:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдебният закон влезе със спорове в парламента

Приемането на новия Закон за съдебната власт тръгна със скандал в парламента. Все пак правната комисия в НС прие на първо четене проекта на Министерски съвет с 13 гласа "за" и един "против" - на Елиана Масева от ДСБ. Депутатите юристи и магистратите, които присъстваха на заседанието, обаче не се обединиха по нито един спорен въпрос.

Като например дали Висшият съдебен съвет да стане постоянно действащ орган. Според независимата Елеонора Николова ВСС трябва да работи постоянно заради многото нови задължения, които ще има. Според нея органът трябва да е с по-малък състав, но това вече не може да се направи. Броят на членовете му е закрепен в конституцията.

Николова ще предложи нов текст в закона, който ясно да гласи, че ВСС ще отговаря за състоянието на съдебната система. "Този законопроект няма да отговори на обществените очаквания, като няма да направи сериозна реформа, така че съдебната система да стане по-ефективна", заяви Елиана Масева от ДСБ. Според нея ВСС остава орган с неясни функции, но членовете му трябва да са постоянни и да не заемат друга длъжност. Мая Манолова от БСП смята, че в законопроекта удачно са прокарани идеите от последните промени в конституцията. Тя смята, че е естествено с тези функции ВСС да стане постоянно действащ. Илко Димитров от НДСВ посочи, че има страни в Европа, където изобщо няма ВСС и затова въпросът за смисъла от постоянна работа на органа остава спорен. Зам.-шефът на ВКС Румен Ненков смята, че може да се обмисли и смесен състав на ВСС.

Депутатите разкритикуваха и конкурсите за назначаване на магистрати. Според Елеонора Николова балансът между конкурсното начало и кариерното развитие отново не е намерен. Проектът предвижда конкурс само при влизане в системата. В момента действа принципът на повсеместното конкурсно начало за каквото и да е движение в системата.

Мая Манолова смята, че в конкурсните комисии трябва да участват административните ръководители на съответното съдилище, както и да се фиксира точен процент за новите назначения, който да е квотен за всички съдилища.

Законопроектът задълбочава смесването на задълженията и контролните функции на ВСС, правосъдното министерство и инспектората, смята Елиана Масева. Според нея определянето на бюджета на съдебната власт от министъра на правосъдието е изключително мощно въздействие от изпълнителната власт. В проекта отново не е конкретизирана отговорната институция за изграждането на единна информационна система на съдебната власт, отбеляза Масева.



КРИТИКИ

Депутати и магистрати имаха и редица други конкретни забележки по текстове от законопроекта. Според шефа на правната комисия Янаки Стоилов проектът е добре систематизиран, но има 10-12 спорни момента, които трябва да се прецизират между първо и второ четене. Той призова всички институции да изпратят своите предложения до парламента. Другата седмица комисията отново ще обсъжда новия закон в Пловдив с участието на местни магистрати.
2
2429
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
20 Април 2007 09:00
"Правосъдие и вътрешен ред!!!" - НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!!!
Европа гледа... А пък не те, а ние се натискаме за натам!...
20 Април 2007 10:17
Комисията по разкриване на досиетата трябва да реагира по най-бързия начин във връзка с казуса Великотърновски университет – изборите за ректор са на 17 май.Кандидатите са само 6, не е толкова трудно да ги проверите! Покажете, че търновските университетски бандити (Харалампиев и Буров – Благовест и Черньо), са най-обикновени и долнопробни доносници. Макар че това едва ли ще ги спре по пътя им напред и нагоре – към все по-големи постове. Мъка ми е за тези, които си кроят планове да ги обслужват! Нека поне обществеността във Велико Търново да бъде наясно какви са хората, които обезличиха и съсипаха един държавен университет. Надяват се да се промъкнат преди още комисията да е заработила, но няма да ги огрее! Рано или късно истината ще лъсне и няма как да обяснят от страниците на в. Борба, че всъщност са били само добри ченгета. А най-тъпото в случая е, че взаимно са се топили. Покажете им кирливите ризи, та после да замлъкнат завинаги!
Благовест Чернев



Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД