:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Политиците се сетиха за ромските гета преди евровота

Малко преди старта на предизборната кампания за евродепутати политиците върнаха в обращение темата за ромите. Битката за техните гласове започва още днес с национален дебат.

"Много хора в България не се чувстват представени и техният глас често не се чува при взимане на управленски решения", така организаторите рекламираха форума под патронажа на парламентарния шеф Пирински. Днес в него ще се включи и премиерът Сергей Станишев. Събитието е организирано от Центъра за либерални стратегии, БНТ, социологическа агенция „Алфа рисърч", Институт "Отворено общество" - София и НПО Линкс.

"Какво може да направим, за да се чуе гласът на хората?", е мотото, под което ще мине поредният дебат за ромските проблеми днес и утре. Сред основните му теми е и тази какво да правим с ромските гета. Ще се разисква още наказателната политика и как да се реши проблемът с образованието на етноса. Един от най-тежките проблеми на прехода е социалното и икономическо положение на ромите, смятат организаторите.

Националният дебат ще бъде ръководен от двама американски професори - Джеймс Фишкин и Роберт Ласкин. Двамата се смятат за големи специалисти по въпроса.
47
2258
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
14 Април 2007 01:25
/:/ "Политиците се сетиха за ромските гета преди евровота...Какво може да направим, за да се чуе гласът на хората?"
......................................... ......................................... .....................................
Много е ПРОСТО: отпушете си ушите и си затворете устите!
И направете поне един Референдум- от кумова "демократична" срама, поне!
КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 14/4/2007 г/ 02:15:15

14 Април 2007 02:06
Двамата се смятат за големи специалисти по въпроса...
много ми е интерресно къде ли са специализирали
може би у факултето?



14 Април 2007 03:01
Много хора в България не се чувстват представени и техният глас често не се чува при взимане на управленски решения.


златни думи, от най-опитните в нечуването на гласа народен по време на управление.
14 Април 2007 06:16
"Какво можем да направим, за да се чуе гласът на хората?" Под хората се разбира мангалите. Какво ще направите, за да Ви чуят всички български граждани, там е въпросът? Прав е ПАРАГРАФА- РЕФЕРЕНДУМ ! Да , ама не ви стиска.
14 Април 2007 06:59
Социалното и икономическо положение на ромите- това е проблем, който засяга прди всичко тях.Ако българската държава не беше абдикирала от задълженията си да осигурява конституционния ред и равнопоставеност на своите граждани, нямаше да има такива тежки проблеми.Другояче казано-проблема на да вещите се е проблем преди всичко на са мите давещи се.
Двойният стандарт и практиката да се подминават масови нарушения, за да се "запазел" етническия мир, доведоха до това, че цели квартали и дори райни у нас, живеят по свои закони и правила, нямащи нищо общо с реда и цижилизацията въобще.
Първото от което трябва да се почне, е женитбата на деца на 12-13 години, защото по смисъла на закона това си е чиста педофилия.После се мине къ м силна редукция на правото на медицинска помощ за този, който не плаща, или чиито родители не плащат, и още ред такива мерки.
Другояче казано, този който съзнателно иска да живее като дивак, да получава съответните условия.
Примерно-оженил си дъщеря си на 12 години-няма право да ражда в болница и да получава детски надбавки и пр. помощи.Същевременно прокуратурата образува дело за изнасилване на малолетна със съответните последици.
Така че, има много мерки, ако има съответната воля.
14 Април 2007 07:27
Хер Васко, те са държава в държавата. Дори и собствен съд си имат. Остава и парламент да си направят, министър председател да си назначат и ..........! Лошото е, че се сещат за тях и започват да ги обгрижват само преди избори. Покрай рибарлъка се запознах с много от тях и да ти кажа не са лоши хора. Има много свестни и работливи от тях, но държавата само говори за проблемите им и нищо не прави за моралното им и културно израстване. Дори в момента тече "Декада за приобщаване на циганското малцинство" Някой да е чул и видял нещо да се прави по въпроса? Отпускат се може би средства, но по веригата изглежда се крадат и не стигат по предназначение. Много фондаций за работа с тях има регистрирани, но наяве няма резултати. Няма, защото те не работят по предназначение. Отчитат дейност, а резултат никакъв и т.н. Ще ги приобщим, но е необходимо време. Гладът е по-силен и от трифазния ток.
14 Април 2007 08:32
Че се сещат за тях главно в предизборен период е извън всякаква класация! Не опонирам и на сериозните проблеми, за които се говори в статията. Но съм напълно съгласен с вас, че въпросът "Какво може да направим, за да се чуе гласът на хората?" съвсем не е “цигански”.
Само искам да обърна внимание на друга гледна точка: струва ми се, че винаги, когато стане въпрос за “интегриране”, имаме предвид да направим някого като нас. Не само във възможностите му да прехранва себе си и семейството си, но и по отношение на начина му на живот.
Ще научим ли някога циганите да живеят изолирано в апартамент и да не се поздравяват със съседите си?
Да не знаят кой живее на другите етажи?
Да цепят стотинката на две?
Да се веселят зад заключени с по няколко ключалки врати?
Да злорадстват, когато наоколо някой загази и е зле?
“Гетото” гето ли е и защо и богатите цигани живеят в него? И т.н.
Съмнявам се. И трябва ли?
Дали в някои аспекти не трябва ние малко да се “интегрираме” с тях?...

Редактирано от - Графът на 14/4/2007 г/ 08:34:09

14 Април 2007 09:41
РЕФЕРЕНДУМ, РЕФЕРЕНДУМ, РЕФЕРЕНДУМ- това искаме от 17 години вече...И ще видите г-да политици точно това, което не ви се иска да видите-бунището на затворите!!
14 Април 2007 09:51
РЕФЕРЕНДУМ” – хубаво, SINDBAD. Виждам, че и paragraph39 и daskala го искат.
Бихте ли ми написали въпросите на този тайнствен референдум, който искате? Може и аз да го заискам...
14 Април 2007 10:33
ГРАФЕ, Ще ти напиша само един и мисля, че ще се съгласиш с мен. Да речем, за вида на парламентарните избори! Ако не ти стига ще ти напиша още.
14 Април 2007 13:28
С устойчива независимост при своите наблюдения и анализи , "без покана и безплатно" , скромната ми особа има тихата си лудост да следи с внимание , "ромската и другата" проблематики на българското ни Национално общество... Нямам детайлите от днешния "национален ромски дебат", но мога обосновано да уверя неговите организатори , че държат бика за ... опашката ... Подходът ни към циганите , продължава да се лута в привидностите си на някакво "мирно приложение" на опита на САЩ с индианците ... Първо , подобния подход е Мисионерски , второ , в него циганите са само "за цвят" и трето , прилаган сам по себе , този подход е , казано най-добронамерено , ялов ... Без да сещаме общите си потребности с циганите , рисуваме "розови слончета" около "екзистенцията" им...

14 Април 2007 16:55
Ромале!
Нищо ново под слънцето. Челен съветски опит. От 1918 насетне.
Гласът на мангалите се чува под път и над път - че са дискриминирани, че са бедни, че са нещастни, че не бива електромерите да се слагат извън досега мангалски, че трябва да им се осигурят гувернантки за домашни уроци, щото след осмата годинка чавето го пращат да краде и фичка му файчина на училището, че вършат две трети от изнасилванията поради бедност и дискриминираност... Опа, тва последното да не се чете.
Уважаемите професори Фишкин и Ласкин ще посъветват българското правителство да финансира самобитността мангалска с парите, спестени от пенсии. Същия челен опит. A nickel gets you ten bucks.
14 Април 2007 17:01
без бой нема да стане
мангалите само от бой разбират
а и да биеш мангала означава да го очовечаваш
14 Април 2007 17:07
"Много хора в България не се чувстват представени и техният глас често не се чува при взимане на управленски решения",
Тези хора сами са се отказали от правата си , защото не са си ги платили.
Вече 20 години държавата им подарява права .
Нямат право на права и нямат право на глас , защото нарушават моите права.
14 Април 2007 17:16
"Много хора в България не се чувстват представени и техният глас често не се чува при взимане на управленски решения, наи вече етническите Българи"
14 Април 2007 17:46
ГРАФЪТ,
/:/ "...paragraph39 и daskala го искат.
Бихте ли ми написали въпросите на този тайнствен референдум, който искате..."
......................................... ......................................... .....................................
ГРЕШЕН въпрос!
Въпросът НЕ е какъв да е Въпросът на един Референдум- Въпросът ТРЯБВА да бъде такъв, какъвто Инициаторите от Народа решат!
Въпросът е: ДА СЕ РАЗРЕШИ /ли/ на Народа да решава САМ за Референдуми! А НЕ, както е сега и досега, това да го решават "политиците"/ с извинение за думата!/ !!!
И, за да НЕ те оставя "капо", ето ти моят Отговор: ИСКАМ Референдум за Референдумите/общонационалните/, с който Референдум да се реши- ето го ВЪПРОСЪТ за самия Референдум! - дали Народът да ИМА или да НЯМА Право на Инициатива за общонационални Референдуми!!!
Защото, НЕ е работа и НЕ трябва "политиците" да решават за Референдуми- те трябва само да ИЗПЪЛНЯВАТ решеното с Референдуми! А ако "политиците" НЕ искат или НЕ могат да изпълнят решеното от Народа с Референдум- "политиците" да си ходят и на тяхно място да идват други, които иска и/или могат! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 14/4/2007 г/ 17:49:10

14 Април 2007 17:53
Апропо, НЯМА пречка и няма лошо да има и "консултативни" Референдуми- т.е., референдуми по инициатива на управляващите! Но и решеното с такъв/а/ Референдум/и/ трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за изпълнение от управляващите!
14 Април 2007 19:13
ПАРАГРАФ, Само, че горе от "стълбата" ние им приличаме на плебеи. Лошото за тях е, че много боли когато паднеш от високо!
14 Април 2007 20:01
Истинското лице на мангалите:
Натиснете тук
14 Април 2007 20:18
Господа ,
Още сме "сурови" за демократичното си Право на референдуми по значимите общи въпроси ... Системата на политическото ни общуване не е напълно изградена и утвърдена като "добра и безкористна практика"... На този етап не бива да пренебрегваме Политиката , в нейната отговорна длъжност , успешно да изпълнява активната си роля за съзряване на обществото ... Нека сме реалисти и разбираме общия си приоритет в усилието за Развитие на Политическата ни система ... Твърдя , че днес то е стопирано ...

14 Април 2007 20:21
Хауптмана е прав!Правило първо-видиш ли циганин -бой!Превантивно!Даже и нищо да не е направил в момента-ще направи!Правило второ-когато и да набиеш циганина винаги ще е късно! t
14 Април 2007 20:29
Jawohl Herr Hauptmann
Nieder mit den Zigeunern
14 Април 2007 20:39
"Zigeuner" galten von vornherein als "asozial", wurden mancherorts zur Zwangsarbeit herangezogen und spaeter (oder sogleich) in Vernichtungslager deportiert.
(снимка: натиснете тук)

Редактирано от - slan на 14/4/2007 г/ 21:09:06

14 Април 2007 21:33
Гаче , в "После" е по-добре , но за колко ли време ...

14 Април 2007 21:54
Имам усещането , че темата на тази дописка се третира като "Циганите- в гета или резервати?" ... Струва си , да пернем по един двоен Референдум ... С минерална вода , моля...

14 Април 2007 22:19
Аре, аре, човек да не подаде пръст и веднага му налапват ръката!Шибайте се! [/center]
14 Април 2007 22:39
Тупакманго ,
Да беше си събрал "копчалъка" ...

15 Април 2007 06:30
тъпакманго се опитва, ама не става...халката му е ногу разширена.
Тва е правило трето, следствие на неговото правило пръво и правило второ.
Кой каквото е правило-тва си сърба.
15 Април 2007 09:35
daskala, аз попитах за въпроса, който ще е написан на бюлетината, а не за проблема. В това отношение paragraph39 ми отговаря по-точно.
А ето моето мнение за дъвката “референдум”, която периодично се появява на рекламния пазар.
Първо, не съм точно запознат със сегашния закон за референдумите. Но знам, че г-н Президентът напр. има право да насрочва референдум. А сигурно и други. Г-н paragraph39 иска в това число да се включи и “народът”.
И понеже мен ме интересува практическата страна на въпроса (а не фойерверките) да видим: “народът” добива право да е инициатор на референдум. Ясно е, че “народът” не е paragraph39 и daskala, та да могат с писмо да го поискат. Значи ще има някакъв механизъм. Да речем 10% от избирателите. Значи 650 хиляди души трябва да се подпишат под искане за референдум по еди-какъв си въпрос.
Вие, господа, двамата, в състояние ли сте да съберете толкова подписи? Ясно, ще ви трябва обществена формация със съответната структура – т.е., някоя партия. Е, добре, ето още един “грешен въпрос” до г-н paragraph39: Вие искали ли сте от партия “Атака” да направи такава подписка?
Досега колко подписки с 7-800 хил. подписа за конкретно искане за референдум са връчени на г-н Президента и той не им е обърнал внимание?
Ако има такива случаи, тогава може да се настоява и “народът” да бъде включен в списъка! Макар, че ми е любопитно да прочета в такъв закон кой ще има право да го представя...
[Второ, вие май си представяте референдума като нещо подобно на форума – място, където си изявяваш конституционните права да информираш, но друг плаща разноските (буквално).
Провеждането на референдум е равно на избори. Колко струват едни избори можете да видите сами. И тогава да решите на две седмици ли ще правим референдум или на месец...
Толкова за референдумите, които ще спасят България.
daskala, предполагам, че имате предвид мажоритарни избори. Бъдете спокоен, не са далече. Защо мисля така ще разберете, като анализирате по-конкретно резултатите от кметските избори наесен. Като подсказка: по-евтино и по-престижно е сам да си вършиш работата, отколкото да плащаш на други да я вършат. Това вече го осъзнават тия, които трябва.
15 Април 2007 10:26
Графе, Да се инициира референдум в момента, право имат президента, 60 народни представители или правителството. Това братче не е пряка демокрация. Скоро двама депутати Минчо Христов и Стела Банкова предложиха референдум да може да се инициира от 300 000 хил. български граждани, но идеята им не се прие. Идеята им беше гласувана от 131 народни представителя: за 29, против 59 и въздържали се 43 и така отпадна. Колко са били народните представители в залата един господ знае, защото повсеместна практика е да се гласува с чужди карти. Излиза, че сме дозрели да ги избираме за депутати, но не сме достатъчно умни САМИ да решаваме важни за страната проблеми. Референдумът е ПРЯКАТА демокрация, но за съжаление това в момента е невъзможно. Иначе идеята на Христов и Банкова ми хареса, защото какво са 300 000 подписа. Колкото до изборите съм съгласен напълно с теб.
15 Април 2007 11:11
daskala, да се разберем: не възразявам българските граждани да могат да инициират референдум. Но считам, че това нищо няма да промени. 300 хил.според мен са много малко (под 5%), за национален референдум трябва да са 20% поне – т.е. около милион. Все пак не става дума за референдум в някое градче или село – от финансова гледна точка имам предвид. Как мислите, възможно ли е 300 хил. инициирали референдум с искане, което останалите 6 милиона отхвърлят, да бъдат задължени законово да платят от джоба си разноските? ***
И пак повтарям: ако си “проиграете ситуация” ще се уверите, че и сега нищо не пречи на “пряката демокрация”. Защото няма как да минете без участието на партия (и то достатъчно “мощна”) за да съберете такова количество подписи. А щом е така и сега могат да се съберат тези подписи и да се внесе искане от съответната партия (или президента).
*** Между другото, тази шега не е толкова безпочвена. В момента има практическо приложение на подобна “пряка демокрация”, което всички възторжено подкрепиха. На изборите ако 15% от гласувалите за една листа отметнат някого от неизбираемите, той автоматично бива включен в избраните, измествайки последния избран. Разбирате ли? 15% бламират избраник на 85%!
15 Април 2007 11:27
Ционистките провокации и мръсотии срещу България продължават. Йодеите сер гей и зайков-пирински заедно с зионистките подривни организации като "ОО" заревали йезуитски, за да прехвърлят нови тежести върху българите в полза на паразити и престъпници Ционизмът е най-зловредната и агресивна форма на национализъм, фашизмът и националсоциализмът са негови бледи сенки.
Ционистите чрез зомбирания от тях Вашингтон насаждат навсякъде двайни и тройни стандарти, за да превръщат нормалните хора в измекяри, а помиярите да ги яздят и тормозят. В Бг правата на българите са изцяло потъпкани, а конете си разиграват потурнаци и мангасари, защото ни управляват йодеи и йодейски подлоги, подсигурени с военни бази на САЩ. Българската държава (това е за лицето daskala) не е длъжна специално на цигани или турци, длъжна е на всичките си граждани и то ако се чувствата такива, ако живея тук като такива. А те не правят това. Турците напират за двойно гражданство и специални привилегии и ги получават. Същото се прави и за мангасарите, но и за двете общности е за наша сметка. И въобще не е вярно, че гадните ни управници само по избори се сещат за тях - постоянно ги обгрижват, а нас тормозят. Това е свърхнесправедливо и мръсна гад е всеки, което го подкрепя и дудне за някакви права и някакви задължения на държавата.
sindbad, те много добре знаят какви резултати ще получат при евентуален референдум, затова никога няма да го допуснат. Защото българите все още сме повече, въпреки 17 години геноцид. Всичките им "реформи" са във вреда на българите, пряко техните желания и интереси, знаят, че ги мразим, но са защитени от ционисткия Вашингтон и не им пука. Които от тях са с наш произход, отдавна са си плюли на мутрите и слугуват на ционизма и турските интереси с удоволствие.
Hduptman, те и с бой несе оправят, но с бой поне могат успешно да бъдат принудени да спазват малко от малко законите и правилата за обществен ред. Но, тъй като не ги принуждават, а те върлуват и мародерствата наволя, същото логично започват да правят и българите, и иначе доста приличните хора, считащи се за турци. Ухажването на мангасарите от страна на валстта в Бг пряко допринася за разлагането на цялото българско общество.
15 Април 2007 11:46
Графе, Считам, че моралните устои на една нация струват много по вече от парите "пръснати" за един референдум. Лично за мен той е средство за обуздаване на дадена самозабравила се политическа клика.
Пример: участието на българският контингент в Ирак. Парите хвърлени в Арабската пустиня, щяха многократно да покрият средствата дадени за референдума.
Моралът не започва от вчера, нали?
15 Април 2007 12:44
daskala, опитвам се да водя разговора в нормално русло, а не с високопарни категории.
В случая става дума за политически инструмент. Да оставим настрана “моралните устои на една нация” “самозабравила се политическа клика” (още повече “дадена”, което въвежда съвсем друга нотка!), “Моралът не започва от вчера” - това е съвсем друг разговор.
Тук не става дума за “един референдум”, а за възможност за референдуми. Затова парите съвсем не са без значение за нашата обрулена държава – за тях трябва да се мисли. И не виждам смисъл да хвърляме пари вместо на едно място, на друго (така поне излиза от вашите думи!).
Мисля, че е илюзия “обуздаването”, за което пишете. Напротив, това би било чудесна индулгенция за всички управляващи – “лошо ли стана? Вие така решихте, ние нямаме вина”... А вина пак ще има, само че невидима. Как се провеждат едни избори (референдумът е същото), каква е ролята на медии и партии (на “Скат” напр.), няма защо да Ви обяснявам.
Между другото, твърде снизходителен сте в примера си – ние имаме контингенти не само в Ирак, ами още на 3 места, ако се не лъжа (може и 4 да са). Съгласен съм с Вас, че нямаме работа във всички тези места. Но къде е инициативата на радетелите за референдуми да съберат 1 мил. подписи? Сигурен съм, че ще се намери кой правоимащ да го инициира, ако има на разположение такава подписка.
15 Април 2007 12:58
8 без 20, Интеграция не означава толериране! Аз също съм против привилегийте, независимо от техния вид и насоченост.
15 Април 2007 13:14
Графе, Отдавна си но........ Отивам да разходя , а на теб ти пожелавам приятен ден.
15 Април 2007 13:41
DASKALA,
Аз от години твърдя тук/и НЕ само тук!/, че ТРЯБВА да има Референдум за референдумите!!! Защото...
Защото, новата История на "демократична" България/след 1989 г/ започна с възможно най-НЕДЕМОКРАТИЧНИЯ акт- приемането, но БЕЗ Референдум, на Нова, коренноразлична и коренно променяща Живота на българските Граждани, Конституция!!! В която НЕприета от българския Народ с Референдум Конституция, новоизлюпените "политици"-"демократи" и НЕдемократи записаха, че Право на Инициатива за провеждане на общонационален Референдум имат само депутатите и Президентът/ограничено!/, но НЕ и Народът!!!
С което "политиците" ни- "демократи" и НЕдемократи, си развързаха ръцете да решават, каквото те си решат, а НЕ каквото иска Мнозинството от българския Народ! И решиха: за ПЛАТЕНИ Здравеопазване и Образование, за нова "система" на Пенсионно и Социално "осигуряване", за НАТО, за ЕС, за АЕЦ, за Приватизация-ПРИМЪКтизация, за продажба на земи на чужденци, за участие на България във "войни"/АГРЕСИИ!/ в Ирак, Афганистан и прочие идиотщини! При това, социологическите проучвания казваха, че Мнозинството от народа е против това!
Впрочем, разликата между Социологически проучвания и Референдум е, че решеното с Референдум е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за изпълнение от Управляващите, а резултатите от социологически анкети е само "За сведение"! Така че, тинтири-минтири и алабалистики са изказвания на "политици", че , видите ли, анкети показвали туй-онуй! Първо, анкетите са НЕконтролируеми от никого! Второ, глас в Анкета и глас на Избори НЕ е един и същ Глас! И Глас на Референдум и Глас на Избори НЕ е едно и също- на Избори гласът са дава за Обещания в Програма- и човек гласува за дадена партийна Програма дори и да НЕ е съгласен с някои от точките в нея/аз, например, НЕ съм съгласен с 3 от 30-те точки на Партия "Атака", но съм съгласен с 27-те- и затова гласувах за "Атака"!/! При Референдум става въпрос за КОНКРЕТЕН референдумен Въпрос! А ако Референдумът е по Инициатива на Народа, въпросът ще е /за/даден от Народа, а НЕ от "представителите" Му!
Ерго, НУЖЕН е Референдум за референдумите- с който СУПЕРреферендум Мнозинството от Народа да реши: КОЙ, КАК, КОГА и за КАКВО да има или да няма Право да иска Референдум! И каквото този СУПЕРреферендум реши- това да е! КАЗАХ!
15 Април 2007 13:56
ГРАФЪТ,
За твое сведение:
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 42. (1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.
(2) Организацията и редът за произвеждане на избори и референдуми се определят със закон.
...
Чл. 84. Народното събрание:

1.
...
5. приема решение за произвеждане на национален референдум
...
Чл. 98. Президентът на републиката:
1. насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание
...
Чл. 136. (1) Общината е основната административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление. Гражданите участват в управлението на общината както чрез избраните от тях органи на местно самоуправление, така и непосредствено чрез референдум и общо събрание на населението.
(2) Границите на общините се определят след допитване до населението.
..........................
ЗАКОН ЗА ДОПИТВАНЕ ДО НАРОДА
Обн. ДВ. бр.100 от 22 Ноември 1996г., изм. ДВ. бр.24 от 21 Март 2006г., изм. ДВ. бр.13 от 9 Февруари 2007г.
...
Чл. 4. Чрез национален референдум гражданите на Република България непосредствено решават основни въпроси, които са от компетентността на Народното събрание....
Чл. 6. Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум могат да правят:
1. не по-малко от една четвърт от общия брой на народните представители;
2. Министерският съвет;
3. президентът на републиката.
...
Чл. 7. (1) Решение за произвеждане на национален референдум се приема от Народното събрание съгласно чл. 84, т. 5 от Конституцията.
(2) С решението се определя въпросът, на който гласоподавателите трябва да отговорят с "да" или с "не".
(3) С решението се определят редът и начинът за провеждане на разяснителната кампания, като се спазва принципът на равнопоставеност
.........................





15 Април 2007 14:06
ГРАФЪТ,
Впрочем, в Народното събрание, лично на тогавашния му Председател- Огн. Герджиков, бе ВРЪЧЕНА Подписка- с над 500 ХИЛЯДИ подписа!-с искане за провеждане на Референдум за затварянето или НЕзатварянето на реакторите на АЕЦ "Козлудуй". По тази Подписка тогавашното Мнозинство на НДСВ+ДПС НЕ само, че НЕ пое инициатива, но и я скри в дънземи! За да ги затвори реакторите НЕобозпокоявано от Гласа Народен- и Кобургготски и Кунева да станат "герои на Франция и френския Народ"/а Кунева и еврокомисар- за награда, че се съгласи!/, чрез награждаването им с френския орден "Почетен Легион"!!!
А и, щом ще бъдем/сме?!/ европейци- нека да правим, като европейците! Т.е., Народът да има Право на Инициатива за Референдуми! И каквото Народът реши! Нали това е Демокрацията, демократе?!

Редактирано от - paragraph39 на 15/4/2007 г/ 14:08:12

15 Април 2007 16:54
Мирослав Попов: Ромският произход се превърна в професия
15 април 2007 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Ромският произход се превърна в професия. Това каза Мирослав Попов, член на Висшия съвет на БСП на Националният дебат на тема “Политики към ромите”, предаде репортер на Агенция “Фокус...
15 Април 2007 18:00
В Еквадор започна гласуването на референдум за внасяне на промени в конституцията

15 април 2007 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Кито. В Еквадор започна гласуването на референдум за конституционни промени, предложени от президента Рафаел Кореа, предаде АФП. Повече от 9, 2 млн. души ще дадат своя глас, за да се реши дали парламентът да внесе поправки в основния закон...
......................................... ...
Дори и в Еквадор/освен в Швейцария и по Белия Свят!/ ПИТАТ Народа!
Но НЕ и в "демократичната" България на "ПИШМАНдемократите"!!!
15 Април 2007 20:24
Тиражирането на подобната сричка , в изказване на "ромския" експерт на БСП г-н Мирослав Попов в "националния дебат" , ще рече , че дебат не е имало...

15 Април 2007 22:06
Преди дописките , дето ще се нароят за кратко , ще кажа , че този Проблем на обществото ни , е в пряка Длъжност на Президента на Републиката ...

16 Април 2007 01:07
В Ню Йорк има фестивал на българското кино. Гледахме Лейди Зи на Г. Дюлгеров - хареса ми. Почти пак е добрия стар Дюлгеров от Авантаж и Мера според мера, не досадника от Лагера и Златните момичета. Много хубаво играе Иван в ролята на Лечко. Песните и коментарите са супер. Образите на гърците също.
16 Април 2007 01:09
Аз си мисля поне това което четох в итал. вестник, че италианското правителство се страхува от масово нахлуване на цигани на територията им и затова иска да създадем условия на живот у нас, като се разреши по закон специално за населението от ромски произход:
1. кражбата на лично имущество
2.продажбата на бебета и малолетни
3.просията като начин на изкарване на прехраната
3.Неплащане сметките за ток и парно, които да се заплащат от данъкоплатеца
4.Незаконното строителство
5.Българите да им лижат г*за , щото те са роми и като такива защитени от закона.Всяко престъпление да се наказва по закона за защита от дискриминацията.
Та аз предлагам тези държави като ги обичат толкова циганите да си ги вземат за граждани.В този случай за тези роми българската държава трябва да се постарае за бързо и безплатно(отказване от българско гражданство струва 180 ойро) отнемане на българско гражданство.
16 Април 2007 07:35
paragraph39, Вие замисляте ли се върху тези неща, които ни пускате “за сведение”? Съмнявам се. Иначе нямаше и през ум да Ви мине да давате примера с подписката. Няма да правя разбор, омръзна ми. Сам си го направете:
Чл. 6. Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум могат да правят:
1. не по-малко от една четвърт от общия брой на народните представители;
2. Министерският съвет;
3. президентът на републиката.

След това:
лично на тогавашния му Председател- Огн. Герджиков, бе ВРЪЧЕНА Подписка- с над 500 ХИЛЯДИ подписа!-с искане за провеждане на Референдум за затварянето или НЕзатварянето на реакторите на АЕЦ "Козлудуй".
...........
Накратко, направилият подписката просто е излъгал половин милион хора. Изобщо не е имал намерение да осъществи нещо.
16 Април 2007 20:37
Добре, това за мангалите ми прилича както при националсоциализма с евреите.Те също са имали гета.И не само в Германия, щото на тези животни това им е кръвта, колкото и да си мислим че противоречи на това, че наследственост по кръв просто няма!Просто съм убеден че българите се отказват да приемат една расова теория, че тези животни са като паразити за едно на демокрация изградено общество: циганите и евреите. Аз казах!


Редактирано от - slan на 17/4/2007 г/ 01:55:52

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД