствена пенсия, дет абер нямат как се печели пенсия в чужбина. И точно тогава, ако положението е още същото, (айде тука иде реч за турци - демек полумаймуни с ангорски задължения) - тогава българската държава няма да е способна, пък тя на какво ли е способна - да им поиска правата.

Редактирано от - Nickolas на 15/4/2007 г/ 12:46:39

15 Април 2007 11:10
Фрактал е абсолютно прав! Българските "турци" си седят в Турция, 'щото в Турция има два закона за имената - нек'ва дребна подробност от 30-те и 60-те години на миналия век, че всеки, роден в Турция е турчин и трябва да носи турско име. Това го е измислил бубайкото на Хюмхюриета - Мустафа Кемал Татюрк.
15 Април 2007 11:50
Бойко Борисов: Тези, които участваха във Възродителния процес, сега са в коалиция с “възродените”
15 април 2007 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Тези, които участваха във Възродителния процес, сега са в коалиция с “възродените”, заяви неформалният лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на учредителната конференция на федерация “Справедливост – България”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Борисов увери учредителите, че ГЕРБ ги възприема като едни от тях и напомни, че лидерът на федерацията Сезгин Мюмюн участва в контролната комисия на ГЕРБ. Столичният кмет допълни, че занапред представителите на федерацията ще имат по-голямо присъствие в неговата партия. Като инсинуации Борисов определи насажданите страхове сред мюсюлманите в страната, че ако ГЕРБ дойде на власт ще им бъдат сменени имената и имуществото им ще бъде отнето. “ГЕРБ е партия на всички български граждани”, категоричен бе Бойко Борисов. По думите му спекулации са и заплахите за остри етнически конфликти, тъй като страна-членка на НАТО няма да се допусне да се стигне до такива конфликти.

15 Април 2007 12:59
Налични са списъци с участниците във Възродителния процес
http://WWW.ACTUALNO.COM-15.04.2007
Лидерът на Федерация "Справедливост - България" Сезгин Мюмюн обяви пред журналисти, че разполага с автентични списъци с участниците във Възродителния процес.

Мюмюн посочи, че в тези списъци фигурират 186 души - генерали, полковници и старшини като в тях присъствал и подписа лично на Тодор Живков, предаде агенция "Фокус"...
......................................... .............
А дали и този "Списък" ще е толкова "автентичен", колкото и "Докладната записка" за финансирането на "Атака" от ДПС- която Мюмюн занеса в редакциите на в."168 часа" и в."24 часа" и в Прокуратурата, за да очерни "Атака" и В. Сидеров?!
Хубава работа, ама мюмюнска, май!!!





Редактирано от - paragraph39 на 15/4/2007 г/ 13:03:50

15 Април 2007 18:24
Да.
От ясно по-ясно става, че политическото и ДЖурнЪлистическото полудяване на българска територия продължават.
Много интересно заглавие и още по-интересно подзаглавие.
Тия, там, да не мислят за нас дето сме се изселили на запад, а да помислят да излекуват алкохолиците-гъзарбайтери от народен произход работещи с блядовете до откат и полудяващи бързо от синеещата домашно-сделана русийска водка.
Пораженията от последната се виждат ясно и от участници във форума с изгладени гънки.

Редактирано от - 2008 на 15/4/2007 г/ 18:26:17

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД