:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

30 лекари са заминали за ЕС само за месец

Здравната система се влошава все повече, смятат 65-70% от българите
30 български лекари са заминали да работят в страни от Европейския съюз само за месец, твърди шефът на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов. Толкова медици са поискали удостоверения от съсловната организация, с които да покажат, че нямат нарушения в родината си. Според Кехайов докторите ще работят във Великобритания, Германия, Франция, Финландия, а специалностите им са хирургия и АГ.

Няма данни обаче колко медици са напуснали страната от 1 януари, когато България стана член на ЕС, тъй като БЛС издава удостоверения едва от месец.

Сертификатът от съсловната организация не дава право на българските лекари да работят в ЕС, обясняват от здравното министерство. За да могат да практикуват в Европа, лекарите трябва да имат удостоверение от МЗ, че са работили по професията си в България през 3 от последните 5 години. Около 400 души от 5-те медицински специалности - лекари, дентални лекари, фармацевти, медицински сестри и акушерки, са подали молби за подобен сертификат засега. Според МЗ обаче огромната част от тях вече пребивават в ЕС, но досега не се можели да работят по специалността си. С новия документ това вече е възможно.

Засега дипломите от българските медицински вузове не се признават автоматично в Европа и затова е необходим този документ. Право да работят в ЕС само срещу диплома ще имат доктори, започнали да учат след 1 януари т.г.

За последните 16 г. специалистите в здравеопазването са намалели с 21%, каза още Андрей Кехайов. Според него в България след 10 г. ще има криза на кадри.

От началото на годината в централната етична комисия на лекарския съюз са постъпили 7 жалби, съобщиха оттам. Те са както от пациенти срещу лекари, също от лекари срещу лекари, има и жалба от лекар срещу арогантното поведение на пациент.



НЕДОВЕРИЕ

65-70% от българските граждани смятат, че здравната система е лоша и се влошава все повече, показва представително изследване на "Галъп". В последните 3-4 месеца здравеопазването се радва на най-ниско доверие в публичния сектор, като е изпреварило рязко социалната политика и доходите. 65% от гражданите са на мнение, че трябва да се промени балансът в системата. Те обаче не смятат, че ако се увеличат парите, доверието ще се върне. 60% от запитаните посочват корупцията като основен проблем в сферата. 45 на сто смятат, че това е качеството, а на трето място с 40 на сто са нереалните цени на лекарствата.
35
2971
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
20 Април 2007 07:29
30 лекари са заминали за ЕС само за месец
На ден по лъжичка, т.е. по лекарче. ДС пенсиите да се лекуват в Молдова!
20 Април 2007 09:32
А колко сме извън ЕС?
В чужбина се уверих че българските лекари при предоставени нормални условия за работа и плащане , работят перфектно .Много по ефективно от американските .Ние сме обучени все пак да лекуваме, 45 години социализъм не се забравят .Американските и евпропеиски лекари ги интересува само бонуса от операцията, да не ги съдят и да излезе статия.
20 Април 2007 09:54
Отъпялият от комунизъм български народ е подел кампания срещу лекарите в България.Подкупни били, взимали много пари, не си гледали работата....!
Кампанията е успешна.Всеки способен лекар напуска комунистическа България и се отправя на Запад.Там е добре приет!За връщане не мисли!
Българина трябва да разбере че всяка услуга се заплаща.
Качествена услуга се заплаща повече.
Колко повече?....Колкото ти кажат.
Иди на Запад и ще се увериш!Иначе стой си в България ...и мри!
20 Април 2007 10:08

90% от лекарите в България са за разстрел.
Некадърност, липса на елементарно уважение към пациентите, сега с платените услуги масово ти назначават ненужни изследвания, за да плащаш още и още. Отделно и това, което го пише в статията. Най-лошото е, че много малко от хората отишли при лекар, получават адекватно лечение. При това много от хората просто нямат достъп до лекар или достъпа им е силно затруднен.
30 души за един месец си е нищо. Явно и извън България некадърниците не се котират.
20 Април 2007 10:59
XYZ,
Това е само началото, отвори http://www.jobs.bg и виж за какво става дума. Дефицитът на лекари вече се усеща на повечето места извън София, Пловдив и Варна. Виж в Спешна помощ колко останаха. Така че всичко лошо (за такива неблагодарници като теб) ПРЕДСТОИ!
20 Април 2007 11:01
И колко от тях работят като лекари и сестри в ЕС? Англия не регистрира лекари и сестри, поради което никoй дошъл българин не рабори по професията си. Справка NMC Nursing and Midwifery Council и GMC General Medical Council, BМА British Medical Association. Близо 30 000 английски лекари кандидатстват за 18 500 лекарски места в болниците в Англия. Изводите са за вас. Кога ще вземат чужденец? НИкога. Подобни статии са пълни глупости.Може да са заминали, но НЕ работят това за което са учили.
Бустана вече е обран.И ако някои все още смята, че там постилат килима и дават баница пак да си помисли.Тези времена отдавна минаха.
20 Април 2007 11:08
чичо д-р, ходил ли си в молдова? аз не съм, но близки приятели ходиха и са възхитени от молдованките.

а какво е дс?
20 Април 2007 11:20
Хипократ2006,
като си отворил jobs.bg видя ли как е по другите специалности? Май лекарите са най-малко търсени.
Естествено, че ще се търсят лекари, най-малкото защото повечето от сега работещите са пълни некадърници и хора без грам уважение към пациентите.
Отношението към дадена група хора/например лекарите/ по презумция е положително, но само докато ги опознаеш. После става много трудно пак да ти завоюват уважението, след като веднъж са го изгубили. Така е не само при лекарите, но в случая статията е за тях. Много малко са тези, които заслужават уважение и тях човек си ги знае по име. Останалите - в общия кюп, докато не докажат, че не са нещастници. Има едно прсто правило - Дай му власт, па му гледай сеира. Лекарите са типичен пример - изживяват се като хора имащи власт над пациентите си.
20 Април 2007 11:40
XYZxyz, FL, че качествената услуга трябва да се заплаща! Но, в България, не е така- в нашия град, най-големите къщи, най-новите модели джипове и коли, карат лекари, за които се знае, че не са никакви специалисти! Точно крайно неграмотните пациенти са им контингент. Добрите като специалисти и като хора, лекари, са малко за съжаление и с нисък стандарт на живот. Те може би ще заминат, ще ни останат изнудвачите и такива като Хипократ ще си останат тук!
20 Април 2007 11:40
Повечето български докторчета са пълни некадърници. Даже по страшно - това са убийци в бели престилки. И да има свестни сред тях (което го допускам макар и с много голяма доза съмнение) то те си мълчат или просто вече не в системата. В системата на мафиотите-убийци в бели престилки. Лекари-евтаназатори, колко хуманно...
20 Април 2007 11:45
Интересно как същите тези лекари дето сме за разтрел, когато отидем в нормална държава със заплата повече от тази на президента , забравяме за подкупи.Явно повредата не е в нашия телевизор.
Относно разтрелите, скоро няма да има кои да разтрелавате, и дано да стане така за да разбере народа какво злато изтича навън.
20 Април 2007 12:06
Има лекари и лекари. За съжаление като навсякъде преобладават некадърниците. А сега кадърните ще отлетят в по-нормалните държави. Кой може да ги обвини? В крайна сметка такава е държавната политика срещу всички нас. Лека полека вървим към пълно затриване като нация. След 100 години сигурно българи ще се наричат разни мургави субекти биещи чела пред минаретата и живеещи от просия и кражби.
20 Април 2007 12:10
Айде пак да повторя!Познат лекар в спешната отиде в Англия като старши болногледач - т.е. НЕ като лекар.В момента си взима готини мангизи, взел си е семейството и ИЗОБЩО не му е мъчно за спешната помощ където взимаше НАПОЛОВИНА колкото един катаджия (без бакшишите).На неговото място вече повече от три месеца НЕ могат да намерят човек.....
20 Април 2007 13:04
Само в Германия липсват около 40 000 лекари. Според водещия на едно не отдавнашно интервю.
Още преди 1.01.2007 г. там приемаха лекари дори от страни извън ЕС. Започват като лекари, но с непризната специалност. Но за сметка на това за 2 години имат право да се явят на такъв изпит.
В България работещите лекари, заедно с работещите пенсионери, са около 29 000.
Един възможен любопитен сценарий: Германия глътва лекарите в работоспособна възраст на България, облизва се и пита за още толкова.
Дори и в Англия да е, лекар, работещ като старши болногледач, получава повече от лекар тук. Но това е друга тема.
20 Април 2007 13:18
След като има изказвания от типа на vesta, какво очакваме, на какво се надяваме?Да не заминават лекарите, да стоят в България и за мизерните пари, които вземат да търпят само хули и обвинения?Според мен и медиите имат доста вина за "раздухването"на негативизмите спрямо лекарското съсловие.Но, че сме си злобна и завистлива нация за това две мнения няма.
20 Април 2007 14:25
Kordova_03, съвсем не съм от хората, които зяпат по паничките на другите! Не искам кадърните лекари да са бедни- точно обратното трябва да е! Свестните лекари не търпят хули и обиди от нас, пациентите, а по-скоро от своите корумпирани колеги. Тези, с джиповете и гимназиите, няма да заминат за ЕС или където и да, защо им е? Медиите изобщо не са ви криви, каквото вие си правите и Господ не може да направи/ каже/ Не мога да ви отрека, лекарите и артистите много си приличате в едно- презрението, което демонстрирате към тези, от които все пак ви зависи хляба. ПОдчертавам, специално пак за теб, kordova_03, не слагам всички под общ знаменател, както на теб ти е по-лесно да го възприемеш.
20 Април 2007 14:42
Не мога да повярвам на очите си, че че хора които са ни целували ръцете, могат да бъдат толкова жестоки.
Но това е живота. А сега запомнете от мен нещо. Много скоро, ама много скоро тези същите ще плачат за лекари. Ще умират хора, защото няма да има кой да им окаже помощ. Ако не вярвате, вижте какво стана с Полша. Всеки един лекар който знае език и се чувства уверен ще се махне от България.

А това, че нямя работа за лекари в западна Европа е ЛЪЖА поддържана от сегашното правителство, зада забави кризата и та постави в ъгала следващото. Поради тази причина същите тези бавят оторизирането на европейските правителства да признаят дипломите и кфалификацията ни. Това обаче не може да продължи дълго. Имам информация че GMC на Великобритания е започнала да приема документи, въпреки че официално в уебсайта ние сме в изчакване.
На всички колеги който възнамеряват да заминат на запад. желая УСПЕХ. Не се страхувайте, ние сме много добри, по-добри от тях специалицти. Това ви го казвам аз, кйто вече седем години работя в Кувейт и възнамерявам скоро да замина за Англия.
20 Април 2007 15:07
Пламен Цолов
По 2 български телевизии вървят спонсорирани от държавата програми, в които се въртят кадри от ежедневието на полицаите и благодарности към тях (не отричам, че е необходима и полезна професия, но това Е ВЛАСТТА). Същевременно дружно и организирано по всите медии вървят само негативи не просто на здравеопазването, а конкретно насъскване срещу българските лекари.
Не може хора, които твърдят, че уж ругаят системата и "само лошите лекари", практически да ругаят всички.
Ще бият празното ми място, ще разстрелват празния ми стол.

Редактирано от - Посейдон на 20/4/2007 г/ 15:14:43

20 Април 2007 15:17
Лошото е, че нашите родители също са и ще са в този батак, докато не се премине през ада и най-после по върховете им уврат главите.
Без да премине през ада, България няма да оправи здравеопазването си. За това са виновни сите управници от 1989 г. насам, но потърпевшите са и още повече ще бъдат обикновените пациенти.
А сред тях има много, които са получили адекватна помощ. Но, общо взето, си мълчат.
Ще бият празните ни места, ще разстрелват празните ни столове.
20 Април 2007 15:25
Plamen Tzolov, едва ли хората, които са ви целували ръцете, ще кажат нещо срещу Вас! И, хайде, сега, не започвайте като комунистите едно време- а, си закритикувал някого, а, си против Партията! И, сега умират много хора от лекарско безхаберие и некомпетентност. И, ще умират, не само защото кадърните лекари ще си намерят работа навън, а заради неимоверната тежест и безнадежност на живота тук. Посейдон-е, ние се сблъскваме всеки ден с лекарска арогантност - не са ви виновни медиите. Каквито и филми да правят за полицаите, кой нормален човек ще реши, че всички са ангели?
20 Април 2007 15:32
Да колега Посейдон, съгласен със теб. Въпреки всичката помия която се излива , аз страдам че не съм си в България, че не мога да отдам всичките си умения и знания, които притежавам на моя народ. Какъвто и да е той, защото това е моята България и това е моя народ. Тази България не е нито на червени, нито на сини а още по-малко на жълти и лилави.
Да се надяваме че хората най-после ще проумеят, че всичко до този момент е било лъжа.
А на колегите кито се интересуват от Англия и Ирландия мога да помогна, защото всичко съм проучил. Пишете ми само на email: plamentzolov@hotmail.com
А вие който сте в България настоявяйте гоподата да си свършат работата и да подадат необходимата информация на съответните служби в западните страни, зада могат нашите дипломи да се признаят.
Имате вестници. телевизия и радио. Действайте не се оставяйте да се гаврат с нас.
20 Април 2007 15:44
НЕ ме притеснява, че български лекари заминават за ЕС- тяхно право е, "Прав им път!" !
Притеснява ме: кои и какви ще дойдат на тяхно място в България- и ще дойдат ли?!
Ако тези български Граждани, които са КАЧЕСТВЕНИ в професиите и възможностите си, напускат България, то ще останат ли/ ДОКОГА?!/ в България достатъчно КАЧЕСТВЕНИ в професиите и възможностите си български Граждани, киито да поддържат КАЧЕСТВОТО на Република България и на българската Нация тук!??
Ерго, ИЗТИЧАНЕТО от България на качествени български Граждани е УДАР по България и по българската Нация!!! И аз, тукашният български Гражданин, НЯМАМ нито една причина да уважавам ИЗтичащите качествени български Граждани, които оставят БЕЗ качествен "екипаж" бедстващия в момента кораб "България"! И лекарите-"дезертьори" да вървят по дяволите! КАЗАХ!
20 Април 2007 15:51
Посейдоне, не че медиите са невинни ангелчета в тая история, но според допитванията а и реалните впечатления хората много години вече поставят здравеопазните проблеми между най-важните и тежките и медицинското съсловие между най-корумпираните. Това далеч не е (само) поради глупостите в медиите. А благодарността не е от най-срещаните неща по нашите ширини, но все пак я има.
А по темата - не виждам нищо лошо лекари да ходят на работа в ЕС. Ходенето по чужбина за да се изкара някой грош има вековни традиции у нас. Ще отидат, ще научат нещо ново, ще видят там как се работи...дай Боже някой ден да се върнат и да работят по същия начин и в България.
20 Април 2007 16:01
Колега Цолов, постингът Ви искренно ме зарадва! Моите скромни наблюдения показват, че именно тези които ни целуват ръцете в даден момент ни забиват (най-голям) нож в гърба. Изпитал съм това няколко пъти и усещането е просто отвратително. Затова и най-много се пазя от такива люде! Поздрави и успехи в работата!
20 Април 2007 16:03
Уважаеми Веста, и съм съгласен и не съм с Вас. Вярно е че има много колеги кито са станали лекари, защото мама или тате така са искали и ли кой знае защо. Разберете, че да бъдеш лекар това е дарба от Бога. Както е дарба да бъдеш музикант, художник, артист и т.н. И да бъдеш добър лекар ти трябва да четеш всеки ден, защото медицината е динамична наука и ако нещо е било вярно вчера, то днес се появява голямо многоцентърно, международно проучване и казва " Това не е вярно "
Защо ви го казвам това? Защото искам да разберете причината за лошото здравеопазване в България.
Ако някой лекар иска да бъде в крак с времето, той трябва да има спокойствието и средствата да се занимава със себеси. Това се постига когато тои не мисли как да преживее или как да облече децата си.
Преди Кувейт аз си доработвах като таксиметров шофьор, въпреки че бях асистент в университетската болхица. Нямах време да чета, от операционната скачах на таксито и обратно.
Кувейт ми даде спокойствие и сигурност. През тези години успях да се усъвъшенствам и ето на следващата ми цел е Англия.
Надявам се че сте разбрали моето послание.
20 Април 2007 16:23
Plamen Tzolov, аз в никакъв случай, не съм злонамерен и доктороненавистен човек. Няма нещо от последния Ви постинг, с което да не съм съгласна! Ужасно е, един хирург да си доработва за хляба като таксиметров шофьор.
"Ако някой........ иска да бъде в крак с времето, той трябва да има спокойствието и средствата да се занимава със себеси. Това се постига когато тои не мисли как да преживее или как да облече децата си." На мястото на точките, може да се поставят имената на много професии - това е общата ни беда, не можем да се обединяваме в подкрепа, за нашите управници, това е повече от дюшеш/ако играете табла./ Не съм съгласна с Параграф-а, всеки има право да търси доброто за себе си и най-вече за децата си. Пожелавам Ви, успех в Англия!

20 Април 2007 16:27
Plamen Tzolov,
изобщо не мога да се съглася с вас, че за да правиш нещо си трябва да имаш "дарба от Бога". Също така коя професия не изисква същото - да четеш всеки ден и т.н.? Да не би на един учител да не му се налага? Или на един математик, инженер, икономист, физик, програмист, ... списъка е много дълъг. Има обаче една огромна разлика - хора, които работят с "клиенти", вкл. лекарите, много често имат страшно лошо отношение към тях. Другата разлика е, че лекаря не би трябвало да може да си позволи да бъде некадърен, а за съжаление повечето са такива, вкл. зъболекарите. Имам огромен опит с лекарите и зъболекарите и мога да го твърдя. Има разбира се и много, които са свестни или най-малкото спазват границите на възможностите си и те препращат при друг, когато не могат да се справят, но общото състояние е трагично. В крайна сметка няма как ако свестните са 10 или 20% всички да ги знаем и да ходим само при тях.
20 Април 2007 16:45
.....това е общата ни беда, не можем да се обединяваме в подкрепа, за нашите управници, това е повече от дюшеш
VESTA, за изказването горе , но в контекста - обединяване за решаване на важни за цялото общество проблеми, а не срещу определени личности.
И нещо, което не мога да схвана във Вашите разсъждения.Как определяте, че един лекар е некадърен, след като Вие не сте такъв?(освен по джиповете и гимназиите).Да "лепиш"етикети за професионалните качества на дадена личност не е положително нито за получаващия, нито за "лепящия".
П.С.Не съм лекар по професия.
20 Април 2007 17:05
Мили хора, ако незнаете при кой лекар да отидете, питайте. Много често Вие се ръководите от титлите. Невярваите на титли! Титлите се даваха и продължават да се дават на свой хора, верни другари, подмазвачи.
Винаги съм казвал че 70% от лечението е да улучиш точния лекар. Когато си бях в България познавах много такива колеги и пациентите който идваха при нем бяха добре обслужвани и никой не питаше за пари.
Знайте че ръка кято дава никога празна не остава.
Така стана и с мен. Когато бяхме най-зле и никаква надежда не се виждаше от никъде, ненадейно ми се обади обади един колега , който не бях виждал от много години и ме покани да дойда в Куваит. Всичко се уреди толкова бързо че беше невероятно. Е ако това не е Божа работа, не знам какво е.
20 Април 2007 17:20
До всички:
Четете вничателно какво ви е писал Цолов. Много е прав колегата и явно ги разбира нещата, все едно от моята клавиатура са излезли думите му. Аз също винаги съм агитирал моите пациенти да не вярват на титли. Те не лекуват сами по себе си!
20 Април 2007 19:42
Въпреки всичката помия която се излива , аз страдам че не съм си в България, че не мога да отдам всичките си умения и знания, които притежавам на моя народ. Какъвто и да е той, защото това е моята България и това е моя народ. Тази България не е нито на червени, нито на сини а още по-малко на жълти и лилави.
Да се надяваме че хората най-после ще проумеят, че всичко до този момент е било лъжа.

Пламен Цолов,
Не се лъжи като мен преди няколко години. Не се връщай в България. Направих го и съжалявам.
FL в случая е удивително прав.
20 Април 2007 19:48
Параграфе,
Уважавам те като интелигентен човек и с виждания, общо взето, подобни на моите. Само дето не обичам партиите изобщо.
Но не съм съгласен с онова за кораба и лекарите-дезертьори. Животът ми да премине в идиотската система на НЗОК, превърнат в писарушка на кодове и талони, мачкан почти ежемесечно от SS-овците на здравната каша (наред с колегите), и практически да не мога да се развивам още (оправдания и "обективни" причини винаги се намират), да нямам нищо, което сам да съм спечелил с труда си?
Това не е медицина.
Веднъж се излъгах да се върна, но ако замина пак, втори път ще е много трудно.
Не казвам, че е невъзможно.
Хипократе,
Успех в четенето!

Редактирано от - Посейдон на 21/4/2007 г/ 07:03:48

20 Април 2007 20:44
Каво да ви кажа, със своето безобразно отношение към лекарската професия в продължение на повече от 60 години, българското общество заслужава да загуби най-качествените си доктори.Посредствените никой не ги иска.
20 Април 2007 21:14
Посейдон, благодаря за съвета, аз и да искам да се върна в България няма да мога. Първо защото съм си осигурил стахдарт, който заслужавам, резултат на многогодишен труд и лишения. Второ ако се върна, системата ще ме смачка. Моят път е нагоре и дано успея. А в България ще се върна с прилична пенсия, за да си доживея старините в спокойствие. Вие след като веднъж сте били на вън, какво чакате?
За системата на здравеопазване мога да говоря много. защото много съм видял и знам. Само нещо ще кажа, човек който ме караше да купя за нуждите на реаанимация" Источник на судена светлина-ПЕТРОМАКСОВА ЛАМПА " защото кислорода щял да ИЗБУХНЕ!? бше зам министър на здравеопасването в предишното правителство. Един друг искаше само СОЛУНСКАТА МИТНИЦА сега е заместник министър. Е как ще има ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ в България?
20 Април 2007 21:24
Сертификатът от съсловната организация не дава право на българските лекари да работят в ЕС, обясняват от здравното министерство. За да могат да практикуват в Европа, лекарите трябва да имат удостоверение от МЗ, че са работили по професията си в България през 3 от последните 5 години

ЛЪЖА, ДОЛНОПРОБНА ЛЪЖА ето доказателство:
Hi,
I am a Bulgarian doctor. I have medical qualifications awarded in Bulgaria. Since seven years I have working in Kuwait. Whether this, will be problem to get GMS registration?

Thank you

Dear Doctor

Thank you for your email of 27 March 2007.

The GMC is currently getting the information it requires from the authorities in Bulgaria and Romania to allow us to automatically recognise medical qualifications awarded in these countries under EU mutual recognition arrangements. Please note that at present this information has not been provided. Until this information is obtained you will be eligible to apply for full registration under Section 19 of the Medical Act. Please read the online fact sheet. It contains full information about the registration process, the application form and information about the documents required:

http://www.gmc-uk.org/doctors/join_the_re gister/eea_nationals_out.asp



To register, you are required to submit certificates of good standing issued by the medical regulatory body for every country you have worked in within the last five years. For more information about this, and the contact details, click on the following link:



https://webcache.gmc-uk.org/cgs/cgsIndex. jsp



Please note that nationals of an EEA member state are not required to sit the International English Language Testing System (IELTS) test to gain registration with the GMC. By law, the GMC cannot impose a language test on EEA nationals, or on anyone who has Economic Community rights. However, doctors' employers' must be satisfied that their written and spoken English is satisfactory. This means that an employer can ask a doctor to prove their English language proficiency by taking IELTS or another similar English language test.

Bulgarian and Romanian nationals are advised that the UK government has not lifted work restrictions on Bulgarian and Romanian nationals wishing to work in the UK. Details of the restrictions can be found on the Home Office website.

If you have any further queries, please contact us and we will do our best to help.



Yours sincerely



Amanda Leonard

Registration Directorate

General Medical Council

Telephone: 0845 357 3456

http://www.gmc-uk.org






Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД