:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандал за заплати разтресе общината във Варна

Иван Портних
Скандал за заплати разтресе варненската структура на ГЕРБ. На сесията миналата седмица общинските съветници се възползваха от законовия максимум и гласуваха сума, равна на 70% от възнаграждението на председателя на местния парламент. Така възнагражденията им скочиха от 136 лв. на 1050 лв., като съществен принос за решението дадоха местните парламентаристи от партията на Бойко Борисов. Това разгневи кмета Иван Портних, който е областен лидер на ГЕРБ. Градоначалникът мигновено обяви във "Фейсбук", че обмисля да върне решението за преразглеждане.

"Сега" научи, че практически общинарите от ГЕРБ са бойкотирали началника си Портних. Преди гласуването той ги е привикал на среща и категорично се е обявил против увеличението, аргументирайки се с отрицателна обществена реакция. В залата обаче ГЕРБ подкрепи по-високите заплати, а БСП гласува отрицателно.

Разпрата има популистки оттенък, тъй като реално нито един съветник не може да вземе гласуваната сума. Местният парламент отреди 10% глоба за отсъствие от комисия, 5% за закъснение и още 25% при неявяване на сесия. Дългогодишната практика не познава изряден съветник, затова реално месечната заплата би била 600-700 лв. Още по-любопитно е, че ако иска да смъкне възнагражденията на подчинените си, Портних може да намали своето. Според закона за местното самоуправление заплатата на председателя на съвета, по която се тарифират редовите съветници, зависи от кметската. Съпартийци на градоначалника заявиха, че в караниците Портних подхвърлил, че ще понижи своята, но се отказал и в крайна сметка не е обявил публично такова намерение. "Заплатата на кмета без добавката за прослужено време е 1661 лв. Не е променяна от 2009 г. Таванът, който може да получава в момента, е 2700 лв.", заявиха от община Варна.

------НА КАМЪК

В краткия си мандат до момента Портних "блесна" и с още едно популистко действие - тотална забрана за влизане на автомобили в Морската градина. Решението се хареса на хиляди варненци, но юридически е изключително спорно, повлече жалби, дело, караници между граждани и полиция и в крайна сметка остави казуса висящ. Портних може да удари на камък и с намерението да върне гласуването за заплатите - съгласно закона това може да стане по законосъобразност и целесъобразност, като и в двата случая трудно ще се намерят мотиви.

5
2376
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
16 Февруари 2014 20:27
Юридически ли, Авторе ???...
Потребе ли им, одма ще си сторят нужното законче и още на другия ден,
Хюридически ще овесят и тебе и кучето, край Пантеона...
Всичката ни хюристпруденция досега, е такава...
16 Февруари 2014 20:32
1050 лева за 10-на часа работа на месец бива
16 Февруари 2014 21:44

Да се чуди човек - защо лани гътнахме Киро?
16 Февруари 2014 21:48
Да се чуди човек - защо лани гътнахме Киро?


... и със 70-хилядния си протест ни дадохте надежда, че можем гътна всеки катил, преминал границата ни на търпимост.
17 Февруари 2014 09:06
А тя никак не е ниска!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД