:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И депутатите подкрепиха КАТ за жилетките

Негодуват, че проектът на МВР трябва да се проверява за грешки параграф по параграф
Идеята на КАТ за задължителни светлоотразителни жилетки за шофьорите бе подкрепена и на второ четене от депутатите в транспортната комисия. Жилетката беше включена в проекта за изменение и допълнение към Закона за движение по пътищата (ЗДвП), който повече от година не може да бъде приет. Предложението бе обяснено от работната група като превантивна мярка за безопасността на пътя, която била практика по света.

Никой от МВР обаче не обясни на шофьорите, че жилетките стават задължителни едва при евентуалното влизане на закона в сила. Вместо това предприемчиви роми и търговци в цялата страна пуснаха в продажба жилетките, като обясняваха, че вече са задължителни, и който няма, ще бъде глобяван. Жълти, зелени и оранжеви жилетки се продават на цени от 3 до 5 лв., а най-наивните от шофьорите се връзват на измамата и купуват по две.

Транспортната комисия установи и голям гаф на работната група в МВР, изготвяла проекта. Според предлаганите промени обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, жилетка, резервни лампи за фарове и резервна гума трябва да имат всички пътни превозни средства. Никъде в проекта не е уточнено, че се имат предвид четириколесни моторни превозни средства. Ако текстът бе приет така, велосипеди, каруци и мотори трябваше също да бъдат санкционирани.

Последните две точки - за резервните лампи и гуми, обаче не бяха приети. Депутатите прецениха, че не е нужно задължително да се изисква резервна гума, защото шофьорите и без това носели такава в автомобилите. Аргументите за отхвърлянето на предложението за резервен комплект лампи за фаровете беше, че за новите автомобили те струват 1000 лв. Освен това новите лампи нямало как да бъдат сменени на пътя, а трябва да се отиде в сервиз.

Категорично бе отхвърлено и предложение, според което всички велосипедисти трябва да са с каски. Според депутатите това трябва да се отнася за определени категории пътища, за да не се смята, че по селата хората трябва да си купуват каски.

Транспортната комисия не прие и предложението да не се позволява на шофьори, хванати с алкохол и с влязло в сила постановление или присъда, да кандидатстват за по-горна категория правоспособност за срок от една година. Експерти в комисията коментираха, че текстът е абсурден, защото нямало възможност такъв шофьор да бъде допуснат на изпит.

Според депутатите предложеният Закон за изменение и допълнение към ЗДвП изобщо не бил подготвен добре и се налагало комисията да преглежда за грешки всеки параграф.

ДЕБАТ

Депутатът от НДСВ Борислав Ралчев бе категорично против предложението деца под 12 години и по-ниски от 150 см да се возят само в специални детски столове в автомобилите.

"Има деца на 12 години по 80 килограма и с бюст до 95 см. Как ще ги сложите в столчета?", попита Ралчев. Комисията реши, че трябва да се уточнят килограмите, а не само ръстът и годините. Беше предложено и да остане само границата до 7 години.
14
4668
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
20 Април 2007 01:35
Еееееех, кога беше времето, по време на което можеше спокойно да караш велоспиед без да се стряскаш от извънземни с жилетки и радари????


Никой не ме разбира... Само един и то погрешно !
20 Април 2007 07:21
BapBapuH, добре дошъл във форума друже!
20 Април 2007 08:27
след като удовлетвориха исканията на вносителите на акумулатори и крушки да се кара през зимата на фарове , сега е ред и на производителите на жилетки.чакат ред и вноситерите на чистачки. целта е багажника на колата да стане бит пазар. обаче на пътя продължават големите катастрофи защото никой не е санкционирал държаната за отвратителното състояниеи на пътищата
20 Април 2007 08:52
Преди години ни задължаваха да си купуваме "обдихатели"- една пластмасова тръба за дишане уста в уста и сега изобщо не я знам къде е. Чакат да се позабрави и тогава да я въведат отново и тъй като всички са си ги изгубили, производителят ще повтори серията.
Интересно, как не са се сетили производителите да започнат да ни продават и жълти гащи и като обещаят на когото трябва известен процент, да въведат и тях.
20 Април 2007 09:27
А возещите се в скъпи джипове да носят и бронежилетки
20 Април 2007 10:08
20 Април 2007 10:32
Не е зле в автамобила да се намира по една такава жилетка. Вода и хляб неще. Но за каруцари и колоездачи мисля , че трябва да са задължителни, колкото и да не обичам някой да ме задължава с каквото и да било...
20 Април 2007 11:03
каруците да се движат минимум с 80 км/ч , за да не стават задръствания
20 Април 2007 11:11

Всяко предложение за промяна в закон произлизащо от КАТ, трябва да бъде отхвърлено даже без разглеждане, поради доказаната некадърност на работещите там. Най-добре е КАТ да бъде разформирован - хем по-евтино, хем няма да се пречкат по пътищата и да се крият в храстите, а по-лошо няма да стане.
20 Април 2007 12:11
И по не по-малко от 5 презерватива - подпечатани от КАТ срещу 5 лв.
20 Април 2007 12:44
Как са пропусанли да вмъкнат в закончето и регистрация на велосипедите, а после да въведът и талони за водачите на каруци и велосипеди и минаване на годишен технически преглед на велосипеда, коня и каруцата?
20 Април 2007 14:13
Всяко предложение за промяна в закон произлизащо от КАТ, трябва да бъде отхвърлено даже без разглеждане...


XYZxyz

20 Април 2007 15:32
...жилетки, крушки, турникет, ..., "какво ша праим сега а?"...
КАТ е най корумпираната и некадърна институция в света. Резултата е касапница по пътищата на България!!!
20 Април 2007 18:24
Категорично бе отхвърлено и предложение, според което всички велосипедисти трябва да са с каски.
Вносителите на каски не са "спонсорирали" предложението.Или цифрата е била обидно малка.

Редактирано от - ОвенЕдинак на 20/4/2007 г/ 18:25:32

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД