:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Данъчно облекчение може да се поиска и след 16 април

В последните дни за подаване на декларациите се очакваше да постъпят 400 хил. документа
Снимка: Велислав Николов
Голяма част от гражданите изчакаха последния възможен срок за подаването на данъчните си декларации.
Гражданите, които през 2006 г. са имали доходи само от трудов договор и искат да ползват данъчно облекчение за деца или дарение, могат да не бързат с данъчната декларация. Срокът за тази категория изтича в края на годината. Това съобщиха от пресцентъра на Националната агенция за приходите (НАП).

Хората с допълнителни доходи обаче ще ползват облекченията само ако подадат декларацията до понеделник. Това е последната дата за данъчни декларации за доходите на физически лица, получени през миналата година. Служителите на трудов договор не подават данъчна декларация, ако не ползват облекчение. Ако родителят ползва намалението, НАП трябва да му върне парите в 30-дневен срок след подаване на декларацията.

От агенцията очакваха през вчерашния ден и в понеделник да получат между 300 хил. и 400 хил. декларации. Въпреки че гражданите можеха да обявят доходите си още от началото на годината, по традиция това се прави в последния момент. До края на март данъчните бяха събрали около 500 хил. декларации при очаквани около милион. Половината от тях са с искане за възстановяване на данък главно заради дарения или облекчения за деца.

Семейното намаление се ползва, ако детето е под 18 г., ако е родено през 2006 г. или е навършило пълнолетие м.г. Парите се получават само от единия родител, след като представи декларация, че другият няма да ползва привилегията. Сумите, които се вадят от данъчната основа за м.г., са 360 лв. за едно дете, 780 за две и 1140 лв. за три и повече.

----

УЛЕСНЕНИЕ

"Хубава тенденция е, че получихме над 1800 декларации с електронен подпис по интернет", казаха още от НАП. Формулярите могат да се подават и по пощата - с обратна разписка или директно в някои пощенски клонове, които издават и входящи номера. В София тези клонове са 25 и приемат документи дори на хора с постоянен адрес в друг град.
1354
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД