:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите ще събират пари за възрастните с нови осигуровки

На 100 излизащи от пазара на труда вече влизат само 64 млади
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Властта поглежда към въвеждането на нови осигуровки, за да се пребори с недостига на пари от бюджета.
Въвеждането на нови осигуровки - това е една от мерките, на които управляващите разчитат, за да понесе бюджетът огромния натиск от сериозното застаряване на нацията. За пореден път те възраждат идеята за осигуряване за "достойни старини" под формата на застраховане. Мярката е записана в доклада на социалното министерство "Демографската политика в България - от предизвикателства към възможности". Предвижда се застраховката да е освен доброволна и задължителна, което на практика означава нова осигурителна тежест.

Всяка подобна стъпка обаче се приема за непопулярна. Затова и осигуровката "Достойни старини" не бе въведена от ГЕРБ, макар че бе записана в плана за равнопоставеност на половете за 2011 г. В края на м.г. се появиха информации, че тя ще влезе в закона за възрастните, който депутатът от БСП и шеф на социалната комисия Корнелия Нинова трябваше да вкара в парламента до края на м.г. Законопроектът все още не е внесен, а Нинова отрече новината за евентуалната нова осигуровка.

Управляващите предлагат и обсъждане на идеи за покриване на осигурителни рискове паралелно с планово освобождаване на пенсионната система от неспецифични разходи и по-силна обвързаност на плащанията и размера на пенсиите с осигурителния принос. За подобен неспецифичен разход много социални експерти възприемат т.нар. вдовишка добавка. Според тях тя не е обвързана с никакво осигуряване за подобен риск. "Такава добавка може да се получава само ако се въведе специална осигуровка за този риск", смята Григор Димитров от БСК, който е член на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система. Записано е дори, че може да се мисли върху вариант за индексиране на пенсиите, който ще доведе до по-нисък ръст при тях, отколкото при заплатите. Такава била практика в някои европейски страни. Но това противоречи на възстановяването на швейцарското правило, което управляващите въведоха, за да има по-адекватно индексиране на пенсиите. Преди това ГЕРБ гласува вместо по швейцарското правило ръстът им да е само с инфлацията, като се очакваше тази мярка да спести най-много пари на НОИ в дългосрочен план.

Управляващите се застраховат, че подобни мерки ще минат само след широк обществен консенсус. Но практиката показва, че такъв не може да се постигне за непопулярни стъпки, които водят до отнемане на права и допълнителна осигурителна тежест. Работодатели и синдикати са на коренно противоположни мнения и не са склонни на отстъпки.

-------СТРЯСКАЩИ ДАННИ

Без подобни новости не е ясно как точно държавата ще се справи с тежката демографска ситуация у нас. Според данните през 2008 г. за последен път на пазара на труда у нас са влезли повече млади, отколкото възрастни са излезли - 124 към 100. В следващите години младите постоянно намаляват и през 2012 г. на 100 напускащи трудовия пазар са влезли едва 64 души. Делът на българите в извънтрудоспособна възраст пък расте най-бързо в ЕС и към края на 2012 г. те са 1/5 от цялото население при едва 13.6% на децата до 15 г.

16
3368
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
16 Февруари 2014 19:59
Началото на края!
16 Февруари 2014 20:16
Още един камък на вратовете на малкото работещи... Това успяват да измислят управляващите. Щото това им са основните гласоподаватели. А работещите.. те са малцинство. Демокрация.

Натисни тук
16 Февруари 2014 20:37
дьржавата не облага прогресивно фирмите които си дьржат парите направени след 1997 в банките и в пенсионните фондове и НОИ няма постьпления за пенсии и социални деиности
фирмите са свили персонала максимално в резултат на което има висока безработица и затова има 100 на 64
16 Февруари 2014 20:42
Всъщност заглавието няма общо със съдържанието на статията, но пък как добре стои и се коментира...
Не че бих одобрила подобна стъпка.
16 Февруари 2014 21:28
Чуйте за пореден път дедо си - трябва да има или пенсия, или заплата. Само тогава няма да има пенсионери, заемащи работни места - или ще ги освободят за младите, или ще бачкат но няма да тежат на пенсионната система. По-скоро пенсия+работа би трябвал да се получава при някаква форма на частна гаранционно/пенсионна система за възрастни - след примерно 30. г вноски започваш да получаваш някакви пари, независимо дали работиш, дали взимаш друга пенсия и т.н.
17 Февруари 2014 01:25
Необходими са няколко последователни демократични стъпки:
1. Да се проведе референдум с въпроса " искате ли си обратно социализма?", като резултатите от референдум бъдат задължителни за изпълнение!
2. Да се върне смъртното наказание!
3. Да се внесат 10тина съдии от Китай и десетина прокурори от братска Америка
(може и Русия)!
Изпълнят ли се тези 3 последователни стъпки, до 10тина години България ще стане най-привлекателната страна в Европа за живот и пенсионерите ще се радват на щастливи и сити старини!...
17 Февруари 2014 04:56
Вместо да измислят все нови и нови дивотии, управляващите биха могли да направят най-елементарното - да повишат събираемоста на осигурителни вноски.
17 Февруари 2014 09:06
да повишат събираемоста на осигурителни вноски. Ама за това трябва яко дупееее
17 Февруари 2014 09:10
Вместо да измислят все нови и нови дивотии, управляващите биха могли да направят най-елементарното - да повишат събираемоста на осигурителни вноски.


Събираемостта се увеличава по два начина, в зависимост от конкретните причини - с мотивация (такава липсва от години) и държавната принуда.
Съчетанието, а не само държавната принуда, както е в момента, ще даде по-добри резултати от всякакви нови измишльотини.
17 Февруари 2014 12:55
Ха, ха... 100 души напускат пазара на труда, а 64 навлизат в него. Това не означава, че 64 души започват работа. От тях поне 20 са безработни и си стоят на пазара на труда, но никой не им купува труда, за да ги осигурява. Така, че положението е още по-страшно. И 80% от дохода на работещите да прибират за "осигуровки" и да ги раздават на пенсионерите, пак няма да е достатъчно. От друга страна, няма как възрастните хора да бъдат оставени без средства за съществуване. Следователно, не е далеч времето, когато всички възрастни ще получават еднакви социални пенсии, които не са обвързани по никакъв начин с осигурителния принос. И няма никакво значение дали ни харесва или не, защото това е обективната реалност. Осигурителната система в сегашния и вид е приложима само ако 3-4 работеши осигуряват пенсията на 1 пенсионер, а не обратното.
17 Февруари 2014 13:43
Управляващите си знаят работата. Мислят и за възрастните, и за младите, не като герб, които мислеха само за себе си.
17 Февруари 2014 16:01
Необходими са няколко последователни демократични стъпки:
1. Да се проведе референдум с въпроса " искате ли си обратно социализма?", като резултатите от референдум бъдат задължителни за изпълнение!


Става, ама а не е анонимен и възстановяването да започне от гласувалите с ДА. Да им се вземат всички имоти и спестявания и да се разпределят поравно между тях и всички по-бедни от тях. Ако на по-богатите им хареса - и те ще се включат. Също така, за запълване на финансовата дупка при възстановяването, децата, внуците и правнуците им да бъдат включени чрез безплатен труд във възстановяването! Ще стане, ама началния капитал за кльона ви липсва. И още, даже и да победите на референдума, за претворяването му на дело ви пречат бастуните, диоптрите и памперсите за възрастни..

2. Да се върне смъртното наказание!


Лоша идея. Хуманна ампутация на крайници с отнемане на имуществото да първо коляно и непризнаване на инвалидност и изолация от социалната система ще свършат по-добра работа.

3. Да се внесат 10тина съдии от Китай и десетина прокурори от братска Америка
(може и Русия)!


Простотия. Еле за руските! С едно признаване на резултатите от детектора на лъжата + по-гореописаните наказания ефекта ще е в пъти по-голям.

Изпълнят ли се тези 3 последователни стъпки, до 10тина години България ще стане най-привлекателната страна в Европа за живот и пенсионерите ще се радват на щастливи и сити старини!...


Що бе, туй дето го искаш го има в Куба и КНДР. Никой не те е спрял, да идеш там и да имаш щастливи и сити старини...
17 Февруари 2014 17:01
Точно така! Началото на края! :-)
Ще вдигнат осигуровките, след което ще махнат плоския данък и несъстоялото се на 01.01.2014 масово преселение ще започне, поради простата причина, че единствено по-ниското облагане задържа средната класа в България. И всичко ще се срути ... Феодалия върви към рестарт
17 Февруари 2014 18:11
За да осигурите "достойни старини" трябва преди всичко да осигурите "достойни младини" на българите ! Толкова е просто и ясно !
17 Февруари 2014 19:52
Що бе, туй дето го искаш го има в Куба и КНДР. Никой не те е спрял, да идеш там и да имаш щастливи и сити старини...

Раздаваш го "гяволе", а?! Щото за Дявол не ставаш, въпреки трите шестици! За да те успокоя, да не ми береш грижата, ще ти кажа, че аз не съм чакал съвета ти - спасил съм се, само че не в Куба, а малко по-нагоре! Тебе, обаче, независимо от самодоволството на личните ти демократичнии и имуществени успехи, ако си в България, жив те оплаквам, като си предствя как съвсем скоро озверели от глад тълпи от цигани(и не само) ще се радват да те срещнат по улиците на Родината!
Щото, с акъл като твоя, дотам я докарахте, че...
18 Февруари 2014 02:28
Пак ще го повторя и потретя:
-Ликвидирайте фонд безработица!
-Ликвидирайте детски и майячински.
..и вся осталная..

Още банкера Буров го е казал че на българина има 2 начина да му въздействаш: -или като наебеш жена му, или като му бръкнеш в джоба.

Треа се спрат секви кинти и говедото да знае че или ще бачка или ще мре, само тогава ще се оправим.
Та така товарищи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД