:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Магистрати искат КС да се произнесе за реституцията на острови

Битката за собствеността върху нива на о. Адата в Марица отведе въпроса до конституционните съдии
СНИМКА: БГНЕС
През 2010 г. като публична държавна собственост в чл. 12 бяха включени и морското дъно и неговите недра в границите на вътрешните морски води и териториалното море и крайбрежната заливаема ивица на р. Дунав.
Разпоредбата от Закона за водите, че речните и морските острови са публична държавна собственост, противоречи на конституцията и трябва да бъде отменена. Това е становището на трима върховни магистрати, които са сезирали Конституционния съд по казуса. КС е образувал дело, но още не се е произнесъл по допустимостта му. Според Добринка Василева, Маргарита Соколова и Гълъбина Генчева от Върховния касационен съд въпросният текст от Закона за водите не отговаря на конституционните норми, че частната собственост е неприкосновена и принудителното й отчуждаване може да става само срещу обезщетение.

Тримата върховни съдии гледат дело по жалба на държавата, представлявана от регионалния министър, срещу решение на апелативния съд в Пловдив от юни 2012 г. То гласи, че държавата не е собственик на нива от 16.5 дка, която се намира на остров Адата в р. Марица.

Целият остров е представлявал нива от 67 дка, която е одържавена през 1949 г. През 1999 г. 16.5-те дка са възстановени на наследниците на собственика. След това обаче през януари 2000 г. влиза в сила текстът за островите в закона, който има ефект на одържавяване. Така започва съдебната битка на собствениците, заради която сега е сезиран и КС. Върховните съдии, които пратиха казуса там, твърдят, че до 2000 г. не е имало закон, който да придава на островите изрично статут на публична държавна собственост и това да е препятствало реституирането им. "Практиката показва, че такива земи са възстановявани от поземлените комисии", аргументират се магистратите. Те припомнят, че по конституция се държи предварително и равностойно обезщетение, ако собственост се отчуждава принудително. Такова задължение на държавата и процедура по обезщетение не са предвидени в атакувания чл. 12 от Закона за водите. "С редица свои решения КС е приемал, че са противоконституционни онези текстове от закона, които отнемат вече възникнало право на собственост", пише още в искането на ВКС. А чл. 12 от закона отнема вече възникнали права на собственост и влиза в противоречие с конституцията.

През 2010 г. като публична държавна собственост в чл. 12 бе включено и морското дъно и неговите недра в границите на вътрешните морски води и териториалното море и крайбрежната заливаема ивица на река Дунав. В искането на ВКС обаче се атакува единствено разпоредбата за островите.

Докато КС не се произнесе по казуса (а той може и да откаже да го разгледа - б.а.), делото за собствеността върху островната нива във ВКС остава спряно.
1878
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД